Blogg

Lite enklare för bostadsrättsföreningen

14 apr 2021

Många saker drar man sig för att våga sig på. Det känns för svårt, en olustig känsla över att inte veta hur man ska göra. Det positiva är att det finns alltid någon som vet, denna någon kan hjälpa.

Det är verkligen inte lätt att vara hyresvärd, tillsammans är det ett gäng som äger lägenheter i ett område. Oftast hyrs dessa ut, det är hyror som ska in, moms som ska betalas, redovisning som ska göras. Detta är bara en del av allt pappersarbete. Man ska även se till att lägenheterna funkar som de ska och att de boende är nöjda och känner sig trygga. När man bor i en storstad som Stockholm är trycket extra hårt. Detta då det ständigt är människor som letar lägenhet, en tom lägenhet står inte länge tom där.

Mer tid över

Med allt detta omkring blir det inte mycket ledig tid för styrelsen att ha en fritid. Tiden räcker knappt till för familjen. Så går det inte att ha det. Som bostadsrättsförening bör man givetvis ta hjälp av ekonomisk förvaltning i Stockholm. Det är nästan ohållbart att klara allt själv. Med deras expertis hjälp ser man till att allt blir skött korrekt och dessutom i tid. Det ger därav er i styrelsen mer tid över till annat. Samtidigt som det kan skapa en trygghet bland de boende. Gör som många andra och anlita ekonomiska förvaltare, vill man kan man samtidigt anlita tekniska förvaltare. Deras hjälp är guld värd för en bostadsrättsförening.

Håll ordning i huset

1 apr 2021

Att syssla med fastighetsförvaltning är både roligt och utmanande. Du behöver vara något av en allkonstnär i mindre skala och duktig på att hantera många ärenden inom olika områden.

Att arbeta med att förvalta fastigheter är intressant och krävande. Den som behöver ta sig an jobbet behöver ha eller skaffa sig kunskaper inom en rad områden. Troligtvis utför inte en förvaltare själv de rent praktiska sysslorna men behöver ändå ha kunskaper om när, var och hur även där. Administrationen behöver givetvis också ett välfungerande system.

För den som arbetat eller arbetar med fastigheter är behovet av ett bra system självklart. Normalt behöver man hantera hyror och avtal. Skötsel och reparationer och andra ärenden är också det ett område som kräver uppmärksamhet alla dagar. Därtill kommer de rent ekonomiska delarna med lån och fakturor till leverantörer och annat.

Ett fastighetssystem håller ihop verksamheten

Det går förstås att plocka ihop system för alla dessa delar av verksamheten separat men det är en riktigt dum idé. Att ständigt behöva hoppa mellan olika system som inte är synkroniserade är påfrestande för personalen. Ett system som istället integrerar en majoritet av alla tänkbara typer av ärenden är helt klart att föredra.

Ett fastighetssystem behöver vara driftsäkert och det ska vara enkelt att förflytta sig från en del till en annan. Samtidigt är det önskvärt att de olika delarna är tillräckligt visuellt olika för att man som personal enkelt ska kunna orientera sig. Slutligen bör systemet enkelt kunna samköras/integreras med andra system. Har ni hittat rätt än?

Kontrollera luften

21 mar 2021

Är man fastighetsägare har man även ett ansvar att se till att allt står rätt till. Detta gäller även att ventilerna fungerar som de ska. Genom att göra en OVK-besiktning är man på god väg.

Att se till att ventilerna är bra är en obligatorisk sak att göra. Det är extra viktigt att det görs på skolor, sjukhus, lägenheter och andra offentliga ställen. Givetvis är det även viktigt att man har bra ventiler i sitt eget hem, men det är egenansvar. Är man fastighetsägare behöver man ta sitt ansvar och göra OVK-besiktning när det behövs. Detta ska göras innan man startar upp ventilationen för första gången, sedan vart 3-6 år. Hittar man något problem går man vidare och behöver göra OVK-åtgärder. Detta är inget för vem som helst, man måste vara utbildad.

Vem kan hjälpa till med OVK-åtgärderna?

Har man gjort en besiktning och vet av att man har något problem med ventilerna, då behöver man ta kontakt med ett företag som arbetar med ventilation. Givetvis ska den som utför det vara certifierad kontrollant av ventiler. Att alla ha tillgång till bra luft är otroligt viktigt.

Många gånger kan man känna på luften om ventilerna är dåliga, men det är inte alltid man gör det. En del märker det inte alls medan en del får problem med hälsan, som till exempel huvudvärk. Därav är det otroligt viktigt att detta sköts som det ska. Har du nyligen köpt en fastighet bör du se över även när när de gjorde en OVK senast. Läs vidare om OVK-åtgärder på denna sida: ovkåtgärder.nu 

Som fastighetsägare ansvarar man för taksäkerheten

15 feb 2021

För att sotaren och takläggaren på ett säkert och enkelt sätt ska kunna inspektera och utföra olika arbeten uppe på taket, måste taksäkerheten fungera. Här är lite av det man ska tänka på.

Taksäkerheten är mycket viktig och ett måste för att man ska kunna utföra inspektioner och olika arbeten på ett säkert sätt. Sotare, takläggare och snöskottare måste kunna utföra sina uppgifter utan att falla. Med olika takskydd och andra säkerhetsanordningar gör man taket till en tryggare arbetsplats för dessa yrkesgrupper. Men även förbipasserande kan behöva skyddas med hjälp av exempelvis snörasskydd. Som ägare till en fastighet eller villa är man enligt lagen ansvarig för taksäkerheten och måste se till att den fungerar på ett tillfredsställande sätt.

Olika typer av säkerhetsanordningar för taket

Tack och lov finns det särskilda företag som är specialister på taksäkerhet. De har den expertis som krävs för att göra taket till en säker arbetsplats för alla som måste vistas där. Eftersom behoven på taksäkerhet kan se lite olika ut från fastighet till fastighet, gör man först en besiktning för att bedöma vilka säkerhetsanordningar som kan behövas. Det kan exempelvis vara fäste för säkerhetssele, nockräcke, glidskydd, skyddsräcke, takstege, gångbrygga, säkerhetsstege, snörasskydd med mera. Taksäkerhet innebär även att taket måste hållas fritt från tung snö och is. Främst för att skydda förbipasserande från ras. Företag som är specialiserade på taksäkerhet brukar också erbjuda snöskottning av tak. Det är en tjänst som man kan prenumerera på, likaså regelbunden besiktning av övrig taksäkerhet.

En långsiktig planering

9 feb 2021

Planer för underhåll av fastighet kan i vissa fall vara så avancerade och viktiga att man behöver hjälp för att skapa dem. Det finns till och med konsulter och företag som arbetar med detta.

Antingen man är ny ägare till en större fastighet eller man har ägt fastigheter länge så kan det ibland vara bra att anlita någon som vet hur man lägger upp en underhållsplan. Det kan vara en person eller ett företag som går igenom hela fastigheten för att se skick, ålder och underhåll på värmesystem med mera. På det viset kan man räkna ut när det är dags att utföra underhåll inom olika områden som krävs för att hålla fastigheten i ett gott skick.

Nära eller långt borta

De underhåll som behöver utföras kan vara regelbundna och täta åtgärder. Men det kan även vara sådana som sker mer sällan eller kanske rentav med flera års mellanrum. Genom att lägga upp en underhållsplan så ser man tydligt när olika åtgärder ska ske och kan även korrigera händelserna om det behövs, och inget glöms bort. Det blir ungefär som att lägga in tandläkarbesök i kalendern eller att veta när det är dags att utföra en service på bilen.

Schemat blir i vissa fall flytande eftersom man kanske behöver ett underhåll tätare eller med längre intervaller beroende på antal boende i fastigheten, oförutsedda händelser eller vädrets makter gällande temperaturer under året. En värmepanna som får arbeta hårt kan behöva underhållas oftare än en som får njuta av varma vintrar. Läs mer om underhållsplaner på denna hemsida: underhållsplaner.net 

Skötsel av flerfamiljshus

27 dec 2020

Antingen man precis blivit ägare till ett flerfamiljshus, eller man har flera hus sedan tidigare, så kan det bli aktuellt att skaffa hjälp med den dagliga driften. Men vart vänder man sig?

Läckande kranar, dörrlås som krånglar, stopp i toaletten, en spis som inte fungerar. Städning av trapphus, snöröjning, sandning av utetrappan, gräsklippning, byte av glödlampor i hallen. Ja, listan för drift av ett flerfamiljshus kan göras lång, och betydligt längre än det som räknats upp.

Det behövs någon som sköter sådant som städning och som ser till att alla funktioner i fastigheten fungerar. Dessutom behöver man se till att fastigheten är hel och håller sitt värde. Är det en mindre fastighet så kanske ägaren själv sköter om den. Man kan också lägga ut vissa delar på någon hyresgäst, som då kan få en lägre hyra exempelvis. Men större fastigheter kräver större organisation.

Vikten av skötsel

Det behövs någon som har koll på en fastighet för att inte skador ska uppstå och hinna bli större med tiden. Men det innebär inte enbart skador som trasiga fönster eller ett läckande tak, utan även annat som kan påverka huset negativt. Det är också viktigt att husets hyresgäster har ett säkert boende som når upp till den standard som man betalar hyra för. Därför använder sig fastighetsbolag av vaktmästare, bostadsvärdar eller liknande som hjälp inom den dagliga driften. Antingen anlitar man denna själv eller så kan man anlita ett företag som ENG & LUND Fastighetskonsult som tar hand om all fastighetsskötsel enkelt och lätt.

Förvalta fastigheterna väl

7 dec 2020

Att äga fastigheter är spännande. Man ansvarar också för att ta hand om allt som snöskottning, snickeri, måleri med mera. Ett tips är att leja bort det till en firma inom fastighetsskötsel.

Att äga olika typer av fastigheter kan vara riktigt utvecklande. Det kan vara någon verksamhet eller ett boende involverat i fastigheterna, eller båda delarna. Själva ägandet är oftast inte bara ett liv i sus och dus, speciellt om man äger en äldre fastighet där det finns ett större behov av skötsel.

Även nyare fastigheter behöver tas hand om. Det kan vara snöskottning på vintern eller att sopa grus framåt vårkanten. Det ingår många saker i fastighetsskötsel som man kanske inte alltid tänker på, som måleri och snickeri, städning, jour med mera.

En firma med många möjligheter

Istället för att ta hand om allting själv kan man anlita en firma som tar hand om tillsynen av fastigheterna. De är specialiserade och kunniga på allt inom fastighetsskötsel. Som fastighetsägare kan man lugnt andas ut och känna att arbetet blir välgjort. Vilka uppdrag firman skall åta sig bestämmer man gemensamt, och självklart kan man både lägga till och ta bort tjänster.

Ibland uppstår behov som man kanske inte räknat med, som stambyte, köksrenoveringar med mera. Även dessa tjänster kan gå via firman man anlitat för fastighetsservice. Innan man anlitar en aktör inom fastighetsservice bör man ta in offerter, så att man vet att man får den firma som passar bäst. Om man så önskar är det lika självklart att man får referenser från deras kunder. Läs mer om fastighetsservice på denna hemsida: https://www.fastighetsservicegöteborg.se

När man behöver hjälp med fastigheten

26 nov 2020

Visst vore det härligt att slippa oroa sig för allt. Har man en liten fastighet med några lägenheter kan det fungera att göra allt själv. Men har man ett hyreshus, då kan det bli för mycket.

Så varför inte ta kontakt med en fastighetsförvaltning i din kommun? Ta reda på vilka tjänster som finns att tillgå. Planera sedan utifrån det och se över möjligheterna att kanske ta dig an flera objekt. Eller bara för att få lite ledig tid att spendera med familj och vänner. Att driva ett företag ska vara roligt och inte kännas övermäktigt. Det gäller att fokusera på det man är bra på och lämna bort annat till företag som är proffs på sitt område.

Delegera arbetet

Istället för att själv vara den som tar itu med stort och smått så anlitar man en teknisk förvaltning. De kan koordinera arbetet mellan flera olika entreprenörer så att allt flyter på smidigt. För det är mer än man kan tro som ska hållas koll på samtidigt. Det kan handla om att kontinuerligt renovera så att fastigheten inte blir eftersatt. Man kan behöva måla fasader och byta fönster. Även göra stambyten och rusta upp lägenheterna så att hyresgästerna förblir nöjda. Områden som inte syns men som är minst lika viktiga är el, vatten, ventilation och värme. Men även lås på portar och lägenhetsdörrar. Listan kan göras hur lång som helst. Så att ha proffs vid sin sida som kan allt om fastighetsskötsel kommer att göra allt väldigt mycket enklare. Läs mer om teknisk förvaltning på denna sida: https://www.tekniskförvaltningstockholm.se 

Skötsel av den dagliga driften

14 okt 2020

Det är väldigt mycket man ska ha koll på och sköta om när man äger en flerfamiljsbostad. Vill man inte själv dra i alla trådar så kan man välja någon annan som förvaltar bostaden på bästa sätt.

Många väljer att bo i en lägenhet istället för att bo i hus. Det kan vara för att man inte har råd med ett hus eller för att det inte finns hus där man vill bo. Men en mycket vanlig anledning är att man inte vill ta på sig alla de sysslor som det innebär att vara boende i hus av något slag.

Istället tycker man att det är smidigt att endast behöva sköta om de vanligaste sysslorna i ett hushåll, som städning, tvätt, matlagning och disk. Allt som har med själva fastigheten att göra är det någon annan som tar hand om. Och går exempelvis tvättmaskinen sönder så är det bara att lyfta luren och ringa. Helt utan bekymmer och kostnad för den boende. Samma gäller alla utomhusytor som lekplats, planteringar, parkering med mera. Någon annan sköter om allt. Man betalar bara hyran och behöver inte bry sig om något mer än det.

Ringa någon annan

Någon annan tar hand om allt man behöver få gjort i en flerfamiljsbostad. Skötseln av alla allmänna ytor, reparationer, byte av glödlampor. Ser till att allt fungerar gällande avlopp, vatten, elektricitet. Skötseln av fasaden. Stamspolning. Hittar nya boende om någon flyttar, med mera.

Men vem är då den där någon annan som fixar och jobbar så att lägenhetsinnehavarna slipper? Ja, det kan vara en eller flera personer som fyller den rollen. Lite beroende på hur stort huset är och ifall huset ingår i ett antal fastigheter med samma ägare.

Förvaltning som yrke

Det finns många roller att fylla när det gäller förvaltning av en bostad. Det behövs städare, trädgårdsmästare, vaktmästare med mera. Men när man talar om förvaltning så menar man oftast istället det mer administrativa som kommer med uthyrning av lägenheter i en fastighet. Eller om fastigheten som hyrs ut istället för lägenheter innehåller kontor, butiker eller något annat liknande.

Principen är ändå densamma. Allt som har att göra med hyresgäster och fastighetsskötsel ska tas hand om. Men det finns även annat som är viktigt att man har koll på. Som exempelvis lån, skatter, avgifter och alla avtal som man har med de som levererar något till fastigheten. Som sophämtning och avloppstjänster. Läs mer om fastighetsförvaltning på denna hemsida: https://www.fastighetsförvaltninggöteborg.nu

Professionell trappstädning

30 sep 2020

Att ha det städat och fint runt omkring sig är något alla önskar. Det gäller även våra trapphus, och att därför ha någon som ser efter dem är viktigt. Trappstädning är viktig för trivseln.

Att ha någon som sköter städningen i ett trapphus är väldigt viktigt. Att komma in i ett smutsigt trapphus är inget vi vill, det är både ohygieniskt och ofräscht. Som tur är finns det ett stort urval olika städfirmor runt om där du bor som kan sköta städningen åt er. Att gå in i trapphuset och se ett rent golv och känna en trevlig lätt doft av nystädat, det är vad en städfirma kan erbjuda er.

Anlita rätt städfirma för dina behov

Ni kan själv välja antalet dagar ni vill trappan ska städas. Städfirman gör olika saker inom städningen, såsom dammsugning, skura golvet, torka väggar, tvätta fönster, skura rent ledstängerna med mera. Finns det hiss är det något de också ser efter och tvättar rent. För allas bekvämlighet rekommenderar vi er att anlita någon som är noggrann så att du och varje hyresgäst trivs bra även i trappan till bostaden.

Att hitta rätt är inte alltid det lättaste, men som tur är finns det många städföretag att välja på. Kolla upp några olika firmor. Du kan hitta både deras hemsidor och kolla upp om andra rekommenderar dem. På så sätt kan du direkt välja bort dem om där är något oseriöst företag. Det går även att kontakta dem direkt via telefon. Jämför några olika med vad de erbjuder samt be om en offert som borde vara kostnadsfri. Det är alltid bra att ha några olika förslag, så att du hittar det perfekta företaget som du känner dig trygg med och som kan ge dig det du önskar.

En bättre miljö

Att värna om miljön är något nästan alla gör idag och även de flesta städfirmor. Var därför gärna nyfiken och fråga vilka rengöringsmedel som används, dels så att det tar bort alla bakterier från trapphuset, men även så att det inte är skadligt för naturen. För starka dofter kan till exempel leda till huvudvärk hos doftkänsliga, och man får även ta hänsyn till folk med allergier. Det är väldigt viktigt att det inte är något skadligt medel som kan drabba framför allt barn och äldre. Det man strävar efter är därför att ha ett så neutralt, effektivt och snällt medel som möjligt så att det passar de flesta.

Svar på tre frågor om företagsrekonstruktion

31 maj 2020

Varför väljer en del företag rekonstruktion framför konkurs?

I vissa fall kan ekonomiska problem inte hanteras genom en överenskommelser. Men samtidigt bedömer företagsledningen att företagets verksamhet på lång sikt kan bli lönsam så förordas ofta företagsrekonstruktion, i alla fall när företaget kan betala de kostnader som kommer med själva företagsrekonstruktionsprocessen. När man gör en företagsrekonstruktion så förstärks likviditeten i början genom att statliga lönegarantimedel betalar lönerna. Dessutom stoppas utbetalningar avseende skulder som uppkommit före ansökan om rekonstruktion. Om alla tidsfrister för skulder utnyttjas maximalt kan det ta två år innan likviden behöver betalas. Företaget är under rekonstruktionen skyddad mot utmätningar och ansökningar om konkurs. Dessutom underlättas ny finansiering genom den så kallade superförmånsrätten.

Finns det några minus med en företagsrekonstruktion?

Företagsägare är oftas mera riskbenägna än företagets borgenärer. Detta beror på att ägarnas investeringar blir värdelösa vid en konkurs. Ledningen är lojal med ägarna och förespråkar därför ofta en rekonstruktion. Men om företaget fortsätter att vara olönsamt så kan betalningsförmågan försvagas, varpå rekonstruktionen måste avbrytas och företaget ändå måste försättas i konkurs. Då är risken stor att konkursutdelningen blir mycket låg i och med att företaget har urholkats under rekonstruktionen. Borgenärerna riskerar därför att stå utan pengar alls. Därför finns det regler om straffansvar och personligt betalningsansvar som kan tillämpas om företagsledningen tar till åtgärder som på sikt kan skada borgenärerna.

Är det bäst med konkurs eller rekonstruktion om företagsledningen inte vill riskera ett personligt betalningsansvar?

Vid konkurs behöver företagsledarna inte längre vara oroliga för att drabbas av straffansvar för framtida åtgärder. Ansvaret för hur företagets tillgångar hanteras övertas vid konkurs av konkursförvaltaren.

Men om tveksamma åtgärder har utförts redan före konkursen kan företagsledningen se det som ett minus att förvaltaren kommer att granska dessa åtgärder.

I en företagsrekonstruktion behåller företagsledningen rådigheten över tillgångarna. Kort sagt: såväl konkurs som företagsrekonstruktion kan leda till framtida juridiska problem om affärerna inte har skötts på ett korrekt och lagligt sett sedan tidigare. Vi rekommenderar att du söker hjälp av erfarna affärsjurister om du riskerar att drabbas av dessa typer av problem. Läs mer om företagsrekonstruktion på denna sida: https://www.företagsrekonstruktion.biz

Tar man sitt företag på allvar så chansar man inte med översättningen

21 maj 2020

Svengelska är en mix av svenska och engelska som också kan tolkas som dåliga översättningar. Det finns många roliga översättningar där det gått riktigt fel även i viktiga sammanhang.

Vi svenskar får ofta höra att vi är bra på engelska. Men bara för att man är bra på att tala ett språk betyder inte det att man behärskar språket skriftligt. En text behöver kanske inte i alla sammanhang vara helt perfekt men i ett arbetssammanhang bör man försöka se till att det blir så felfritt som möjligt. Annars kan man riskera onödiga missförstånd som även kan ge ett dåligt intryck och som kanske inte leder till det där framtida samarbetet som man hade hoppats på. Så i stället för att som man ofta gör låta en medarbetare på kontoret som talar hyfsat bra engelska översätta bör man anlita en professionell översättningsbyrå.

Anlita en översättningsbyrå som speciellt vänder sig till företag

Då man letar efter en byrå som kan hjälpa till med översättningar ska man se vilka som är deras främsta målgrupp. Som företagare är det bra att använda sig av en översättare som mestadels arbetar mot andra företag och som har ett antal större kunder på internationell nivå i bagaget.

Hos en duktig och seriös översättningsbyrå är översättarnas målspråk samma som deras modersmål. Ett språk utvecklas hela tiden och nyord tillkommer vilket de även har koll på och uppdateras. Texterna får även en kulturell anpassning baserad på var och till vem den ska skrivas. Språk handlar om kommunikation och för att man ska förstå varandra optimalt måste man även känna till varandras kulturer. En text som fungerar på svenska kan ge en helt fel ton eller innebörd på ett annat språk om man inte tar hänsyn till det landets språkkultur.

Språk är kommunikation som inte får gå fel

Man kan även få expertöversättningar med komplicerade termer och ord för olika branscher och företag som exempelvis medicinska texter. Sådana texter tillåter inga misstag eller ungefärliga formuleringar utan allt måste bli perfekt och det kan en professionell översättningsbyrå hjälpa till med. I dagens samhälle och globala värld förväntas det också av oss att kommunikationen ska gå snabbt. Därför är det viktigt att samarbeta med en översättningsbyrå som snabbt kan leverera den text som efterfrågas. På så vis kan man lättare nå den internationella marknaden och nå ut med sitt budskap.

Arbetsmiljön påverkar resultatet

8 maj 2020

Kontor och öppna planlösningar kan skapa trötthet och låg effektivitet. Dämpa ljud och buller för bättre arbetsmiljö, gladare medarbetare och bättre resultat. Dessutom blir det snyggare.

Många av dagens arbetsplatser är designade utifrån en mer eller mindre öppen planlösning för att optimalt nyttja ytorna och kunna samarbeta i team. Samtidigt kan det orsaka störningsmoment, såsom ökad stress och koncentrationssvårigheter hos de anställda. När många människor vistas samtidigt på en större yta påverkar vi varandra. Ett ständigt sorl från alla som pratar i telefon, steg från de som trampar runt på hårda golv och knapprade på datorernas tangenter kan bli enormt enerverande. Ofta är lösningen då att gå till ett telefonbås för att prata och om du har tur kan du koppla av en stund i ett eget rum - som kallas toaletten. I de öppna landskapen är det extra viktigt att tänka till kring ljudet.

Ljuddämpning du inte tänker på

Idag finns det en uppsjö av olika typer av ljuddämpning för kontor som man knappast tänker på att de finns där just för ljuddämpning. Stoppade möbler klädda i textil dämpar ljud, samtidigt som de är sköna att sitta på och tillför en stil och en färg till rummet. Textilier kan nyttjas på flera olika vis, inte bara som gardiner, utan även som rumsavdelare eller dekorativt på väggar. Heltäckningsmattor och gångmattor dämpar effektivt ljudet från steg liksom av rullande stolar och tappade telefoner. Mattorna som finns idag har hög kvalitet och går bra att städa och rengöra och är därmed allergivänliga. Även mattorna tillför en känsla i rummet via form, struktur och färg. Har ni ett golv där ni går med skor, strumpor eller kanske barfota? Se till att investera i bra mattor.

Konferensrum och arbetsplats

I de allra flesta öppna landskap ser vi rumsavdelare i form av skärmar och kanske ljuddämpning på tak och väggar som också har en tilltalande design. Är ni på er arbetsplats i behov av insatser för just ljuddämpning av kontor så se till att hitta en inredningsfirma som skapar en helhetslösning. Gör man det själv blir det ofta punktinsatser. Proffsen tar sig an helheten och skapar hållbara förslag. Hur man tänker i ett konferensrum skiljer sig från fikarummet och den faktiska arbetsplatsen samt påverkas förstås av förutsättningar i arkitektur, befintlig möblering och de anställdas typ av arbetsuppgifter och kommunikation. Se dig omkring, vad har ni för ljuddämpning redan idag och vilka behov har ni på ert kontor?

Vad ingår i fastighetsförvaltning?

16 apr 2020

Vem sköter om närområdet runt huset där du bor? Vem tar hand om sophantering, städning och vem kontrollerar att allt fungerar? Har ni en egen handyman eller fastighetsskötare där du bor?

Om ni som fastighetsägare eller förening funderar på att anlita en extern fastighetsförvaltare så är ni rätt ute. Att lägga jobbet externt innebär att någon som får betalt för jobbet utför det och utför det på ett bra sätt. Har ni någon egen hustomte blir det ofta resultat därefter När du köper en så kallad teknisk förvaltning så ingår vanligtvis allt underhåll av fastigheten och dess trapphus; skötsel av de källarutrymmen och tvättstugor som ingår samt även skötsel av parkeringar och entréer. Behövs installationer och service av VVS så ingår det, liksom underhåll av fastighetens fönster. När folk flyttar in och ut byter fastighetsskötaren namn på dörren och hen hjälper även till med belysning och värme.

En förvaltare för dig

När du väljer att anlita en fastighetsförvaltare så tänker du säkert på specifika problem och behov ni har i ert område och på era fastigheter. En tillmötesgående leverantör av fastighetsförvaltning kan ofta vara flexibel och skräddarsy de tjänster ni önskar ska ingå i just er förvaltning. Vill ni kanske köpa till skötsel av gräsmattor och rabatter eller snöskottning så går det säkerligen alldeles utmärkt. Ibland kanske du även vill köpa till administrativ förvaltning vilket innebär hantering av hyresavier, betalningar och inkassohantering. Då kan även avtalsskrivning och köadministration ingå. Viktigast för de boende är oftast att ha tryggheten i ett journummer dygnet runt. Förutsatt att hjälp kommer.

Skräddarsy efter era behov

Ta en funderare kring vad ni behöver för fastighetsförvaltning och vad som ska ingå i den. Kontakta sedan ett antal olika firmor och be dem komma med offert. Kolla upp bredden och referenser. Anlitar någon du känner en fastighetsförvaltare? Är de nöjda och vill rekommendera leverantören av deras tjänster? Du vill ha en förvaltare som är tillgänglig, serviceinriktad och som har beredskapen att hjälpa er vid alla möjliga behov. De bör kunna rycka ut akut och de bör kunna skräddarsy ert önskade avtal. Är de tillmötesgående när ni nämner era behov, då kan ni vara säkra på att de också bryr sig om er som kund. Välj en leverantör som möter alla era behov, hjälper er att få lägre kostnader och en välskött fastighet. Bara en sådan sak som en fastighetsförvaltare som äger moderna maskiner för garagestädning och gatusopning kan betyda enormt mycket.

Ta ansvar för gamla garageportar i Stockholm

24 mar 2020

Fastigheter som erbjuder de boende egna garage erbjuder också en extra lyx. I synnerhet i Stockholm där parkeringsmöjligheter och garage är sällsynta företeelser och där man kan tvingas vänta i flera år - och betala extrema pengar - för att få en plats i ett garage.

Ser man till rena garagelängor så är detta en extra bonus som många drömmer om; att ha ett eget garage att ställa prylar i, att meka i, att ställa in sin bil - det är något som gör skillnad i vardagen. Bilen slits mindre och håller genom detta längre. Man får en bil som - tack vare värmen i garaget - drar mindre bensin och man får en bil som skyddas mot stöld.

Allt är således bra. Eller? På det stora hela så är det väldigt bra och positivt, men man måste även se till det skick som många av dessa garage och - i synnerhet - garageportar håller i Stockholm. Många av dessa är nämligen potentiella dödsfällor. Det handlar om garageportar av en äldre modell, vars trä har börjar ruttna, vars metalldelar har börjat rosta och vars fjädring håller på att ge upp.

Detta innebär att det finns enorma krafter som kan släppas lös och skada både egendom och person. Har man otur så släpper fjädringen och för med sig en enorm smäll som mycket väl kan innebära att man skadar sig rejält - eller till och med dör.

Många skadas varje år

Som förälder så bör man vara vaksam på detta. Barn gillar att hänga- och klänga i saker och garageportar är definitivt inget undantag. Handlar det om en äldre garageport så är denna lek att anse som en lek med döden.

Är du fastighetsägare i Stockholm och hyr ut garage med äldre garageportar så bör du agera: du bär ansvaret om någonting skulle hända och det är du som kommer att vara den ytterst ansvarige.

På samma sätt som det är du som ska se till att exempelvis takskottning och annat sköts så att ingen fara föreligger så måste du även se till att fastigheten - och allt runtomkring - inte riskerar att skada någon. Det gäller i allra högsta grad för garageportar.

Investera i nya garageportar

Dagens moderna garageportar är helt annorlunda mot gårdagens. De är säkrare, de ser bättre ut, de är mer hållbara och de är bekvämare. Det senare förklaras av att de sköts genom automatik och där den som använder garaget kan använda en fjärrkontroll och enkelt reglera sin garageport genom enkla knapptryck. Man behöver således inte ens kliva ur bilen för att stänga- eller öppna; något som förenklar vardagen avsevärt.

Nya garageportar till en garagelänga i Stockholm ökar dessutom värdet på fastigheten. Det ser snyggare ut, det ser mer enhetligt ut och du som fastighetsägare får genom detta också fler intressenter.

Viktigast är emellertid säkerhetsfrågan. En gammal vipport riskerar att störta in och skada någon när som helst. Ser man till antalet olyckor som inträffar varje år så är det bara en tidsfråga innan någon avlider. Dagens garageportar når de höga säkerhetskrav som finns och i och med att de har en överlägsen livslängd så är det ingenting att fundera över för dig som fastighetsägare: det här är definitivt en kostnad - en investering - som är värd att ta!

Du hittar mer information om garageportar på https://www.garageportarstockholm.se/

← Äldre inlägg

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?