Avgifterna i en bostadsrättsförening

Om du bor i en bostadsrätt betalar du en månatlig avgift till föreningen. Avgiften ska täcka allt från vanligt underhåll till mer oväntade utgifter, till exempel om ni ska renovera innergården eller liknande. Som bostadsrättsinnehavare kan man ibland fundera på var alla pengar tar vägen. Att renovera en innergård syns ju tydligt – men lejonparten av pengarna går oftast till saker som inte är synliga. Bor man i en större förening i t.ex. Stockholm eller Göteborg kan det vara riktigt svårt att känna till var alla pengar går och vara delaktig i besluten som tas.

Du äger inte själva bostaden

Vid köp av en bostadsrätt är det bara rätten att använda bostaden som du köper – inte själva bostaden i sig. Istället blir du medlem i en förening som äger hela fastigheten vilket inkluderar gemensamma utrymmen, innergård, övrig mark och andra lokaler. Avgiften som du betalar varje månad går just till föreningen som ska underhålla, ta om hand och förvalta dessa områden. Ett exempel på detta kan till exempel vara att renovera fastighetens innegård eller köpa nya torktumlare om ni har en gemensam tvättstuga (vanligt i Stockholm bland annat).

Ni betalar alltså gemensamt för det som används tillsammans. Förutom att renovera innergården eller köpa nya torktumlare kan avgiften till exempel täcka trappstädning, gräsklippning, snöröjning och sophämtning.

Hur bestäms summan?

Din avgift är en andel av bostadsrättsföreningens totala kostnad. Hur stor din avgift blir hänger således ihop med hur stor del av kostnadsmassan du ska betala. Hur stora de totala utgifterna blir beror på vad föreningen har för utgifter i övrigt, vilket bland annat beror på förvaltning (renovera innergård, snöröjning o.s.v.) och elpriserna.

Det finns inte bara ett sätt som föreningen räknar ut sina medlemmars avgifter, utan kan skilja sig åt olika föreningar emellan. Vissa tar till exempel stor hänsyn till antalet kvadratmeter i bostäderna, om det ingår en tomt eller om andra bekvämligheter eller förmåner finns för vissa lägenheter.

Påverka avgiften själv

Det finns möjligheter att själva påverka driftskostnader och andra faktorer för att hålla avgiften på en rimlig nivå. Föreningen ser ju till sitt eget och medlemmarnas intresse och att kunna hålla nere avgifterna är något som alla vill sträva efter. Det här kan framförallt uppnås genom att vara sparsam i varje beslut som föreningen tar.

Ska ni till exempel renovera innergården? I sådana fall bör ni ta in många olika offerter för att se vilken entreprenör som kan ge er det bästa priset. Det här är särskilt enkelt om man bor i större stad (Stockholm, eller Göteborg t.ex.) med många firmor att välja mellan. Staden måste dock givetvis inte vara lika stor som Stockholm för att erbjuda ett brett urval av entreprenörer att välja mellan.

Något annat ni kan spara in pengar på är trappstädningen, om ni är en mindre bostadsrättsförening. Är ni bara några få medlemmar med endast en trappa att städa kan det vara bättre att gå ihop och göra ett schema för att städa trappan på egen hand.

13 Dec 2017

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?