Alla hus bör ha säkra lås

Alla fastighetsägares mardröm är att det händer något med den egna fastigheten. Den kan utsättas för allehanda skador; brand eller att någon bryter sig in och kanske förstör den. Har inbrottstjuven tagit sig in, brukar de hänsynslöst rota runt och slänga saker i golvet i jakten på dyrbara föremål som de tror ska kunna sälja. Det bästa och enda som man kan göra är att brandsäkra sin fastighet. Det andra som man bör göra är att göra bostaden näst intill ointaglig för obehöriga. Här gäller det att se över alla känsliga delar av huset. Fönster och dörrar är de punkter som har de svagaste skydden. 

Inbrottsskyddade fönster

Det finns fönsterglas som är så gott som inbrottssäkra. Det är i så fall glas med en laminat av plast som gör att de håller ihop och inte splittras så att tjuven kan ta sig in via fönstret. De flesta handlar och butiker har sådana inbrottsskyddade fönster. Skulle de råka ut för inbrottsförsök, så splittras inte fönstret utan håller ihop det. Det blir omöjligt att ta sig in genom ett sådant fönster. Är man särskilt rädd för inbrott, till exempel på bottenvåningen, är det bättre att skaffa inbrottsskyddade fönster. Då är det lättare att sova gott på nätterna.

Dörrar med inbrottsskyddade lås

När det kommer till dörrar bör både huvudingången och altandörren ha inbrottssäkra lås. Ju svårare låset är, och ju längre tid som det tar för en inbrottstjuv att dyrka upp låset, desto säkrare är dörrarna. Skaffa lås som är svåra att forcera. Man kan även skaffa sig lås som endast öppnas av fingeravtrycket, eller med hjälp av kort. Då vet man att det inte går att öppna dörren med mindre att man har rätt kort eller rätt finger.

Tänk som en inbrottstjuv

När du ska se över säkerheten i ditt hus, bör du tänka som en tjuv. Gå runt och kontrollera alla  svaga punkter. Se till att säkra de svaga länkarna i huset. Svaga punkter är alltid fönster och dörrar. Går det att ta sig upp till en balkong? Då gäller det att se till att balkongdörren är lika säker som huvudingångens dörr, liksom altandörren. Ta även råd av en låssmed som kan ge råd och tips på hur man kan säkra huset. Bor du i Sundbyberg, utanför Stockholm? Googla "låssmed Sundbyberg" för att komma i kontakt med en sådan där. Då kan du få nyttiga och säkra tips på hur du kan säkra ditt hus.

4 Jul 2019

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?