Blogg

Behöver du hjälp med elen?

20 aug 2019

Behöver du en elektriker som kan genomföra elinstallationer i din fastighet eller i hemmet? Eller kanske är du osäker på om dina installationer är trygga och säkra? När man låter en fackman gå igenom gammal el kan det löna sig att göra om allt och få en lägre elförbrukning med modern teknik. Det numera möjligheter till så kallade smarta hus som drivs med solceller och har en mycket låt förbrukning.

Vad gör en elektriker?

Elektriker är ett mycket viktigt yrke. Idag är våra hem och byggnader fyllda med teknik som behöver el för att fungera. Det måste alltid göras med noggranhet och stort säkerhetstänk. Om det inte görs enligt gällande branschregler av en certifierad elektriker kan det vara livsfarligt. Det kan skada människor och även orsaka bränder. 

Man drar till exempel ledningar, installerar strömbrytare, monterar belysning, installerar vitvaror som kylskåp, spis och andra vitvaror. Det behövs också dras ström till fläktar och installera luftvärmepumpar.

Felsökning

En annan viktig uppgift för en elektriker är att göra felsökningar när inte elen fungerar som den ska. Gamla och bristfälliga installationer kan ställa till mycket problem, och dessutom dra onödigt mycket el som kommer att märkas på elräkningen.

En bra och säker installation av el är en mycket bra försäkring för liv och egendom. Man ska alltid be en elektriker att göra stora installationer. Det är inget man ska göra själv om man inte är behörig. Det är ett krav från försäkringsbolagen för att försäkringen ska gälla. Det rekommenderas att kontakta en elektriker när du är det minsta osäker.

EIO – säkerhetstest

En seriös elfirma kan utföra ett så kallat EIO Eltest. Det är en grundlig besiktning och kontroll av all den elteknik som finns i huset.

Då går man mycket noggrant igenom allt så du får ett kvitto på att allt står rätt till. För privatpersoner är EIO-eltest är avdragsgillt enligt ROT. Vilket innebär att du får dra av 50 % av arbetskostnaden. Självklart åtgärdas eventuella fel och brister efteråt.

KNX - smarta hus

Med dagens teknik kan man bygga hus så kallade smarta hus, vilket innebär mycket energisparande och en mängd smidiga uppkopplade tjänster. Man kan driva hela huset med miljövänliga solceller. En modern elektriker kan hjälpa dig att göra hela huset uppkopplat då du till exempel kan driva vitvaror, värme, belysning och annan elektronik genom sin mobiltelefon.

Smarta hus är mycket energisnåla och klimatvänliga vilket ger en låg el- och värmekostnad. DEt är verkligen framtiden!

Bygga och anlita arkitekt

13 aug 2019

Att bygga är som vanligt ett stort projekt. När man väl sätter igång med ett husbygge, bör man alltid först sätta sig ner, göra en budget, anlita en arkitekt, ansöka om bygglov, köpa in allt byggmaterial som krävs och sedan bygga enligt ritningarna. Frångår man det som arkitekten har angett i sin ritning, riskerar man att få ett bygge som inte håller i längden och det vill ju ingen ha. Därför är det mycket viktigt, nästan lika viktigt som husbygget i sig självt, att anlita rätt arkitekt för husbygget.

Arkitekt som tar hänsyn till dig

Det bästa är ju att kunna hitta en arkitekt som lyssnar på vad det är som du önskar dig när det kommer till ditt eget hus, eller om det handlar om en större fastighet som du planerar att bygga. Det är ju du som ska bestämma vilken stil huset eller fastigheten ska byggas med. Samtidigt behöver man ett utlåtande från en expert som kan tala om vad som är görligt och vad som inte kommer att fungera. Skulle man önska sig ett torn, eller något annat som är ovanligt i ett hus eller en fastighet, räknar en arkitekt ut hur husets konstruktion kan bära upp ett sådant torn som du önskar på huset. En duktig arkitekt har rätt erfarenhet som kan avgöra hur huset ska byggas för att fungera som tänkt.

Nya trender i husbygge

En trend som dominerar just nu när det kommer till husbygge, är att bygga med en öppen planlösning och att öppna för att det ska komma in mycket ljus i huset med hjälp av stora fönster. Att ha en öppen planlösning innebär att man behöver väggar som kan bära upp den öppna planlösningen. Ska man ha stora fönster behöver man också väggar som kan bära de fönster som man önskar till huset. Ofta växer kök och vardagsrum ihop, inte helt olikt de gamla bondestugor som en gång hade köket i husets mitt och man lagade maten i "vardagsrummet".

Kök och vardagsrum i ett enda rum

Därför är det bland den senaste trenden att kök och vardagsrum finns i ett och samma rum. Köket har på så sätt slutat vara "kök". De stora köksfläktarna har försvunnit. Köksinredningen anpassas alltmer till vardagsrummets övriga inredning. Golvet har samma material som vardagsrumsgolvet. Väggar och övrig inredning ser likadan ut i både vardagsrum och kök. På liknande sätt har även hallar försvunnit och ingår för det mesta i den öppna planlösningen med kök och vardagsrum.

Skaffa kontroll över dörrarna in

6 aug 2019

Det är så lätt att tappa sina nycklar hem. Det är alltid en mardröm som alla som någon gång har tappat sina nycklar känner till. Där står man utan nycklar och inte kommer in, samtidigt att man vet att någon okänd har möjlighet att ta sig in. Det kan kännas mycket obehagligt att någon okänd har möjligheten att ta sig in när man själv inte kan det. Då behöver man alltid en låssmed som alltid har möjlighet att komma när man behöver det som mest. 

Så hittar du din låssmed

Om du inte känner till någon låssmed som du kan ringa i fall det skulle hända din nyckel något, då kan du alltid googla efter en låssmed som arbetar när ditt hem så att det är nära och behändigt för dig att de kommer när du behöver det. Googla till exempel "låssmed Kungsholmen" om det är någonstans i det området som du behöver det. Då bör du få in flera förslag på låssmeder just på Kungsholmen. Sedan är det bara att ta reda på om de har låsjour ifall något skulle hända. Det är mycket viktigt. Att bara gå till en låssmed, kan man ju gå till vid närmaste affär där de lagar skor och nycklar, det är ju inte så viktigt. Det som är viktigt är att de kan komma just när man behöver det som mest.

Hitta en servicevänlig låssmed

Det som är viktigt när man väljer låssmed är att de kan komma när man behöver det som mest. Det kan innebära att montera in nya lås när man behöver det. Skulle man tappa sina nycklar vill man inte gå och lägga sig ens med tanken på att någon kan ta sig in genom ens ytterdörr – även om risken skulle vara minimal att tjuven även skulle kunna veta var du bor. Bara känslan av att någon annan har tilltång till ens bostad är en mycket obahglig känsla.

Man kan behöva fler slags lås

Sedan, när man väl har fått tag i en servicevänlig låssmed, kan det finnas fler tjänster som man kan vilja få; som montering av fönsterlås, altan- eller balkongdörrar, installering av larm och mycket annat. Eller så kanske man vill förstärka sin ytterdörr, altan- eller balkongdörr med extra skydd mot tjuvar som försöker ta sig genom att bryta upp dörren. Det kan vara bra att leta upp en låssmed som arbetar och känner till de flesta lås som finns på marknaden.

Alltid bra med hantverkarkontakter

5 aug 2019

Som fastighetsägare och ansvarog för ett eller flera fastigheter i Stockholm är det alltid bra att ha flera hantverkare som du kan hålla kontakten med. RÄtt som det är kommer du att behöva renovera fastigheterna. Att äga fastigheter och hyr ut bostäder eller lokaler, slits både bostäderna där människor bor och lokaler där företagare huserar. Ytor som väggar och golv slits snabbt ut. Rätt som det är springer ett rör läck, det behöver bytas ut både kylar och frusar, fönster behöver renoveras, liksom fasad och tak. Som fastighetsägare är det alltid något som behöver fixas. Är man villaägare är et i princip likadant. Bäst är att ha goda kontakter med hantverkare i Stockholm.

Pålitliga hantverkare är guld värt

En snabb sökning på Allmänna reklamationsnämndens (ARN) hemsida, visar på att hantverkare verkligen är av olika slag. Det är till ARN  som man vänder sig om man till exempel inte är nöjd med den hantverkare som man kanske har anlitat. Det är ARN som avgör i tivster mellan konsumenter och uppdragstagare. HÄr kan man hitta VVS-montörer som har lagt in eller bytt fler delar i ett VVS-system än vad som har avtalat mellan kunden och uppdragsgivaren. Om kunden då inte är villig att betala för arbete som har gjorts och man inte kan komma överens med hantverkaren, är det ARN som avgör tvisten. Deras beslut är lika juridiskt bindande som ett domstolsbeslut. Har amn något att klaga på, är det bara att sända in allt som krävs för att bevisa sin sak. De fattar beslut som är hel t och hållet baseras på dokumentation i ärendena. SÅ då behöver man sända in allt som finns dokumenterat; med bilder, korrespondans mellan kunden och hantverkaren, och eventuella avtal som man har slutit med denna.

Skaffa bra hantverkare i Stockholm

Det finns nämare 5.000 olika hantverkare, allt från VVS-montörer till målare, murare, elektriker och byggarbetare i Stockholm. Beroende på vilken tjänst det är som man behöver, bör man googla till exempel "hantverkare Stockholm" och sedan sålla utifrån de förslag som du får från Googles sökmotor. Det viktiga är att ta reda på hantverkarens referenser och kontrollera dem. Jämför även offerter, läs på allt som går att läsa om den hantverkare som du funderar på att anlita. Är du noggrann i detta skede, och märker sedan att det är hel rätt hantverkare för dig, är det bara att hålla kontakten med din egen hantverkare i Stockholm. Här är kan du läsa mer: https://www.hantverkarestockholm.biz.

När det är dags byta fönster

26 jul 2019

Som fastighetsägare har man skyldigheter att med jämna mellanrum byta fönster på sin fastighet. Är man fastighet till ett stort komplex och till exempel har många hyresgäster behöver man byta ut fönster i bostäderna eller lokalerna (om man hyr till exempel ut lokaler till företag) för att behålla fastighetens värde och bevara det. De fastighetsägare som är ansvarsfulla, räknar med de kostnaderna i sin årliga budget och sätter av stora summor varje år för underhåll och renoveringar.

Vilka fönster ska man välja?

Att byta fönster på stora fastigheter tar flera månader. De hantverkare och byggare som tar på sig det stora arbetet, brukar själva beställa fönster, men med fastighetsägarens godkännande. Här kan man välja fönster som ger bra effekter. Väljer man Energifönster får man bättre isolerade fönster. Gillar man inte att tvätta fönster, eller om fastigheten ligger nära motorväg som kan medföra att de blir extra mycket smutsiga, kan man välja fönster som är preparerade med en hinna som gör att smutsen inte fastnar så lätt på utsidan. När det sedan regnar, ramlar det som ändå har fastnat, bort. Man kan välja att byta fönster med bullerskydd, sover man på natten och har flera pubar runt hörnet kan det vara bra med bullerskydd mot alla som ska rumla runt nattetid. Då slipper man det värsta bullret.

Vad man kan göra innan fönsterbyte

Det bästa är om fastighetsägaren kan förbereda dem som bor i bostäderna, eller hyr lokalerna att man ska byta fönster. Då brukar det inte bli lika mycket klagomål, då det blir ganska stökigt att byta fönster. Byggarna behöver bygga stora byggställningar. De behöver sannolikt tillgång till lägenheterna och lokalerna för att kunna byta fönster. De som bor där eller hyr lokalerna kan plocka bort allt som står på fönsterkarmar och gardiner, persienner eller annat i fönstrens omedelbara närhet så att inte de som byter fönster behöver slå sönder saker, eller böka runt i andras personliga ägodelar.

Så går det till byta fönster

Sedan blir det en del buller och aktivitet, när hantverkarna ska byta fönster. Det blir en del spring och de flesta hantverkare börjar arbetet tidigt på morgnarna. Det kan upplevas störande för dem som bor i bostäderna eller arbetar i lokalerna. Att förbereda dem är det bästa och tala om för dem hur länge man tror att det ska pågå. Information till dem som det berör brukar vara det bästa sättet att slippa klagomål och irritation. Här kan du läsa mer om leverantör som byter fönster: https://www.bytafönster.biz.

Glasa in balkongerna

17 jul 2019

Balkongen är en mycket populär plats på sommaren. Det blir ett extra rum där man kan njuta av värmen, inta måltider eller läsa en god bok på med mera. Men med tanke på vårt nordiska klimat är säsongen ganska kort vilket är tråkigt. Men behöver det verkligen vara så? sjäklart finns det lösningar att göra.

Det går att bygga in sin balkong eller altan på olika sätt, vilket är ett smart sätt att öka nyttjande-tiden avsevärt.

Få ett året-runt-rum

Ett populärt alternativ som man ser oftare och oftare på senare tid är att fastighetsägare väljer att glasa in balkongerna. Då får man helt plötsligt ett rum som man kan utnyttja året runt. Tänk att sätta sig på balkongen mitt i smällkalla vintern och titta när det snöar?

Det gör även att man med hjälp av UV-skydd mot solens farliga strålar även kan vara där när solen är som farligast på sommaren.

Hur glasar man in balkongen?

När man tänker sig att glas in balkonger bostadsfastigheter eller villans uteplats så kan man anlita en firma som är specialister på inglasningar av olika slag. De har all nödvändig expertis som krävs för att det ska bli ett snyggt och säkert arbete. De vet vilka material som krävs för ett hållbart slutresultat.

Det är mycket viktigt att ha rätt förkunskaper när man glasar in balkonger med tanke på att balkongens utsatta läge. Det är inget man som lekman chanser med. Det är också viktigt med tanke på att försäkringen ska gälla.

Inleds med besiktning

Inledningsvis kommer hantverkaren på hembesök för att få en uppskattning hur balkongen ser ut och vilken lösning som passar bäst. Sedan går firman till kontoret och räknar på kostnader och återkommer med en offert och planeringen påbörjas. En komplett inglasning av en fastighet är ett oerhört komplext projekt, men slutresultatet kommer att bli mycket bra.

Det är också väldigt vackert från utsidan när en fastighet har inglasade balkonger. Det ger hela fasaden ett ansiktslyft. Det kan ses som en investering eftersom värdet på fastigheten kommer att öka markant.

Moderna inglasningslösningar

Hur gör man en modern och snygg inglasning av en balkong eller altan? Det finns en mängd olika varianter beroende på vilket behov man har och hur balkongen ser ut. Gamla slitna balkonger behöver troligen inledningsvis en rejäl renovering först. Man måste se över själva grunden och eventuellt gjuta om den. Annars river man räcket och bygger upp ett nytt modernt räcke i aluminium som man sedan täcker med glas och isolering. Det finns även möjlighet att bygga ett tak för balkongen. 

 

Fyra tips inför takrenoveringen

11 jul 2019

takrenovering

Dags för en takrenovering? Om du ska byta hela taket krävs en hel del planering. Bra att känna till är att det kan kosta relativt mycket pengar, och att god planering är A och O. En takrenovering är många gånger ett stort – och dyrt – projekt. Genom att planera väl kan man se till att man får ut så mycket som möjligt av pengarna.

Behöver det verkligen bytas?

En takrenovering består ibland av ett helt takbyte. Det är dock inte alltid nödvändigt. Om du har tänkt att byta, är det bra att säkerställa att det faktiskt behövs. Många gånger räcker det gott och väl med att täta. Ett äldre tak som inte har några större skador behöver inte direkt bytas. Givetvis är det dock vanligt att man vill byta av anledningar som inte är praktiska eller funktionella.

Jämför takfirmor

Är du händig så kan du ofta göra din takrenovering själv. Det krävs dock vissa förkunskaper och att det finns vissa säkerhetsanordningar. Om taket ska bytas behöver man normalt vara två.

En del väljer alltså att göra sin takrenovering på egen hand, men desto vanligare är kanske att man tar kontakt med en takfirma. Genom att ta in offerter från flera olika firmor, så kan du vara säker på att du betalar ett marknadsmässigt pris. Bor du i en större stad som Göteborg eller Stockholm (speciellt Stockholm) har du många firmor att välja mellan.

Försök att ta in minst tre offerter som du jämför. I Stockholm och andra större städer kan du ta in fler. Titta på vad extrajobb (som inte ingår) kostar och om alla detaljer är med i prisförslagen. På så vis undviker du överraskningar när fakturan kommer. Här kan du läsa mer om takrenovering. 

Garanti

Om du anlitar en firma för en större takrenovering, där taket ska bytas, bör du få en garanti på arbetet och materialet. Seriösa aktörer erbjuder flera års garanti (ofta tio år). Genom garantin kan du känna dig trygg, även om firman skulle gå i konkurs.Garantitiden kan vara en faktor när du jämför offerterna. Är det någon som är lite dyrare, men som erbjuder betydligt längre garantitid? I sådana fall kan det väga över till dess fördel.

Kolla om du behöver bygglov

När husets yttre förändras krävs ofta bygglov. Om din takrenovering innebär att taket får ett nytt material, eller om det ändrar färg, så kan du behöva ansöka om bygglov innan arbetet kan påbörjas. Se till att kontakta byggnadsnämnden innan du låter arbetet sättas igång.

 

Fastighetsförvaltning med brandskydd

10 jul 2019

Alla fastighetsförvaltare som har någon slags ambition med sitt förvaltarskap bör arbeta aktivt med systematiskt brandskyddsarbete. Om någon ska känna till hur man agerar och framför allt förebygger bränder i en egendom, så är det fastighetsförvaltaren. Skulle det börja brinna i en byggnad, är det mycket viktigt att släckningsarbetet går snabbt. De som bor och hyr bostad eller lokal i byggnaden är oftast de som upptäcker branden först. Då bör de känna till vilka medel som finns för att man ska kunna släcka branden. Finns det brandfiltar? Och var finns de? Finns det brandsläckare och var finns de? Att känna till var de finns och hur man ska göra om en brand uppstår är mycket viktigt och kan rädda liv.

En förvaltares uppgift arbeta förebyggande

Det är en förvaltares främsta uppgift att arbeta förebyggande mot bränder. Då är det mycket viktigt att Det finns alla redskap som måste finnas på plats så att man snabbt kan släcka alla slags bränder. Det allra viktigaste kan vara att ha brandfiltar, brandskum, brandmattor, yxor, stegar och slangar. Alla som bor och vistas i byggnaden ska veta var de brandredskapen finns. Tiden är bland det viktigaste om det skulle brinna. Upptäcker man en brand tidigt, så har man så mycket större chasn att förhindra att branden skadar allvarligt byggnaden. Därför bör man alltid ha brandvarnare i trapphus, i entréer och på vinden. Många bränder går rakt upp och antänder taket. Har det väl börjat brinna i taket kan den sedan spridas till andra trapphus och antända hela byggnaden. Dessutom brukar man ha lättantändlig isoleringsmaterial på vinden, sådant som underlättar för en brand att sprida sig.

Förvaltarens ansvar ska vara avtalat

Det måste var tydligt vilket ansvar som åligger en förvaltare. Om det ska vara en förvaltares ansvar att arbeta med förebyggande åtgärder mot eventuella bränder, då måste det finnas skrivet i ett avtal så att det är tydlig för alla. Då är det viktigt att lyssna på den förvaltarens synpunkter om det är så att man bör bygga och renovera på sådant sätt att man förebygger bränder. Då kan man behöva bygga med brandisolerande utrymmen och montera branddörrar, brandslussar och bygga så att en brand snabbt isoleras och dör ut. Man kan behöva måla med brandskyddande färg, renovera med brandskyddande byggmaterial. Här finns många bra material som inte antänds så lätt. Dessutom kan man behöva bra stegar och trappor som skyddar mot bränderna. Läs mer om detta på: https://www.förvaltningstockholm.se.

Alla hus bör ha säkra lås

4 jul 2019

Alla fastighetsägares mardröm är att det händer något med den egna fastigheten. Den kan utsättas för allehanda skador; brand eller att någon bryter sig in och kanske förstör den. Har inbrottstjuven tagit sig in, brukar de hänsynslöst rota runt och slänga saker i golvet i jakten på dyrbara föremål som de tror ska kunna sälja. Det bästa och enda som man kan göra är att brandsäkra sin fastighet. Det andra som man bör göra är att göra bostaden näst intill ointaglig för obehöriga. Här gäller det att se över alla känsliga delar av huset. Fönster och dörrar är de punkter som har de svagaste skydden. 

Inbrottsskyddade fönster

Det finns fönsterglas som är så gott som inbrottssäkra. Det är i så fall glas med en laminat av plast som gör att de håller ihop och inte splittras så att tjuven kan ta sig in via fönstret. De flesta handlar och butiker har sådana inbrottsskyddade fönster. Skulle de råka ut för inbrottsförsök, så splittras inte fönstret utan håller ihop det. Det blir omöjligt att ta sig in genom ett sådant fönster. Är man särskilt rädd för inbrott, till exempel på bottenvåningen, är det bättre att skaffa inbrottsskyddade fönster. Då är det lättare att sova gott på nätterna.

Dörrar med inbrottsskyddade lås

När det kommer till dörrar bör både huvudingången och altandörren ha inbrottssäkra lås. Ju svårare låset är, och ju längre tid som det tar för en inbrottstjuv att dyrka upp låset, desto säkrare är dörrarna. Skaffa lås som är svåra att forcera. Man kan även skaffa sig lås som endast öppnas av fingeravtrycket, eller med hjälp av kort. Då vet man att det inte går att öppna dörren med mindre att man har rätt kort eller rätt finger.

Tänk som en inbrottstjuv

När du ska se över säkerheten i ditt hus, bör du tänka som en tjuv. Gå runt och kontrollera alla  svaga punkter. Se till att säkra de svaga länkarna i huset. Svaga punkter är alltid fönster och dörrar. Går det att ta sig upp till en balkong? Då gäller det att se till att balkongdörren är lika säker som huvudingångens dörr, liksom altandörren. Ta även råd av en låssmed som kan ge råd och tips på hur man kan säkra huset. Bor du i Sundbyberg, utanför Stockholm? Googla "låssmed Sundbyberg" för att komma i kontakt med en sådan där. Då kan du få nyttiga och säkra tips på hur du kan säkra ditt hus.

Är du i behov av markarbeten

30 jun 2019

När man stor inför byggprojekt är det utterst viktigt att inte slarva med markarbetet. Detta för att inte grunden är stabil och säker att bygga på. Marken kan se ok ut på ytan med man måste låta en expert undersöka marken noga.

Anlita byggfirma för markarbetet

Markarbete är inget vem som helst ska ge sig på. Det kräver kunskap, erfarenhet och tunga maskiner. Och om man slarvar med det kan man få stora problem framöver. Det är aldrig ett alternativ att anlita svartarbetare. Risken är helt enkelt för stor att arbetet inte blir korrekt utfört och försäkringsbolagen kommer inte att godkänna arbetet och då gäller inte försäkringen vid framtida problem. Det är också stor risk att bli lurad.

Var noga med att anlita en kunnig och pålitlig partner med rätt erfarenhet av markarbeten i Stockholm. I städer står husen tätt och det ställer höga krav på korrekta markarbeten för att få bort till regnvatten på ett korrekt sätt. Man måste alltid ta hänsyn till lokala förutsättningar och fokusera på stabilitet. 

Mark- och anläggningsarbeten

Vi alla slags byggen och renoveringar av olika slags byggnader, oavsett storlek, så måste man utföra markarbeten enligt konstens alla regler för atti nte få problem i framtiden. 

När man förbereder inför husgrunder och andra projekt är det vanligt att man behöver frakta undan massor som ligger på fel plats och schackta marken plan och stabil för att kunna gjuta en betonggrund.

Man behöver också omfattande grävarbeten för rörläggning för bland annat vatten, avlopp. el och fiber.  I många fall måste man dränera bort vatten för att få en fastare grund att bygga på. 

När det gäller vägar och gång- och körbanor kring till exempel uppfarter, hus och garage gäller det att nogra dränera bort vatten för att inte drabbas av frostsprängning eller att det instabilt när det regnar kraftigt.

Dränering

När man undersöker marken på platsen där man har tänkt bygga är det inte ovanligt att man finner stora vattenmängder. Och måste ordnas för att kunna bygga säkert på platsen. Detta göra genom att gräva med grävmaskin och seda leda bort överflödigt vatten. Det ger marken hårdare och mer stabil att bygga på. Det ger också ett skydd åt bygganden mot fukt- och vattenskador i framtiden.

Finplanering

När markarbetet är klart under ytan är det dags för gjutning, asfaltering eller stenläggning. Har man gjort en bra grund har man alla förutsätttningar för att resultatet ska bli perfekt. 

Totalentreprenad tar hand om hela bygget

26 jun 2019

Det finns några olika sätt att anlita ett byggföretag. Beroende på hur duktig du själv är på att bygga, kan du komma att behöva anlita byggtjänsterna olika. Säg att du är duktig själv på att bygga. Du är helt enkelt en praktisk och händig person. Kanske du har föräldrar som har byggt hus och möbler och renoverat ända sedan du var liten. Då är du van vid de olika moment som krävs när det kommer till att uppföra ett helt nytt hus.

Anlita byggföretag som gör det du inte kan

Om det är så att du är händig och själv kan till exempel bygga en grund och arbeta med stommen och konstruktionen att huset, så kan du i så fall anlita et bygföretag när det kommer till särskilt svåra konstruktioner, som till exempel att bygga taket, lägga VVS-rören och dra elledningar, sådana saker som man som lekman inte ska göra själv. Då kan du minimera den mängd arbete som ett byggföretag gör och göra resten själv. Just att lägga ett tak är väldigt svårt att göra som lekman. I det fallet behöver man professionella byggare som både har de liftar som behövs och den stora erfarenhet som krävs för att lägga ett tak rätt.

Anlita byggföretag för byggledning

Säg att du kan bygga det mesta själv, men behöver ett byggföretag som gör själva planeringen och byggledningen av huset. Om det är så att du bestämmer dig för att anlita byggare som kan sin del av hantverket, krävs  det att det är du som gör planeringen och räknar ut när de olika hantverkarna ska infinna sig på bygget och göra sin del av husbygget. Om du tycker det är svårt, kan du i stället anlita ett byggföretag som gör den delen av jobbet och som håller kontakt med de olika hantverkarna och bestämmer när de ska komma och göra sin del av husbygget.

Anlita byggföretag som gör allt

Om du inte alls vill befatta dig med husbygget kan du i stället anlita ett byggföretag som gör allt från att planera, leda bygget och tar dit alla hantverkare. Det enda som du behöver göra är att bli informerad om vad som händer med ditt bygge, och sedan betala för kalaset. Inget annat behöver du göra, inget mer än flytta in i huset när det sedan är klart. Om du letar efter ett sådant byggföretag i Stockholm kan du fortsätta läsa mer här: https://www.byggföretagstockholm.com.

När du behöver garagestädning

14 jun 2019

Våra garage utsätts dagligen för hård påfrestning av avgaser och annan smuts från väder och vind som alla bilar och andra fordon drar in. Det är lätt att brunnar täpps igen och kan skapa probelm i form av översvämning vilket är dyrt och krångligt att åtgärda. Regnvatten, snöslask och avgaser gör snabbt ett garage ofräscht och smutsigt. Det blir även dålig lukt när man inte städar sitt garaget med jämna mellanrum. 

Dåligt skötta p-hus skapar otrygghet kan till och med skrämma bort kunder eller hyresgäster. Det är viktigt att hålla efter garage för att de ska hålla länge och inte skapa problem med översvämmade brunnar. Det kan också bli olyckor om lösa föremål finns i vägbanan. Det är också viktigt att vägskyltar och annan information är tydlig.

Hur underhåller man ett garage?

När man anlitar städhjälp i garage och p-hus görs en grundlig genomgång av alla ytor. Golvet rengörs noggrant med moderna och effektiva maskiner i form av våtsugning eller skurning. 

Allt löst skräp plockas upp och papperskorgar och man ser även över belysningen så det är fungerande. Eventuella pelare och rengörs och väggar och skyltar rengörs. Man ser över helheten så allt är snyggt och prydligt. Det höjer kundernas trygghet och helhetsupplvevelse. Eftersom det ofta kostar pengar att parkera är det viktigt att garaget fungerar och är fräscht.

Slarva inte med städningen

Det är också viktigt att städa tak, armaturer, ventilationstrummor med mera. Det finns ofta hissar och trappor i paerkingsgarage som också måste underhållas noggrant. 

Man behöver tvätta kanter, fläcka av väggar, rengöra dörrar, trapphus och hissar. Kontakt flera aktörer och jämför deras priser för att få bästa pris och service. Sedan får man ett skräddarsytt avtal med fasta städdagar efter schema. Garagestädning är något alla fastighetsägare måste ha för allas trivsel och trygghet. 

Parkeringsplatser utomhus

Även parkeringar utomhus måste underhållas noggrant. Skräpiga och smutsiga parkeringplatser vid till exempel köpcentrum kan göra att folk väljer ett annat alternativ. Det är ofta avgiftsbelagda p-platser och garage som ger stora inkomster så det är viktigt att vara noga med städningen. På vintertid måste man vara noga med snöröjningen för att det det ska gå att parkera på korrekt sätt. Efter vintern måste all vägsand, grenar och skärp avlägsnas. Det är viktigt att alla p-rutor är fria från skräp och smuts så man kan tryggt kan ställa bilen där.

När du behöver kontinuerlig städning av p-hus, stora garage eller industrilokaler kan du läsa mer och boka här: www.garagestädningstockholm.se.

Skaffa ett effektivt solskydd

7 jun 2019

Nu är sommaren snart här och det är dags att skaffa ett effektivt och snyggt solskydd. Solen och värmen är verkligen efterlängtad men man glömmer snabbt hur oerhört varmt och svettigt det blir när den är som varmast och luften står still.

Med tanke på förra sommarens värmebölja som varade i 3 månader så gäller det att se över solskyddet redan nu. Förra sommarens värme gjorde till exempel att det inte gick att få tag på fläktar i butikerna.

Under sommaren blir även temperaturerna inomhus väldigt höga med dålig luft och många får svårt att sova. Vi i Sverige är inte vana med hög värme så det finns sällan AC i våra hem som det gör utomlands. Det är lite ironiskt att att vi gnäller när det väl blir varmot i vårt land. Men det finns lösningar. 

Skaffa markiser

Ett oerhört effektivt och snyggt solskydd är markiser. Det skyddar mot solens varma strålar och sänker effektivt även innetemperaturen i rummet bredvid fönstret. Persienner är bra, men skyddar inte mot upphettningen av hela fönstret och mot solblekning av fasaden.

Markiser gör även att hela byggnaden och fasaden får ett lyft. Huset får en helt annan karaktär än tidigare. Och det finns färger och mönster i alla tänkbara varianter. Fönstermarkiser finns i alla storlekar så det är inget problem att hitta en som passar.

På uteplatser och altaner

Villaägare väljer ofta markiser som solskydd på deras altaner och uteplatser. Det finns stora markiser som kan täcka hela uterum om så krävs. Parasoller och annat täcker bara små delar av uteplatserna och måste flyttas jämt och ständigt. Och det är hela tiden risk att den ska välta när det blåser. En markis vevar man smidigt och enkelt in vid hård blåst. Det finns både manuella och elektroniska modeller.

Det blir också en mysig känsla på uteplatsen, som blir mer ombonad och hemtrevlig. Det blir nästan som ett extrarum. Vid lätt vind funkar det även bra som vindskydd vilket gör att den kan användas oftare. Man får helt enkelt nytt av uteplatsen ofta, som till exempel vid ett sommarregn. Markisens material skyddar effektivt mot regn.

Slitstarkt material

Dagens markiser är mycket rejäla och är tillverkade av slitstarkt material och skyddande mot väta. Stommen är gjorda av stål eller aluminium. Det finns manuella vevar eller varianter som styrs helt digitalt, vissa med automatik.

Bor du i Haningeområdet och letar efter snygga och effektiva markiser kan du läsa mer här: www.markisertäby.se.

Att handla med värdepapper kräver LEI-kod

7 jun 2019

Vill du kombinera dina fastighetsaffärer med mer riskfyllda investeringar, där chansen till snabb avkastning är betydligt större? Många fastighetsägare väljer att investera en del av vinsterna från sina fastigheter inom områden som kan vara mer lukrativa på kort tid. Och då talar vi inte om roulette utan om värdepappershandel. För en fastighetsägare kan det vara en god idé att bli en aktör på finansmarknaden, dels för att det innebär en chans att snabbt tjäna stora pengar, som man sedan kan överföra till säkrare investeringar i fastigheter. Och dels för att det helt enkelt är väldigt roligt.

Handeln med finansiella instrument kan se väldigt olika ut. Med indexfonder till exempel har man en relativt trygg investering som , även om inget är hundraprocentigt säkert i värdepappersbranschen, har mycket goda chanser att växa på sikt, även om det går långsamt. På så sätt påminner handeln med indexfonder om fastighetsbranschen, där man äger och förvaltar ett objekt som långsamt men säkert stiger i värde. Visst kan katastrofer och ekonomiska kriser förvärra läget tillfälligt, men en fastighet är alltid en fastighet och alltid värd att äga.

Registrera LEI – en förutsättning för att handla med värdepapper

Sedan januari 2018 har länder över hela världen kommit överens om ett nytt system för att registrera och övervaka finansiella transaktioner. Det gör det lättare för myndigheterna i olika länder att föra över information till varandra och hålla reda på sina medborgares agerande på världens finansmarknader. Detta regelverk infördes på EU:s initiativ och blivit ett viktigt verktyg för till exempel den svenska Finansinspektionen.

Transaktioner kan numera spåras genom att alla personer, såväl privata som juridiska, måste identifiera sig med ett digitalt id-nummer. Detta id-nummer kallas LEI. LEI står för Legal Entity Identifier och är en tjugo tecken lång alfanumerisk kod. När en transaktion ska genomföras måste båda parter identifiera sig med sin LEI-kod, varpå hela transaktionen, inklusive vilka värdepapper det rörde sig om, summan, datumet och vilka som genomfört transaktionen, hamnar i ett internationellt register, via myndigheterna i det land där transaktionen genomfördes. På detta sätt blir det lätt för myndigheterna inom och mellan länder att utbyta information om misstänkta transaktioner.

Du måste registrera LEI hos en leverantör

Vill du ha en LEI-kod till dit företag och börja handla med värdepapper på börsen måste du först registrera dig hos en LEI-leverantör och fylla i en ansökan där du beskriver din verksamhet, vem du själv är och vad ditt företag gör. Denna information är viktig för att myndigheterna ska kunna veta vem som gjort vad och på vilka grunder. Det är inte särskilt krångligt att registrera sig och ansöka om LEI-kod. Det finns flera svenska leverantörer, även om man inte måste välja ett svenskt företag. Dock blir ju kommunikationen lättare med en svensk leverantör, om man nu inte är expert på engelsk finanslingo.

Läs mer om hur du skaffar en LEI-kod här.

Behöver er BRF fastighetsservice i Stockholm?

2 jun 2019

Bor ni i en BRF och behöver en fastighestförvaltning som verkligen tar hand om fastigheten och som ser till att den är tipp topp? Då kanske ni har ingenjörer som kan komma och underhålla VVS-systemet? Kanske ni har trädgårdsmästare som kan beskära träd och buskar på rätt sätt? Som kan plantera blommor och träd på innergården och som sköter om den så att den är så attraktiv som möjligt? Det är nämligen vad alla bra fastighetsskötare borde göra. Har men en riktigt bra fastighetsservice i Stockholm kan de till och med höja värdet på fastigheten genom det ansvar och den omsorg som de visar gentemot fastigheten. Detta är vad de borde kunna erbjuda om de erbjuder fastighetsservice med hög kvalitet.

1. Service på stammarna

När det kommer till VVS-systemet är det mycket viktigt att hela tiden se till att de fungerar precis som de ska. Stammarna bör bytas ut regelbundet. Det innebär att de måste skötas om och att de blir underhållna åtsminstone vart tjugonde år. Där emellan kan man behöva byta ut kranar och packning och rengöra stammarna regelbundet. Det kan man göra genom att anlita ett bolag som kommer och sköljer dem med hett vatten. På det sättet kan man se till så att inget fastnar i avloppsrören.

2. Trädgårdsmästare på innergårdarna

En bra fastighetsskötsel tar hand om miljön på innergårdarna och ser till så att de är så fina som det bara går. Det innebär att de klipper gräset på somrarna, krattar bort allt löv på höstarna och skottar snön på vintrarna. På vårarna planterar de nya lökar och blommor så att det är fint när sommaren kommer. De bör även ta hand om utemöblerna och grillarna utomhus är rena och fina och kan användas för nya grillningar.

3. Noggrann städning av trapphus och innergård

De bör även se till så att trapphus och gårdar är rena och städade. De ser till så att trapphus blir målade med jämna mellanrum. Just trapphus slits mycket snabbt ner då alla boende använder dem och går in och ut med smutsiga skor och stövlar. Kommer det sedan nya gäster till er BRF är det trapphuset som de ser det första de gör när de kommer till adressen.

Finns företag som erbjuder fastighetsservice i Stockholm

Det finns sådana företag som har specialiserat sig på denna typ av fastighetsservice för olika BRF:er i Stockholm. De kan då erbjuda allt som har med städning, gräsklippning, underhålla av stammar och mycket mer. Läs mer om detta på: https://www.fastighetsservicestockholm.se.

← Äldre inlägg

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?