Blogg

När du behöver garagestädning

14 jun 2019

Våra garage utsätts dagligen för hård påfrestning av avgaser och annan smuts från väder och vind som alla bilar och andra fordon drar in. Det är lätt att brunnar täpps igen och kan skapa probelm i form av översvämning vilket är dyrt och krångligt att åtgärda. Regnvatten, snöslask och avgaser gör snabbt ett garage ofräscht och smutsigt. Det blir även dålig lukt när man inte städar sitt garaget med jämna mellanrum. 

Dåligt skötta p-hus skapar otrygghet kan till och med skrämma bort kunder eller hyresgäster. Det är viktigt att hålla efter garage för att de ska hålla länge och inte skapa problem med översvämmade brunnar. Det kan också bli olyckor om lösa föremål finns i vägbanan. Det är också viktigt att vägskyltar och annan information är tydlig.

Hur underhåller man ett garage?

När man anlitar städhjälp i garage och p-hus görs en grundlig genomgång av alla ytor. Golvet rengörs noggrant med moderna och effektiva maskiner i form av våtsugning eller skurning. 

Allt löst skräp plockas upp och papperskorgar och man ser även över belysningen så det är fungerande. Eventuella pelare och rengörs och väggar och skyltar rengörs. Man ser över helheten så allt är snyggt och prydligt. Det höjer kundernas trygghet och helhetsupplvevelse. Eftersom det ofta kostar pengar att parkera är det viktigt att garaget fungerar och är fräscht.

Slarva inte med städningen

Det är också viktigt att städa tak, armaturer, ventilationstrummor med mera. Det finns ofta hissar och trappor i paerkingsgarage som också måste underhållas noggrant. 

Man behöver tvätta kanter, fläcka av väggar, rengöra dörrar, trapphus och hissar. Kontakt flera aktörer och jämför deras priser för att få bästa pris och service. Sedan får man ett skräddarsytt avtal med fasta städdagar efter schema. Garagestädning är något alla fastighetsägare måste ha för allas trivsel och trygghet. 

Parkeringsplatser utomhus

Även parkeringar utomhus måste underhållas noggrant. Skräpiga och smutsiga parkeringplatser vid till exempel köpcentrum kan göra att folk väljer ett annat alternativ. Det är ofta avgiftsbelagda p-platser och garage som ger stora inkomster så det är viktigt att vara noga med städningen. På vintertid måste man vara noga med snöröjningen för att det det ska gå att parkera på korrekt sätt. Efter vintern måste all vägsand, grenar och skärp avlägsnas. Det är viktigt att alla p-rutor är fria från skräp och smuts så man kan tryggt kan ställa bilen där.

När du behöver kontinuerlig städning av p-hus, stora garage eller industrilokaler kan du läsa mer och boka här: www.garagestädningstockholm.se.

Skaffa ett effektivt solskydd

7 jun 2019

Nu är sommaren snart här och det är dags att skaffa ett effektivt och snyggt solskydd. Solen och värmen är verkligen efterlängtad men man glömmer snabbt hur oerhört varmt och svettigt det blir när den är som varmast och luften står still.

Med tanke på förra sommarens värmebölja som varade i 3 månader så gäller det att se över solskyddet redan nu. Förra sommarens värme gjorde till exempel att det inte gick att få tag på fläktar i butikerna.

Under sommaren blir även temperaturerna inomhus väldigt höga med dålig luft och många får svårt att sova. Vi i Sverige är inte vana med hög värme så det finns sällan AC i våra hem som det gör utomlands. Det är lite ironiskt att att vi gnäller när det väl blir varmot i vårt land. Men det finns lösningar. 

Skaffa markiser

Ett oerhört effektivt och snyggt solskydd är markiser. Det skyddar mot solens varma strålar och sänker effektivt även innetemperaturen i rummet bredvid fönstret. Persienner är bra, men skyddar inte mot upphettningen av hela fönstret och mot solblekning av fasaden.

Markiser gör även att hela byggnaden och fasaden får ett lyft. Huset får en helt annan karaktär än tidigare. Och det finns färger och mönster i alla tänkbara varianter. Fönstermarkiser finns i alla storlekar så det är inget problem att hitta en som passar.

På uteplatser och altaner

Villaägare väljer ofta markiser som solskydd på deras altaner och uteplatser. Det finns stora markiser som kan täcka hela uterum om så krävs. Parasoller och annat täcker bara små delar av uteplatserna och måste flyttas jämt och ständigt. Och det är hela tiden risk att den ska välta när det blåser. En markis vevar man smidigt och enkelt in vid hård blåst. Det finns både manuella och elektroniska modeller.

Det blir också en mysig känsla på uteplatsen, som blir mer ombonad och hemtrevlig. Det blir nästan som ett extrarum. Vid lätt vind funkar det även bra som vindskydd vilket gör att den kan användas oftare. Man får helt enkelt nytt av uteplatsen ofta, som till exempel vid ett sommarregn. Markisens material skyddar effektivt mot regn.

Slitstarkt material

Dagens markiser är mycket rejäla och är tillverkade av slitstarkt material och skyddande mot väta. Stommen är gjorda av stål eller aluminium. Det finns manuella vevar eller varianter som styrs helt digitalt, vissa med automatik.

Bor du i Haningeområdet och letar efter snygga och effektiva markiser kan du läsa mer här: www.markisertäby.se.

Att handla med värdepapper kräver LEI-kod

7 jun 2019

Vill du kombinera dina fastighetsaffärer med mer riskfyllda investeringar, där chansen till snabb avkastning är betydligt större? Många fastighetsägare väljer att investera en del av vinsterna från sina fastigheter inom områden som kan vara mer lukrativa på kort tid. Och då talar vi inte om roulette utan om värdepappershandel. För en fastighetsägare kan det vara en god idé att bli en aktör på finansmarknaden, dels för att det innebär en chans att snabbt tjäna stora pengar, som man sedan kan överföra till säkrare investeringar i fastigheter. Och dels för att det helt enkelt är väldigt roligt.

Handeln med finansiella instrument kan se väldigt olika ut. Med indexfonder till exempel har man en relativt trygg investering som , även om inget är hundraprocentigt säkert i värdepappersbranschen, har mycket goda chanser att växa på sikt, även om det går långsamt. På så sätt påminner handeln med indexfonder om fastighetsbranschen, där man äger och förvaltar ett objekt som långsamt men säkert stiger i värde. Visst kan katastrofer och ekonomiska kriser förvärra läget tillfälligt, men en fastighet är alltid en fastighet och alltid värd att äga.

Registrera LEI – en förutsättning för att handla med värdepapper

Sedan januari 2018 har länder över hela världen kommit överens om ett nytt system för att registrera och övervaka finansiella transaktioner. Det gör det lättare för myndigheterna i olika länder att föra över information till varandra och hålla reda på sina medborgares agerande på världens finansmarknader. Detta regelverk infördes på EU:s initiativ och blivit ett viktigt verktyg för till exempel den svenska Finansinspektionen.

Transaktioner kan numera spåras genom att alla personer, såväl privata som juridiska, måste identifiera sig med ett digitalt id-nummer. Detta id-nummer kallas LEI. LEI står för Legal Entity Identifier och är en tjugo tecken lång alfanumerisk kod. När en transaktion ska genomföras måste båda parter identifiera sig med sin LEI-kod, varpå hela transaktionen, inklusive vilka värdepapper det rörde sig om, summan, datumet och vilka som genomfört transaktionen, hamnar i ett internationellt register, via myndigheterna i det land där transaktionen genomfördes. På detta sätt blir det lätt för myndigheterna inom och mellan länder att utbyta information om misstänkta transaktioner.

Du måste registrera LEI hos en leverantör

Vill du ha en LEI-kod till dit företag och börja handla med värdepapper på börsen måste du först registrera dig hos en LEI-leverantör och fylla i en ansökan där du beskriver din verksamhet, vem du själv är och vad ditt företag gör. Denna information är viktig för att myndigheterna ska kunna veta vem som gjort vad och på vilka grunder. Det är inte särskilt krångligt att registrera sig och ansöka om LEI-kod. Det finns flera svenska leverantörer, även om man inte måste välja ett svenskt företag. Dock blir ju kommunikationen lättare med en svensk leverantör, om man nu inte är expert på engelsk finanslingo.

Läs mer om hur du skaffar en LEI-kod här.

Behöver er BRF fastighetsservice i Stockholm?

2 jun 2019

Bor ni i en BRF och behöver en fastighestförvaltning som verkligen tar hand om fastigheten och som ser till att den är tipp topp? Då kanske ni har ingenjörer som kan komma och underhålla VVS-systemet? Kanske ni har trädgårdsmästare som kan beskära träd och buskar på rätt sätt? Som kan plantera blommor och träd på innergården och som sköter om den så att den är så attraktiv som möjligt? Det är nämligen vad alla bra fastighetsskötare borde göra. Har men en riktigt bra fastighetsservice i Stockholm kan de till och med höja värdet på fastigheten genom det ansvar och den omsorg som de visar gentemot fastigheten. Detta är vad de borde kunna erbjuda om de erbjuder fastighetsservice med hög kvalitet.

1. Service på stammarna

När det kommer till VVS-systemet är det mycket viktigt att hela tiden se till att de fungerar precis som de ska. Stammarna bör bytas ut regelbundet. Det innebär att de måste skötas om och att de blir underhållna åtsminstone vart tjugonde år. Där emellan kan man behöva byta ut kranar och packning och rengöra stammarna regelbundet. Det kan man göra genom att anlita ett bolag som kommer och sköljer dem med hett vatten. På det sättet kan man se till så att inget fastnar i avloppsrören.

2. Trädgårdsmästare på innergårdarna

En bra fastighetsskötsel tar hand om miljön på innergårdarna och ser till så att de är så fina som det bara går. Det innebär att de klipper gräset på somrarna, krattar bort allt löv på höstarna och skottar snön på vintrarna. På vårarna planterar de nya lökar och blommor så att det är fint när sommaren kommer. De bör även ta hand om utemöblerna och grillarna utomhus är rena och fina och kan användas för nya grillningar.

3. Noggrann städning av trapphus och innergård

De bör även se till så att trapphus och gårdar är rena och städade. De ser till så att trapphus blir målade med jämna mellanrum. Just trapphus slits mycket snabbt ner då alla boende använder dem och går in och ut med smutsiga skor och stövlar. Kommer det sedan nya gäster till er BRF är det trapphuset som de ser det första de gör när de kommer till adressen.

Finns företag som erbjuder fastighetsservice i Stockholm

Det finns sådana företag som har specialiserat sig på denna typ av fastighetsservice för olika BRF:er i Stockholm. De kan då erbjuda allt som har med städning, gräsklippning, underhålla av stammar och mycket mer. Läs mer om detta på: https://www.fastighetsservicestockholm.se.

Köp nya PVC-fönster

28 maj 2019

Precis som allt annat slits våra fönster med åren. Gamla träfönster är vackra men med vårt nordiska tuffa klimat blir träet sämre och mer poröst vilken gör att fönstren blir otäta. Även glasytorna blir repade och missfärgade. Det är inte heller ovanligt att fönster går sönder med glassplitter överallt. 

Det går ibland att laga och renovera gamla träfönster, men i andra fall återstår bara ett fönsterbyte. I Sverige består våra fönster ofta av glas med en ram av trä eller aluminium. Men det blir vanligare och vanligare med plastfönster istället för det klassiska glasfönstret. Dessa fönster kallas PVC-fönster och är gjort av ett speciellt framtaget hårt plastmaterial som har samma egenskaper som vanligt glas. Det är dessutom tåligare mot repor, skador och väder och vind. Det går att få ta på PVC-fönster i många butiker eller så kan man köpa fönster online.

Olika alternativ

Det finns många olika typer av fönster att välja bland. Självklart finns PVC-fönster i alla tänkbara storlekar och utseenden. Det går enkelt att skräddarsy utifrån just ens behov och önskemål. Det går även att få skjutdörrar och fönsterpartier i samma material.

PVC är ett plastmaterial som är av hög kvalitet med många fördelar. Det går att få med både 2- och 3-glasfönster beroende på användningsområde. Det finns också möjlighet att få takfönster och specialfönster i PVC-plast.

Det går att få PVC-fönster med antingen en klassisk trä-, aluminum- eller plastram.

Underhållsfritt

En stor fördel med PVC-fönster är att det är mycket lätt att hålla rena. Det räcker faktiskt med vanLigt ljummet vatten, eventuellt med lite sopa eller diskmedel. PVC-ytan är mycket hållbar och stryktålig. Det har gjort PVC-fönster mycket populärt bland både villa- och fastighetsägare. Många väljer PVC-glas till till exempel glaspartier och skjutdörrar på altaner och uteplatser, mycket tack vare dess slitstarka egenskaper.

Fördelar

Det finns många fördelar med PVC-materialet. På grund av att man kan ha smala ramar kan man få maximalt ljusinsläpp. Dess slitstarka och hållbara egenskaper får man upp til 15 års garanti när man köper ett PVC-fönster. Den håller hög kvalitet och har en väldigt hög och fin finnish. I princip åldras ett platfönster inte alls, man behåller helt enkelt nykänslan under hela dess livslängd. Man har till och med gjort tester där man bytt ut gamla fönster mot nya och man märker ingen skillnad.

I Norden finns det speciellt framtagna PVC-fönster med mycket smala bågar och ramar för att få in så mycket ljus som möjligt. 

Gör något åt det gamla badrummet

22 maj 2019

Med åren blir våra badrum mer och mer slitna. Till slut finns det ingen återvändo, man behöver en badrumsrenovering. Antingen byter man ut vissa delar eller göra en total renovering beroende på familjens önskningar och behov. Har man upptäckt fukt- eller vattenskador måste man göra en grundlig renovering. 

Det rekommenderas att man låter en byggfirma besikta badrummet och undersöka hur statusen är för att sedan komma med tips och idéer hur det ska gå till.

Hur ska man tänka innan man låter renovera badrummet? Hur undviker man alla fallgropar?

Tips och råd innan du ska renovera

Lägg en budget - Det kostar mycket pengar att göra en grundlig renovering av badrummet.  Det är inte ovanligt att kostnaderna skenar iväg under projektets gång. Det är mycket detaljer och många olika hantverkare som är inblandade vilket ökar risken för ökade kostnader. Det finns också alltid risk att man hittar fuktproblem under arbetets gång när man börjar riva golv och väggar.

Anlita en seriös hantverkare - Det finns många hantverkare och det gäller att jämför dessa mot varandra för att få bästa priset. Men var noga med att undersöka att hitta en aktör med bra referenser och rätt kompetens. Vi badrumsrenovering måste man ha våtrumsbehörighet och andra certifikat för att försäkringen ska gälla. Anlita aldrig svart arbetskraft. Listan på klagonål och problem kan göras lång bland kunder. Allt ifrån att arbetet varit bristfälligt till att man blivit bestulna.

Hur ska det nya badrummet se ut? - Alla badrum är unika och alla har olika behov. Hur stor är familjen, ska det vara dusch eller badkar? Vilken sorts belysning ska det vara? Ska det vara tidlös design eller enligt dagens mode? Ett badrum ska hålla länge och utsetts dagligen för slitage så det gäller att välja hög kvalitet för att det ska hålla över tid.

När ska renoveringen äga rum? - En stor renovering av badrummet är ett stort projekt som medför problem för alla boende. Vattnet behöver stängas av i perioder vilket såklart påverkar vardagen. Försök att hitta hitta en bra tid för renoveringen. Det är till exempel ett bra tillfälle när man är på resande fot.

Badrumsinredning – Det är viktigt att både tänka på funktionalitet och design. Det finns mycket roligt man kan göra med badrummet. Kanske vill man anlägga ett hemmaspa för mysiga och sköna stunder. Det finns en mängd utseenden på WC, handfat och moderna duschkabiner att ta ställning till. Det är egentligen bara budgeten som sätter gränsen för de flesta. 

När du behöver stambyte i Stockholm

17 maj 2019

Bor du i Stockholm och är fastighetsägare? Då vet du att det ständigt finns nya saker som behöver åtgärdas i fastigheten i Stockholm. Är det inte dropp på taket, snö som ska skottas, kranar som läcker eller element som är kalla är det något annat som måste åtgärdas. För många fastighetsägare är det ett heltidsarbete bara att förvalta och ta hand om fastigheten. Här går vi igenom vad som kan vara aktuellt, särskilt nu under våren, för att preparera fastigheten så den är klar inför semestrar och sommar.

1. Kontrollera taket

Efgter vintern kan taket vara slitet. Snö kan efter mågna månader bli tungt, har man inte sett till att snön har skottats ner, kan snön göra att taket inte är lika intakt längre. Här gäller det också att kontrollera så att inte hängrännor och stuprännor är fulla med smuts. Är så fallet innebär det att vattnet inte rinner ner och kan orsaka stopp i rännorna. Det kan innebära att vatten samlas på taket eller rinner över på fasaden. Sådant är inte bra, det bästa är om vattnet kan rinna ner i rännorna på rätt sätt.

2. Kontrollera isolering i fönster

Man bör kontrollera isoleringen i fönster. Fönster är också liksom fasaden utsatta för väder och vind och isoleringen börjar ge med sig efter ngåra års slitningar. Då kan man behvöa byt< ut isoleringen och se till så att fönster har fått ny isolering inför nästa vinter.

3. Kontrollera stammarna

Man bör alltid kontrollera stammarna och se hur de ser ut inuti. Många fastighetsägare har blivit överraskade över vad de har hittat inuti stammarna; rötter, råttor, fettklumpar och mycket skräp. Då är det mcyekt viktigt att rensa stammarna och täppa till om det har hål, eller förslitningar. Annars riskerar man att få skador på fastigheten och få stora vatten- och fuktskador som tar oierhörda resurser i anspråk. Klicka här om du letar VVS-företag för ett stambyte i Stockholm: https://www.stambytenstockholm.se.

4. Ordna trädgård eller innergård

Hur ser yträdgården ut? är den i ordningsställd inför utevistelse utomhus under sommaren? Hur ser buskar, träd och gräsmatta ut? Finsn det behov av att förnya utemöblerna? Vill man göra det mysigare utomhus kan man alltid ta ut nya kuddar, filtar och bordsdukar som passar för utevistelse. Är trädgården anpassad för umgänge i den? Är grillen framtagen? Annars är det dags att damma av grillen och anpassa altan och balkong för sommaren. 

När du längtar efter ett nytt badrum

9 maj 2019

Slitna badrum är vanligt i äldre fastigheter. Det säger sig självt att det sliter mycket på våra badrum efter daglig användning. Efter ungefär 20 år brukar det vara dags för en badrumsrenovering

Det är ett mycket krävande projekt som man inte ska ge sig på om man inte har kunskap och rätt behörighet. Man behöver ofta riva ut inredning som till exempel kakel och klinker. Det är mycket viktigt att noggrant sätta in ett nytt tätskikt på ett korrekt sätt för att inte få fuktskador i framtiden.

Vad ska man tänka på innan renovering?

Först och främst måste man ha i beaktning att det är ett stort projekt som kommer påverka hushållet i perioder. Badrummet kommer inte att kunna användas vid vissa tillfällen. Om man inte har flera badrum att tillgå måste man planera för annan lösning.

I stora fastigheter med lägenheter kan man lösa det med gemensam toalett/dusch. För privatpersoner är det viktigt att sätta upp en budget så du vet vad du har att röra dig med.

Låt dig inspireras

Inredning är spännande och det påverkar hela boendets känsla och harmoni. Hur vill du ha ditt nya badrum? Sök på internet, magasin och på TV efter inspiration. Eller varför inte besöka butiker för att se hur det ser ut med egna ögon.

Det har hänt mycket med design och funktionalitet i våras badrum det senaste årtionderna. Dagens toaletter är oerhört snålspolande och ekonomiska, det gäller även blandare och annat. Det kommer att märkas i plånboken.

Hur går man till väga?

Har man inte behörighet och kunskaper ska man anlita professionell hjälp. Då vet man att arbetet blir korrekt utfört med en kunnig hantverkare som har rätt behörighet.

Vid stora badrumsprojekt ska först ytskiktet rivas. Det betyder att allt kakel, klinker eller våtrumsmatta tas bort. I vissa fall behöver man byta avloppsrör för att säkerställa att det uppkommer framtida läckor och skador. Det händer att man efter rivning upptäcker vatten- och fuktskador. Det är då viktigt att fuktsanera skadorna omgående innan man går vidare med renoveringen.

När allt är rivet bygger man upp hela badrummet från grunden. Som med alla projekt är det viktigt med grundarbetet. Man drar eventuella nya vatten- och avloppsrör, tätskikt samt fuktspärrar. Detta för att säkerställa lång hållbarhet och att slippa fuktskador i framtiden.

Sedan lägger man nytt kakel och klinker innan innan alla inredningsdetaljer monteras på plats.  Det kan vara nytt handfat, blandare, dusch eller badkar, utanpåliggande vattenrör och alla  elinstallationer.

Gör om i badrummet

1 maj 2019

Det finns mycket att tänka på när man ska renovera badrummet eller bygga nytt. Det är lätt att missa något och hamna i någon av alla fallgropar. Men om man inte är kunnig och händig är det alltid bäst att anlita en hantverkare. När det gäller VVS och elarbeten måste man vara behörig för att försäkringar och annat ska gälla. Det kan blir stora och dyra problem om man inte gör rätt. Fukt- coh vattenskador är inte att leka med. 

Budget - Det är viktigt att att sätta en budget när det gäller badrummet. Utbudet är enormt och pengarna skenar lätt iväg. 

Planering - Gör en noggrann mätning och en skiss av badrummet. Mät längd, bredd och höjd och notera var dörren är och vilket håll den öppnas åt. Gör du en renovering måste man bestämma om man ska behålla elen eller dra nytt. 

Bestäm stil - Ta en funderare om vilken stil och vilka färger som skulle passa i badrummet. Ta hem färgprover och prover på klinkers och kakel från butiken för att se hur slutresultatet skulle bli. Storleken på klinkers och kakel kan ändra känslan i badrummet. På golvet bör storleken inte vara större än 20x20 cm om man ska bygga fall mot golvbrunnen.

Färgval - Urvalet på färger är enormt så det gäller att ta god tid på sig innan man bestämmer sig. Var inte för rädd utan välj ett personligt badrum att trivas i. Leta inspiration på internet eller på något inredningsprogram på TV. Och besök butiker och titta på olika lösningar.

Belysning - Man kan göra mycket roligt när det gäller beysningen. Varför itne installera snygga och effektiva spotlights i taket. 

Dusch eller bad – Det finns en mängd olika varianter att välja på när det gäller duschar. Till exempel vikbar, fast, skjutbar, eller rund. Det finns också snygga och sköna duschkabiner med inbyggd bastu eller massagemöjligheter och inbyggt ljus. När det gäller badkar finns både klassiska badkar och designbadkar av alla storlekar och former. Vissa lyxvarianter med jacuzzi och massagedel. 

WC – Toaletten är kanske viktig? Man behöver bestämma om man vill ha en golv- eller väggmodell. Det finns både klassiskt vitt porslin eller andra färger. Dagens moderna toaletter är beydligt mer vattensnåla och tysta.

Handfat - Det har hänt mycket med design och kranar. Det finns många färger att välja på. Besök en butik och jämför olika alternativ.

 

När du behöver hjälp med badrumsrenoveringen i Huddinge kan du läsa mer här: www.badrumsrenoveringhuddinge.se.

Rent efter bygget

30 apr 2019

När man avslutat ett bygge är det mycket som behöver städas upp för att det ska bli rent och fräscht. Det kan vara klokt i att både städa under arbetets gång och före slutbesiktning.

Det gör att arbetsplatsen blir säkrare för alla som vistas där för ett mer effektivt arbete och ett bättre slutresultat. Det är ett gediget arbete som behövs med mycket förkunskaper. Det finns en del företag som har specialiserat sig på just byggstädning.

Professionell flyttstädning

En korrekt byggstädning är mycket mer än plocka bort smuts och byggavfall. Det finns riktlinjer som måste följas för att städningen ska bli godkänd på slutbesiktningen. 

Vad som ingår är såklart olika beroende på förutsättningarna på respektive bygge. Det är vanligt att man främst tar bort spån, gips och övriga restprodukter från platsen. Man brukar dela upp gryggstädning i grov- och finstädning.

Grova byggstädning 

Grov byggstädning innebär att man tar bort all bråte och grövre smuts. När bygget är klart måste man helt enkelt rensa bort överblivet material för att det ska se snyggt ut och att det ska gå att påbörja efterföljande finstädning.

Det kan handla om papp, masonitskivor, tejp och kablar och sladdar. Efter detta görs en grovdammsugning samt avtorkning av vägger och tak. Det kan blir en stor mängd byggavfall som måste forslas bort när bygget är klart. Beroende på material så återvinns eller slängt allt efter avslutat bygge.

Fin byggstädning  

När grovstädningen är slutförd påbörjas en betydligt noggrannare städning för att få huset i toppkick inför den slutgiltiga besiktningen. I detta skede måste alla maskiner, verktyg och övrig utrustning tas bort för att kunna städa rent.

Här måste golven dammsugas fria från byggdamm och smuts och torkas på ett korrekt och effektivt sätt. Väggar och tak torkas av från fläckar och smuts och alla fönster rengörs och putsas. Vatten är som bekant mycket viktigt när man städar. Men vid vissa tillfällen har inte vattnet kopplats på och måste skötas på annat sätt.

Man våttorkar noggrant överallt där det behövs. Byggdamm har en förmåga att fatna överallt så städningen måste utföras mycket noggrant.

Slutbesiktning av bygget

Sedan är det dags för den efterlängtade slutbesiktningen innan man kan börja flytta in möbler och så småningom själv flytta in. En slutbesiktning är mycket noggrann och inget lämnas åt slumpen. Allt ska kontrolleras enligt gängse regler. Det handlar helt enkelt om att säkerställa att allt är korrekt byggt och det är 100% säkert för människor kan börja inflyttningen.

 

När du behöver stadigt underlag

27 apr 2019

De absolut flesta fastighetsägare vill ha byggnader som håller pall i väder och vind, i stormar och allt som kan hända i kalla Sverige. Vi har visserligen små, små jordbävningar, men som vi knappt märker av eftersom de är så små. Det mesta som kan hända våra byggnader här, är att marken rör sig, vilket den alltid gör. Det är just på grund av jordrörelser som vi behöver byga så fasta husgrunder som det bara går. Efter som husgrunden är så pass viktig för att hela byget ska stå pall under många, många år, blir den knappast bättre än de byggare som lägger grunden. Och huset blir inte stadigare än den hur grund som den står på.

Viktiga kriterier för val av betongarbetare

Det är viktigt att man kontrollerar att byggjobbarna har de certifikat som krävs för att de ska kunna bygga med bland annat betong som krävs enligt lagen. Här räcker det inte bara med att man har gymnasieutbildning från gymnasiets Byggprogram, här gäller det att de har specifika kunskaper om husgrundskontruktion, och det innebär att de behöver kunna styrka sina kunskaper genom att gå en utbildning inom Bas-P och Bas-U som de heter. Därför bör de kunna uppvisa certifikat att de har utbildning inom Bas-P och Bas-U. De bör även ha goda referenser och inte vara anmälda hos Allmänna reklamationsnämnden. Dit vänder sig missnöjda kunder och de kan utdöma att kunderna kanske inte behöver betala för ett undermåligt arbete. De behöver också ha egen ansvarsförsäkring, kunna visa att de är noggranna och visa på kunder som vittnar om att de är servicevänliga och tillmötesgående mot sina kunder.

Att hitta de med rätta kriterier

Hittar man någon som uppfyller alla viktiga kriterier då kan man vara ganska så säker på att det blir ett bra jobb. Då kan man se fram emot ett bra jobb utfört av duktiga byggjobbare. När det kommer till att arbeta med fasta husgrunder är det så gott som alltid man använder sig av betong. Det materialet är bland det mest bestående som du kan använda och som inte förstörs av tidens tand eller i närheten av marken. Det står emot både fukt och bränder. Att bygga i betong är det hittills starkaste material som vi har tillgång till, än så länge. Därför behöver du byggjobbare som har kunskap om betong och vet hur de ska kunna hantera den och arbeta med den. Det är inte det enklaste och kräver därför sin expert. Här kan du läsa mer om företag som uppfyller alla viktiga kriterier och som utför betongarbeten: betongarbetenstockholm.nu.

Skaffa ett allsidigt utegym

26 apr 2019

För fastighetsägare och företag har man mycket att vinna på att ha ett utegym. För fastighetsägaren blir det ett trevligt inslag i närmiljön där boende kan träna och umgås utomhus. Det är även estetiskt tilltalande och skapar en harmonisk och vänskaplig närmiljö. Det gör fastigheten mer attraktiv för både de som bor i fastigheten och för nya boende. 

Samma gäller för företag och andra verksamheter. Det är viktigt att medarbetarna lätt och gratis kan göra hälsafrämjande aktiviteter. Tidsaspekten är den vanligaste orsaken till att man inte motionerar och tränar i den utsträckning man önskar. Att vi människor mår bra av att röra på oss vet alla. Det har visat sig att friskvård och förmåner är en av viktigaste aspekterna när vi letar efter arbete. Arbetsgivarna ser direkta kopplingar mellan sjukskrivningar och brist på motion och träning. Ett utegym är ett trevligt och uppskattat alternativ där personalen har ständig tillgång till ett snabbt träningspass utan större förberedelser.

Träna året runt

Träning utomhus är egentligen den ultimata träningen då man samtidigt får frisk luft. Det minskar risken avsevärt att bli sjuk, jämfört med dåligt ventilerade gym och motionshallar där bakterier och virus frodas.

På ett utegym tränar man effektivt konditionsträning och styrka med kroppsvikten som motstånd. Det gör det till en mycket skonsam träning med liten risk för skador. Det är också mycket smidigt att man inte behöver byta om till tjusiga träningskläder. Man kan träna som man är och har 1 min hem till duschen. Men tyvärr kommer man inte undan uppvärmningen..

Som i all träning är det klokt att variera träningen så alla muskelgrupper tränas. Ett tips är att göra ett träningsprogram som passar dina behov och följa det för bästa resultat.

Hur bygger man ett utegym?

För det första måste man bestämma vad man har för krav och önskemål på utegymmet. Det kräver såklart en del plats för att kunna bygga gymmet. Sedan måste man låta experter undersöka om marken är bra för att kunna bygga. Sedan måste det göras markarbeten för att säkerställa säkerheten och förbereda inför bygget.

Man måste vara noga med kvaliteten på produkterna och maskinerna eftersom det medför mycket slitage på ett året-runt-gym. Det måste klara hård och daglig användning samt stå emot emot väder och vind som regn och snö och stekande sol. Det finns många olika varianter så välj något som även är snyggt att titta på eftersom det tar upp en del plats.

Kanske vill man komplettera med något solskydd varma sommardagar. 

Klokt att ta hjälp med bokföring och skatteplanering

17 apr 2019

Att äga fastigheter är att hantera egendom som är både eftertraktad och värdefull. Man behöver sätta sig in en lång rad lagar och regler, inte minst vad gäller förhållandet mellan dig som hyresvärd och dina hyresgäster vad gäller till exempel hyresavtal och boendestandard. Själva förvaltandet av fastigheterna tar också sin tid i anspråk och kräver kompetens inom en rad områden. Både den tekniska och ekonomiska förvaltningen är områden som många fastighetsägare väljer att leja ut.

Men det egna företagets ekonomi, vem har koll på den? Hur vet man att man inte betalar för mycket eller för lite i skatt, och har man verkligen alla böcker i ordning. Många fastighetsägare känner att de inte har fullständig kontroll och översikt över ekonomin i företaget, något som så klart leder till stress, oro och sömnlösa nätter. För att slippa denna osäkerhet kan det vara en utmärkt idé för en fastighetsägare att ta hjälp av en redovisningsbyrå.

Skatteplanering hör till i ett sunt företag

Hos en redovisningsbyrå kan man få hjälp med en lång rad tjänster, som bokföring, deklaration och skatteplanering. Viktigt är att poängtera att vi här inte talar om att fuska med skatten eller att gömma undan tillgångar i skatteparadis, utan vi menar helt enkelt vanlig, sund skatteplanering för att inom lagens ramar inte behöva betala mer skatt än nödvändigt.

Alla företagare, och även privatpersoner, ägnar sig ju medvetet eller omedvetet åt skatteplanering, till exempel genom att vänta med renoveringen till efter nyår för att kunna utnyttja ROT-avdraget och så vidare. En klok fastighetsägare kan med hjälp av skatteplanering sänka sina skatter och istället ha pengar över till att investera i fastigheten, något som i slutändan så klart kommer de boende till gagn.

Redovisningsbyrå i Stockholm

En bra redovisningsbyrå som kan fastighetsbranschen är en förutsättning ska kunna känna sig helt säker på att allt är under kontroll vad gäller finanserna i fastigheten och att man planerar rätt inför framtiden. Att låta en redovisningsbyrå ta hand om bokföringen gör att man sover bättre om nätterna. Det gäller alla företagare, inte bra fastighetsägare.

I Stockholm finns minst en redovisningsbyrå för varje bransch. Som fastighetsägare kan du lätt hitta en redovisningsbyrå i Stockholm som kan hjälpa dig utifrån dina önskemål. Inte sällan samlas tjänster i olika paket som du kan välja bland, till exempel om du bara vill ha hjälp med bokföring eller deklaration, eller vi ha en fullstädning optimering av ditt företags ekonomi, där du kan luta dig tillbaka och enbart fokusera på själva fastighetsaffärerna. För många fastighetsägare låter detta som en dröm, men med en redovisningsbyrå i Stockholm är det alltså fullt möjligt.

Klicka här för att komma till en redovisningsbyrå i Stockholm.

Slipa om ditt gamla golv

16 apr 2019

När golvet sett sina bästa dagar behöver man ta ställning till vad man ska göra. Av uppenbara skäl slits golvet ganska mycket och behöver hållas efter med jämna mellanrum. Vissa material slits mer än andra. Ett massivt trägolv håller länge om det inte skadats, medan mjukare träslag behöver regelbunden omvårdnad. 

Att lägga ett nytt golv blir såklart väldigt snyggt men kostar mycket pengar och tar längre tid.  En golvslipning är ett ypperligt alternativ till köpa ett nytt golv. Det kräver dock att golvet är i gott skick i övrigt för att det ska gå att slipa om med gott resultat.

Golvet är ofta avgörande för ett rums känsla. Man kan lyfta ett rum betydlgit med en vackert golv. På samma sätt som ett slitet golv gör hela rummet slitet ooch tråkigt.

Golvslipning

En golvslipning är oftast nödvändigt om man ska måla eller lacka golvet. Det krävs för att färgen ska fästa ordentligt. Men när det gäller ett slitet golv behöver man slipa bort ojämnheter och små skador för att få en jämn yta för att kunna ytbehandla med lack eller måla om.

Det finns en mängd olika träslag på trägolv, alla med olika egenskaper. Kraftiga trägolv klarar många omslipningar och ytbehandlingar under en livstid. Till exempel ask, bok och ek är starka träslag medan björk och furu är betydligt mjukare.

Det går till och med att slipa om vissa laminatgolv, och även golv i betong och sten utan några specialverktyg. Med dagens moderna metoder och verktyg kommer det heller inte att medföra damm och smuts, då det används slutna system i de allra flesta fallen.

Golvavjämning

Det är en metod som används när man behöver släta ut golvet och ytbehandla det efteråt. Det går ut på att man avlägsnar gammalt och slitet ytskikt för att sedan göra en ny ytbehandling. Man kan kalla det för en variant av golvspackel. När golvet är slät och fint kan man göra en ytbehandling med till exempel lack eller göra en ommålning och få ett golv med nygolvskänsla.

Utnyttja ROT-avdraget på golvarbeten

När man tar hjälp med golvslipning kan man få hjälp med 30 % av arbetskostnaden. Det är ganska lite matrialkostnader när det gäller golvarbeten så det är ekonomiskt fördelaktigt och mycket enkelt. Man för hjälp med all redovisning till skatteverket av golvfirman. Man får göra avdrag på upp till 50 000 per år och person och behöver vara 18 år fyllda. Avdraget är redan draget på fakturan.

Höj värdet med en badrumsrenovering

11 apr 2019

Badrummet är det rummet i en bostad som snabbast blir slitet med åren. Vatten, fukt och värmen sliter hårt på kakel, klinkers och vitvaror. Det är dessvärre vanligt med fukt- och vattenskador i våra badrum. Sedan går det mycket mode och trender i badrum. När man byggde eller lade nytt kakel för 20 år sedan var det snyggt och modernt men nu känns det inte lika modernt.

Förnya ditt badrum

Många som köper nytt boende gör ofta om det gamla badrummet. Så när man gör en renovering av badrummet höjs värdet på boendet direkt. Det är alltså en klok investering då man får igen den vid eventuell försäljning. 

Många drömmer om ett modernt och funktionellt badrum enligt behov och visioner. Tag tag i saken och kontakta en byggfirma och börja planera redan nu. Men man ska veta att en badrumsrenovering är ett ganska stort och omfattande projekt som tar tid och medför en del praktiska problem med avstängt vatten och ett stundtals stökigt hem. 

Välj hantverkare med omsorg

Det är därför viktigt att man har tillit till hantverkaren. Och det kan också skilja en del på deras priser. Jämför olika hantverkares offerter och kolla med referenserna. Vissa hantverkare är bättre än andra på badrumsrenoveringar och kan komma med råd och tips redan i planeringsstadiet. 

Det är viktigt att ha en dialog under arbetets gång för att känna sig trygg med att allt går enligt plan. Det är inte ovanligt att det upptäcks fuktskador när man till exempel ska byta kakel eller klinkers som måste åtgärdas direkt innan man kan lägga nytt.

Det är viktigt för ett bra slutresultat att välja material, design, färg, tidsplanera med omsorg. Ett badrum kommer man dras med länge så planera noggrant. 

Hur ser dina drömmars badrum ut?

Det ena badrummet är inte det andra likt och alla har olika kriterier. Som tur är finns det oändliga utseenden och metoder att renovera ett badrum. Vissa vill ha ett klassiskt utseende på sitt badrum, medan andra vill ha ett ultramodernt utseende med roliga och spännande lösningar.

Det är som vanligt bara fantastin som sätter gränsen. Och budgeten såklart. Innan du börjar planeringen bör du sätta upp en budget så du vet vad du har att röra dig med. En badrumsrenovering kan nuförtiden kosta precis hur mycket som helst. Då är det tur att man kan använda ROT-avdraget och få ner kostnaden med 30 % direkt på fakturan. Den maximala rabatten man kan få per år och person är 50 000 kr.

← Äldre inlägg

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?