Blogg

Dags arbeta med trädgården

21 okt 2019

Alla slags arbeten som innefattar trädgårdar, planteringar och odling av nya och gamla växter, bör göras på hösten. Ska man plantera med nya lökar eller frön är det bäst att göra det på hösten, så att lökarna och fröna ligger kvar i jorden under hösten och vintern. Därför är det verkligen dags att sätta igång nu, innan det blir för sent. Det har ju blivit alltmer populärt med odlingar av grönsaker och annat som man kan vilja odla. Lägga potatis, görs däremot tidigt på våren, så snart det inte längre är frost. Med det alltmer varma klimat som vi ser just nu, kan innebära fler och allt tidigare skördar, vilket bådar gott inför framtiden. Även om man bor i staden, kan man odla i sin egen trädgård. Då kan man se till att ha sina egna rotfrukter, precis som man behöver.

Det kan du odla på hösten

I september-november kan du odla:

Grönsaker

Vintersallad på friland, vitlök, schalottenlök. I växthus kan du odla spenat, vintersallad, vinterportulak (ett slags sallad med små, gröna blad), vitlök, krasse. Inomhus kan man ju alltid odla ärtskott, småbladiga salladsväxter och vitlöksblast. Blasten på både vanlig gul lök, vitlök och annan lök kan man äta. Oftast smakar de mer än vanlig gräslök och är god att klippa ner i sallader eller äta på smörgåsar.

Blommor och träd

Under hösten är jorden naturligt fuktig och perfekt för odlingar av till exempel häckar, perenner, gräsmattor och de växter som man önskar. Även om de inte är gröna under hösten och vintern, så lever plantan och kan växa i jorden med rötter och får på så sätt växa och etablera sig i fred under hösten och vintern, och när vår och sommar kommer, har de kraft att blomma och skjuta gröna blad. Träd som man önskar på sin tomt bör odlas på hösten, alla lövfällande buskar och träd bör planteras på hösten, liksom rosor, barrväxter, städesgröna buskar som rododendron är perfekta för odling på hösten.

Anlita markentreprenad i Stockholm

Behöver du bygga ett växthus, eller anlägga en odling på friland, kan man behöva anlita en markentreprenad för att gräva ett friland, och lägga på matjord för det. Behöver man gräva ner en rand för att odla en ny häck, behöver man markentreprenad för den rand där häckan kommer att stå. Har man väl fått en sådan uppgrävd, är det sedan så mycket lättare att plantera dem på sin plats. Behöver man dränera eller andra grävprojekt på tomten behöver man en markentreprenad i Stockholm, till exempel. Läs mer här om företag som arbetar med markentreprenad i Stockolm.

När du behöver en låssmed

14 okt 2019

Låssmed är ett gammalt yrke med stora anor. Sedan urminnes tider har låssmeder rykt ut och hjälpt människor som låst sig ut och inte kommer in. Med hjälp av sina specialverktyg och stora erfarenhet kan låssmeden ta sig in överallt, oftast utan att skada låset.

Det är fortfarande något som låssmederna får göra i dagens samhälle, men de har många flera arbetsuppgifter. Vanliga arbetsuppgifter är att efter besiktning installera nya och säkra låssystem men även reparationer av befintligt låssystem som blivit slitet och kopiering av nycklar. 

Byten av lås

När låsen i bostaden eller på företaget är bristfälliga behöver man omgående kontakta en låssmed och få hjälp med att öka säkerheten. Detta är även viktigt för att försäkringen ska gälla. Föräskringsbolagen är noga med att det måste finnas säkra lås om man ska kunna få tillbaka pengar på försäkringen om olyckan är framme.

Ibland räcker det med service och reparation av låset och det är inte så dyrt, i andra fall behöver man byta ut hela låssystemet.

Säkerhetsutvärdering

Det rekommenderas att låta en låssmed gå igenom befintliga lås- och låsanordningar. Då kan man snabbt se vilka fler och brister som finns och dessa på olika sätt kan åtgärdas på bästa sätt. I låssystemet i gott skick så kan det räcka med mindre reparationer och service för att öka säkerheten. Det är också klokt i att se över andra platser där det går att ta sig in, det kan till exempel vara sidoingångar eller fönster på markplan. Det finns idag många varianter av effektiva fönsterlås.

Moderna låssystem

Många företag och organisationer, men även privatbostäder, går i alla högre grad över till nyckelfria låssystem. När många människor vistas i lokaler dagligen är det betydligt säkrare och smidigare att gå över till elektroniska låssystem. Det medför stora problem med traditionella lås med nyckel när dessa försvinner. Egentligen ska man ju byta ut hela låssystemet när en eller flera nycklar försvinner för att bibehålla tryggheten och säkerheten. Det blir annars problem med fösäkringen om det efter ett inbrott visar sig att nycklar är på drift.

Många fördelar med elektroniskt låssystem

När man går över till ett nyckelfritt elektroniskt låssystem slipper man för det första problemet med borttappade nycklar. Man instalerar ett kodlås med tillhörande dosa där man slår in sin personliga kod eller använder plastbricka för upplåsning. Man får fullständig kontroll över in- och utpasserande eftersom alla har sin personliga kod eller bricka. När plastbrickan försvunnit är det enkelt att spärra den centralt. Man kan se exakt när och vilka som kommer och går. 

Måste jag ringa en lokal låssmed?

10 okt 2019

Om du behöver hjälp med lås och larm kontaktar du en låssmed. Men väljer du att kontakta en lokal låssmed som finns maximalt 15 minuter bort eller kan du lika gärna ringa ett företag ”i andra sidan av stan”? Allt handlar om tidsaspekten. 

Ja – Du bör ringa en lokal låssmed

Bor du på Östermalm och har låst inne nyckeln i bilen och behöver bilen inom en halvtimme? Eller har du kommit hem efter en kväll på krogen och inser att nycklarna är stulna? I dessa fall vill du få hjälpen så fort som möjligt. 

Ta fram mobilen, sök efter en låssmed med jour på Östermalm, ring dem och få hjälp inom 20 – 30 minuter. Det finns till och med de låssmeder som lovar att de oftast (i stort sett alltid) kommer inom en kvart. Men det handlar då om att utryckningen just är inom ett bestämt område. Låssmeden på Östermalm kan ju lova att vara på plats inom 15 minuter så länge som hjälpen ska ges just på Östermalm.

Nej – Kontakta flera och tänk inte lokalt

Planerar ni att byta lås på flera dörrar hemma? Eller att installera larm? Då är det knappast någon jättebrådska. Ta då tid och kontakta flera låssmeder för att få in offerter från dem. Detta inte minst om det är ett större arbete som därmed kan kosta en större summa. 

Att i detta fall anlita en lokal låssmed har inte någon större fördel. Det kan snarare bli begränsande eftersom du bör ta in offerter från minst tre företag för att få en rättvis prisbild. 

Börja med att skriva ner vad du vill ha hjälp med. Skicka sedan detta till tre låssmeder (lokala eller i annan stadsdel) och be om offert. På detta sätt kan du få ett bättre pris. 

Men som journummer…

Oavsett vilken låssmed som installerar låsen bör du spara ner telefonnumret till en lokal låssmed i mobilen. Det behöver alltså inte vara samma företag som installerade låsen. Uppstår problem som inte är akuta kan du ringa det företag du anlitade vid installationen. De kan låsen och är insatta i hur det fungerar. 

Men när det är akut hjälp som behövs ringer du företaget som finns i närheten. Ett företag som har jour och kan hjälpa dig dygnet runt. 

Stora prisskillnader

Kom ihåg att kostnaden för att få ut en låssmed under jourtid är betydligt högre än om man vänta in vanliga arbetstider och därmed få hjälpen 7 - 16 på en vardag. Men är det bråttom så är det. Då kan det vara värt att betala extra för att få hjälp.

Så går relining till

2 okt 2019

Den som har utsltna rör kan bestämma sig för två saker; antingen laga det som är slitet, eller byta stammar helt och hållet. Bestämmer man sig för att laga rör, detta går ju bara om det inte är hål på rören – för då måste man ju byta ut dem helt och hållet – kan man anlita en VVS-firma som utför relining på sina rör.

När man anlitar en firma för relining, är det viktigt att hitta någon som har gjort det förut, som har erfarenhet och som vet hur man bär sig åt. Man kan till exempel googla "relining Lund" om det är i Lund som man vill ha relining i. Får man då några exempel på VVS-firmor som kan utföra relining i Lund, kan man sedan ta kontakt, be om offert och referenser. Sedan är det bara att anlita den som är bäst lämpad för jobbet.

Få relining av VVS firma i Lund

Så fungerar relining

När man gör en relining lägger man in en ny yta inuti rören. Man lägger in en speciell slags plast, som har samma form som rören. Sedan härdar man plasten så att den lägger sig som en ytterligare hinna inne i rören. På så sätt ser plasten till så att vattnet och saniteten inte springer läck i rören, utan kan transporteras på rätt sätt. Med en relining inuti rören ser man till så att de håller för en längre tid. Reliningen behåller rörens funktion och förstärker dem. Genom att göra en relining ser man till så att rören både håller för längre tid och att till exempel vattnet inte får smak av rören. Har man gamla rör men helt funktionsdugliga sådana, kan materialet ge smak på vattnet och det kanske inte är det man önskar. Då kan en relining se till så att vattnet smakar som det ska.

Anlita VVS i Lund

Behöver du göra en relining i Lund är det bästa att hitta en VVS firma just i Lund. Man får göra avdrag för arbetskostnaderna, enligt Rot-avdraget men inte för arbetsmaterial och inte heller för tjänsteresor till och från kunderna, därför är det bra att hitta en VVS firma som finns lokalt så att inte kostnaderna för tjänsteresor blir så höga. Så googla till exempel "VVS Lund" för att få tag i alla firmor som har angett att de arbetar med VVS och det är i Lund som de finns. Sedan väljer man den som har bäst referenser bland dem. Eller så kan du klicka på denna länk: https://www.vvslund.biz.

Skaffa solfilm för fönstren

29 sep 2019

Solen kan vara mycket besvärlig när man inte har sökt upp den aktivt på en badstrand eller liknande. När det inte fläktar och solen ligger på blir det olidligt till slut. Samma gäller inomhus, det blir mycket varmt inomhus när solen tar sig in genom fönstren och värmer snabbt rummen.

Men det är inte bara värmen som kan bli jobbig, solens strålar innehåller en så kallad UV-strålning som är mycket farlig för oss människor. Det är lätt att bränna sig i solen och kan i vissa fall orsaka hudcancer då denna strålning kan skada hudens DNA. Och det är faktiskt så att den är farligt till och med inomhus.

Viktigt att skydda sig mot solen

För att skydda sig mot solen ska man alltid ha godkända solkrämer när man vistas utomhus under sommarmånaderna. Man ska också söka sig till skuggan och inte vara för länge i solen även om man har solkräm. Men man är faktiskt inte helt skyddad ens i skuggan.

På balkonger och altaner är ett måste att sätta upp solskydd för att kunna vistas där när solen är som varmast. Det finns ett stort utbud av parasoller, markiser och andra solskydd.

Även inomhus

Men som alla vet blir det mycket varmt även inomhus när solen steker på. Vad man inte alltid tänker på är att färger bleks med åren när det utsetts för direkt solljus. Det gäller till exempel golv, väggar, möbler och annan inredning.

För att få ett behagligt inneklimat och för att skydda inredningen behöver man ha ett bra och effektivt solskydd för fönstren. På så sätt sänks temperaturen dramatiskt och på köpet skyddar man sin egendom effektivt.

Det finns många sätt att skydda mot solens strålar. Det vanligaste är de klassiska stål- eller aluminiumpersiennerna som fästs mellan fönstren och kan enkelt justeras med en vridning. Men många tycker att det inte är särskilt snyggt. Det går också att montera fönstermarkiser på utsidan eller såklart gardiner eller rullgardiner. 

Installera solskydd för fönstret 

Det blir allt vanligare att installera så kallad solfilm på fönstren. Det kan liknas med bilarnas tonade fönster. Det ger ett behagligt ljus och skyddar mot det starka solljuset på ett effektivt sätt. Det finns olika tjocklekar och material som gör att man kan få olikagrader av mörkläggning.

Är du i behov att solskydda ditt hem, kontor eller fastighet? Då rekommenderas att sätta in modern solfilm på fönstren. Här kan du läsa mrer om hur det går till: https://www.solfilmfönster.se.

Fördelar med elektroniskt låssystem

29 sep 2019

Som företag är det bäst om man har stor omsättning av personal, eller om det är en stor personal, och att man inte ger bort nycklar till en massa människor som hur lätt som helst kan tappa bort dem. Även den bäste och mest ordningssamma person kan bli av med den egna nyckelknippan, hur noggrant hon eller han, hanterar dem. När man har många som ska kunna komma in i fastigheten så är det inte bra att ha fysiska nycklar som lätt kan stjälas eller tappas bort.

  • Byta tillgång till fastigheten

Byter man, som arbetsgivare, eller fastighetsägare till ett elektroniskt låssystem med brickor i stället förnycklar kan fastighetsägaren snabbt som ögat, se till att den borttappade brickan avkodas så att ingen obehörig kan komma in med den borttappade brickan. Det är ett mycket säkrare sätt att hantera den stora mängd personal som ska kunna komma in i fastigheten på det sättet. 

  • Få kontroll över vem som kommer 

Genom att byta företagets lås till ett elektroniskt system kan man få veta vem som kommer och går genom dörrarna i företagets lokaler. Det kan vara värdefullt för alla arbetsgivare på många sätt. Genom att få veta vem som är var i företagets lokaler kan man få reda på det som händer i företaget.

  • Få nycklar snabbare

Får man nya anställda till det egna företaget, får man snabbare fram nya nycklar. Då räcker det med att ha brickor som bara kan aktiveras när helst man behöver det. Det går lika snabbt som ett knapptryck på en dator. Genom det elektroniska låssystemet kan man själv hantera företagets låssystem, ge tillgång till och avlägsna det till den som behöver det.

  • Säkrare lås med elektroniska system

När man inte har vanliga lås, som kan manipuleras av metalldelar, får man ett mycket mer säkert lås. De går inte att manipluera, och en eventuel inbrottstjuv får mycket svårare att ta sig in olovandes i företagets lokaler, med vilka avsikter man nu som tjuv har.

Anlita låssmed i Bromma

För att byta låssystem behöver man en låssmed. Det är en låssmed som på bästa sätt att byta låsen, installera låsen, och installera det program som man behöver när man behöver hantera nyckelbrickor och tillgången, byten och övevakningen på företagets datorer. Sedan behöver man bara någon anställd som kan arbeta med detta. Kanske man även vill installera kameror invid utgångarna i företagets lokaler och behöver någon som kan installera detta.

Anlita en kunnig byggare

19 sep 2019

Alla fastighetsägare vet att det är mycket arbete med en fastighet, framför allt en större sådan. Det finns alltid något som måste åtgärdas eller renoveras. Lägenheterna slits självklart med åren, och när någon börjat bli dags att renovera står resten på tur. 

En korrekt utförd renovering eller utbyggnad gör inte bara fastigheten modern och fräsch, det det också att värdet på fastigheten höjs. Det kan vara en ren investering vid en föräljning. 

Badrummet är ett känsligt rum

Något som slits extra mycket är badrummen eftersom de används dagligen. Det är såklart även extra känsligt eftersom vatten och fukt sliter mycket på badrummet. Det är lätt att få problem med vatten och fukt. Något som både är besvärligt för alla boende och tenderar att bli dyrt att åtgärda. Så när det börjar synas tecken på problem i badrummet ska man alltid ta det på allvar.

Även köket är ett rum som tar mycket stryk. Även där handlar det om daglig och hård användning med vatten och värme. I dessa rum är det även extra viktigt att ventilationen är bra, för att slippa problem och dålig innemiljö.

Anlita professionell hjälp

När det handlar om större renoveringar rekommenderas det alltid att använda sig av en erfaren byggfirma för arbetet. Det är också viktigt i framför allt våtrum och för andra känsliga arbeten att det sköts på ett fackmännamässigt korrekt sätt. Det är både för att det inte ska bli problem framöver, men även för att renoveringen ska vara godkänd av ditt försäkringsbolag.

Kvalitet och kunnande

En erfaren och kompetent snickare har den kunskap och har utbildad personal att utföra arbeten och högsta kvalitet och hållbarhet. Ett bygge eller renovering är ett stort projekt så det är mycket viktigt med en noggrann planering för ett bra slutresultat och för att det ska bli klart i tid, vilket är nog så viktigt.

Erfarna hantverkare 

En erfaren hantverkare har också kunskaper i olika materials för- och nackdelar. De flesta byggarna arbetar på totalentreprenad vilket innebär att de tar hand om hela processen och att man bara får en faktura, vilket är skönt och smidigt. Det kan handla om olika EL-, VVS- och ventilationsarbeten. Man har bara en kontaktperson under hela processen. Vill man som privatperson använda sig av ROT-avdrag så får man hjälp med det. Det nya priset blir synligt direkt på fakturan.

Söker du efter en erfaren och kompetent snickare i Uppsala? Då rekommenderas att läsa mer här: https://www.snickareuppsala.nu.

När du vill riva fastigheter

15 sep 2019

Som fastighetsägare, försöker man som oftast förmera kapitalet och få det att växa. Då kan man behöva riva ner hus och sedan bygga upp nytt. Det är ingen liten sak att riva hus. Snarare tvärtom. Då kan man behöva anlita särskilda rivningsbolag som kommer och river ner huset på rätt sätt. Här behöver man en hel maskinpark för en husrivning. Maskiner som särskilda återvinnings- och rivningsverktyg, hydraulhammare, krossar och siktar, käftkrossar, skrotsaxar, hammarkvarnar och olika slags krossar. Det är inte alla byggfirmor som har tillgång till den slags maskinparken.

Rivningsfirma tar även hand om avfall

Ett seriöst rivningsföretag tar också hand om allt avfall och ser till att återvinna det som går att återvinna, och vet hur man hanterar avfallet på rätt sätt. Man bör dessutom se upp med material som kan vara giftiga och hur man skyddar personalen på rätt sätt. Framför allt om man river äldre hus kan det finnas både radon och asbest i delar av huset som man river. Då gäller det att personalen känner igen både asbesten och det material som det kan finnas radon i. Och även hur man hanterar det så att inte giftet sprids på felaktigt sätt, utan som tar hand om det på rätt sätt.

Så går det till riva hus

  • Besiktning innan man river hus

Om man anlitar en rivningsfirma som kommer och river ner den fastighet som man önskar, kommer personalen ut och gör en första besiktning innan man börjar riva.

  • Noggrann planering innan start

Arbetet måste planeras noga innan man börjar. Man bör veta om det finns gifter i konstruktionen och kan göra sådan förberedelser som krävs för att hantera det på rätt sätt. De kan också planera för att undvika risker i arbetet. Av de rätta erfarenheterna känner de till hur det bör gå till när man river hus.

  • Själva rivningen inleds

Sedan när man har planerat och förberett för rivningen av huset, påbörjas själva rivningen. Beroende på hur stort huset är, tar det olika lång tid för huset att rivas ner. Man kör alla maskiner till platsen som huset ska rivas på. Sedan river man bit för bit så att allt går så smärtfritt som möjligt.

  • Sortering och återvinning

Sedan sorterar man allt material och kör det som går att återvinnas till företag som arbetar med återvinning. Det är ingen idé att bara slänga allt i stora högar. Det måste återvinnas på bästa sätt. Man ser till att forsla bort allt material. Bara det i sig är nog så stort arbete och viktigt.

Sköt om din trädgård och lekplats

11 sep 2019

För fastighetsägare är det viktigt att tillhörande trädgårdar, lekplatser och grönområden sköts om så de inte förfaller. Dåligt skötta trädgårdar kan bli mycket tråkiga och igenväxta vilket gör att ingen vill vara där. Ju längre man väntar desto mer tid och pengar kommer det att krävas för att fräscha upp den igen.

Underhåll utomhusmiljön

En grönskande trädgård eller park med tillhörande lekplats är något som uppskattas mycket av boende och andra som vistas där. Det blir en levande miljö där människor kan umgås, äta och trivas. Det ger till exempel fastigheten ett högre värde och det är lättare att attrahera nya hyresgäster.

Ta hjälp med trädgården

Fastighetsägare vet att det alltid finns något som behöver åtgärdas på eller i fastigheten. Invändigt är det alltid ett pågående underhållsarbete på gång. Det är stopp i avloppsrör, trasiga lampor som måste åtgärdas, trapphuset behöver städas och trasiga hissar med mera. Det är vanligt att utomhusmiljön inte riktigt hinns med.

Det finns som tur är företag att använda sig av som har stor kunskap och kunnande av att hjälpa till med underhålla utomhusmiljöer som till exempel trädgårdar, parker och lekparker. 

Vad kan man få hjälp med?

När man anlitar en expert på trädgårds- och markanläggningsföretag kan man få hjälp med både nybyggen och renoveringar av olika utomhusmiljöer. Det kan handla om ren trädgårdsskötsel som att ta ner träd och ansa buskar och annan växtlighet. De hjälper också till att renovera och bygga nya lekplatser. 

Just lekplatser är viktiga att hålla efter så de inte blir farliga för lekande barn. Något i så fall man står som ansvarig för i egenskap av fastighetsägare något som kan bli dyrt om någon skadar sig allvarligt. Det går också att få hjälp med gårds- och lekplatsrenovering. 

En fräsch utomhusmiljö ökar trivseln

När man skapar en trivsam och värdeskapande miljö för alla generationer så ökas trivseln bland alla boende. Det gör också att människor är mer rädda om gården eller trädgården om den är välvårdad. När omgivningen är sliten tenderar folk sluta bry sig om att ta hand om den.

Låt ett företag montera upp en snygg lek- och parkutrustning för ökad trivsel. Det rekommenderas att skriva ett underhållsavtal gällande trädgården och dess omgivning. Då säkerställer du att fastighetens utemiljö alltid är tillfredsställande oxh ansvaret ligger på det företaget. 

Behöver du hjälp med din trädgård, park eller lekplats? Läs mer om du kan få hjälp på denna hemsida: https://www.gronagatantradgard.se.

Alla vill ha balkong

2 sep 2019

Tänk vad vi vill vistas utomhus, jämfört med bara för 60, 70 år sedan. Det var under 1950-talet som allt fler familjer ville vistas ute när de åt. Innan det satt man alltid inne när man skulle äta. Att vistas utomhus var konstigt. Men under 1950-talet kom trenden att sitta utomhus och äta frukost, lunch eller middagen ute i sin trädgård. Man kan konstatera den förändrade trenden att sitta utomhus, som påverkare arkitekturen mellan 1940-talet och 1950-talet.

Arkitekturen ändrades med nytt beteende

Husen som ritades och byggdes innan Andra världskriget hade inga stora balkonger, inta stora altaner eller terasser utomhus, om man nu inte råkade rita och bygga ett slott. Vanligt folk satt inomhus när de skulle inta sina måltider. Men under 1950-talet ville man sitta ute och sedan dess har vi en kultur av utomhusvistelse. Och husen som byggdes efter det, ser man fler hus med balkonger (även om de i flerfamiljshus är relativt små). De större husen har fått större altaner. Allt för att husägarna ska kunna vistas utomhus när helst de önskar det. Vi såg en ökad tillgång på utemöbler. Idag finns det hela möblemang som är anpassade för utomhusvistelser, med soffor, soffbord och mattor. Uterummet blir ett till rum som kompletterar rummen inne i huset.

Balkongerna räddade flerfamiljsbostäder

De som bor i lägenheter, ser ett sämre värde i de bostäder som saknar balkonger och tvärtom. Det är stor skillnad på värdet på en lägenhet med balkong, i jämförelse med dem utan balkong. Så vill man höja värdet på en lägenhet, bör man absolut bygga balkonger till lägenheten. Till skillnad från gamla balkonger, satsar man numera mycket på säkerhet, något som man inte var medveten om under den tiden som balkongerna först blev populära. De flesta hus som saknar balkonger, går alldeles utmärkt att bygga balkonger på.

Endast K-märkta hus får inte förändras

De enda som det kan vara problem att bygga balkonger på, där det inte funnits balkonger från början, är de fastigheter som är K-märkta. Det är byggnader som staten har bestämt att man vill bevara, precis som de är till eftevärlden. Det innebär bland annat att man inte får måla i någon annan färg, att man inte får bygga om huset så att det förändras. Man får endast underhålla men inte förändra ett sådant hus. Varför inte passa på att bygga balkonger i de bostäder där man redan har planerat att renovera om?

När du behöver målare i Täby

26 aug 2019

Är det dags att måla om antingen fasaden eller inomhus? Då kan du komma att behöva en målare, till exempel i Täby, som gör jobbet. Visst kan man ju måla själv, men handen på hjärtat – hur bra bearbetar du underlaget? Det gäller både fasaden och rumsväggarna där du tänkt måla om. Det är nämligen det största arbetet att bearbeta underlaget på rätt sätt. Det allra finaste är om du tapetserar väggen inomhus med vävtapet innan du målar. Du kan måla direkt på gipsväggarna men det blir sällan snyggt. Att måla på gammal tapet kan se bra ut under 2-3 år, men efter det kommer alla skavanker fram i dagens ljus. Så här bör du bearbeta underlaget.

Måla inomhus

När du ska måla inomhus, bör du först riva bort allt som finns på den nuvarande väggen. Är det tapetserat, bör du riva bort all gammal tapet. På så sätt blir det rent och fritt från gammal damm. NÄr du har fått bort allt, bör du sedan lägga spackel på alla hål och gamla skruvar och eventuella sprickor i väggarna. Sedan slipar man spacklet så att hela väggen blir lika slät. När det är gjort är det bara att tapetsera med valfri vävtapet. När tapeten har torkat är det sedan dags att måla. Det bästa som du kan använda är en roller med långt skaft. Då behöver du inte springa upp och ner för en stege. Du behöver en vanlig pensel för att pensla på färg längs kanten till innertaket, närmast fönster, strömbrytare och uttag. När du har målat de ställena med pensel är det sedan bara att rolla på med färg, åtminstone två gånger per vägg.

Måla utomhus

Ska du måla huset utomhus, är det även här viktigt att bearbeta underlaget. Ta bort all färg där det har flagnat. Slipa sedan med sandpapper. Byt ut delar av panelen som är dålig och ersätt med nytt och fräscht material. Målar du en fasad av puts, bör du laga eventuella hål med ny puts innan du målar om. Måla två gånger. Målar du putsen, kan du gott och väl använda en roller med långt skaft. Målar du en träpanel, kan du antingen använda roller eller en mycket bred pensel med långt skaft. Var noggrann invid fönster och dörrar så att du ser till så att färgen varken blir för gles mellan fasad och fönster och dörrar, eller målar för nära så att färgen kommer på fönsterlister och dörrlister. Läs mer här om du behöver en målare i Täby: https://www.målaretäby.nu.

Behöver du hjälp med elen?

20 aug 2019

Behöver du en elektriker som kan genomföra elinstallationer i din fastighet eller i hemmet? Eller kanske är du osäker på om dina installationer är trygga och säkra? När man låter en fackman gå igenom gammal el kan det löna sig att göra om allt och få en lägre elförbrukning med modern teknik. Det numera möjligheter till så kallade smarta hus som drivs med solceller och har en mycket låt förbrukning.

Vad gör en elektriker?

Elektriker är ett mycket viktigt yrke. Idag är våra hem och byggnader fyllda med teknik som behöver el för att fungera. Det måste alltid göras med noggranhet och stort säkerhetstänk. Om det inte görs enligt gällande branschregler av en certifierad elektriker kan det vara livsfarligt. Det kan skada människor och även orsaka bränder. 

Man drar till exempel ledningar, installerar strömbrytare, monterar belysning, installerar vitvaror som kylskåp, spis och andra vitvaror. Det behövs också dras ström till fläktar och installera luftvärmepumpar.

Felsökning

En annan viktig uppgift för en elektriker är att göra felsökningar när inte elen fungerar som den ska. Gamla och bristfälliga installationer kan ställa till mycket problem, och dessutom dra onödigt mycket el som kommer att märkas på elräkningen.

En bra och säker installation av el är en mycket bra försäkring för liv och egendom. Man ska alltid be en elektriker att göra stora installationer. Det är inget man ska göra själv om man inte är behörig. Det är ett krav från försäkringsbolagen för att försäkringen ska gälla. Det rekommenderas att kontakta en elektriker när du är det minsta osäker.

EIO – säkerhetstest

En seriös elfirma kan utföra ett så kallat EIO Eltest. Det är en grundlig besiktning och kontroll av all den elteknik som finns i huset.

Då går man mycket noggrant igenom allt så du får ett kvitto på att allt står rätt till. För privatpersoner är EIO-eltest är avdragsgillt enligt ROT. Vilket innebär att du får dra av 50 % av arbetskostnaden. Självklart åtgärdas eventuella fel och brister efteråt.

KNX - smarta hus

Med dagens teknik kan man bygga hus så kallade smarta hus, vilket innebär mycket energisparande och en mängd smidiga uppkopplade tjänster. Man kan driva hela huset med miljövänliga solceller. En modern elektriker kan hjälpa dig att göra hela huset uppkopplat då du till exempel kan driva vitvaror, värme, belysning och annan elektronik genom sin mobiltelefon.

Smarta hus är mycket energisnåla och klimatvänliga vilket ger en låg el- och värmekostnad. DEt är verkligen framtiden!

Bygga och anlita arkitekt

13 aug 2019

Att bygga är som vanligt ett stort projekt. När man väl sätter igång med ett husbygge, bör man alltid först sätta sig ner, göra en budget, anlita en arkitekt, ansöka om bygglov, köpa in allt byggmaterial som krävs och sedan bygga enligt ritningarna. Frångår man det som arkitekten har angett i sin ritning, riskerar man att få ett bygge som inte håller i längden och det vill ju ingen ha. Därför är det mycket viktigt, nästan lika viktigt som husbygget i sig självt, att anlita rätt arkitekt för husbygget.

Arkitekt som tar hänsyn till dig

Det bästa är ju att kunna hitta en arkitekt som lyssnar på vad det är som du önskar dig när det kommer till ditt eget hus, eller om det handlar om en större fastighet som du planerar att bygga. Det är ju du som ska bestämma vilken stil huset eller fastigheten ska byggas med. Samtidigt behöver man ett utlåtande från en expert som kan tala om vad som är görligt och vad som inte kommer att fungera. Skulle man önska sig ett torn, eller något annat som är ovanligt i ett hus eller en fastighet, räknar en arkitekt ut hur husets konstruktion kan bära upp ett sådant torn som du önskar på huset. En duktig arkitekt har rätt erfarenhet som kan avgöra hur huset ska byggas för att fungera som tänkt.

Nya trender i husbygge

En trend som dominerar just nu när det kommer till husbygge, är att bygga med en öppen planlösning och att öppna för att det ska komma in mycket ljus i huset med hjälp av stora fönster. Att ha en öppen planlösning innebär att man behöver väggar som kan bära upp den öppna planlösningen. Ska man ha stora fönster behöver man också väggar som kan bära de fönster som man önskar till huset. Ofta växer kök och vardagsrum ihop, inte helt olikt de gamla bondestugor som en gång hade köket i husets mitt och man lagade maten i "vardagsrummet".

Kök och vardagsrum i ett enda rum

Därför är det bland den senaste trenden att kök och vardagsrum finns i ett och samma rum. Köket har på så sätt slutat vara "kök". De stora köksfläktarna har försvunnit. Köksinredningen anpassas alltmer till vardagsrummets övriga inredning. Golvet har samma material som vardagsrumsgolvet. Väggar och övrig inredning ser likadan ut i både vardagsrum och kök. På liknande sätt har även hallar försvunnit och ingår för det mesta i den öppna planlösningen med kök och vardagsrum.

Skaffa kontroll över dörrarna in

6 aug 2019

Det är så lätt att tappa sina nycklar hem. Det är alltid en mardröm som alla som någon gång har tappat sina nycklar känner till. Där står man utan nycklar och inte kommer in, samtidigt att man vet att någon okänd har möjlighet att ta sig in. Det kan kännas mycket obehagligt att någon okänd har möjligheten att ta sig in när man själv inte kan det. Då behöver man alltid en låssmed som alltid har möjlighet att komma när man behöver det som mest. 

Så hittar du din låssmed

Om du inte känner till någon låssmed som du kan ringa i fall det skulle hända din nyckel något, då kan du alltid googla efter en låssmed som arbetar när ditt hem så att det är nära och behändigt för dig att de kommer när du behöver det. Googla till exempel "låssmed Kungsholmen" om det är någonstans i det området som du behöver det. Då bör du få in flera förslag på låssmeder just på Kungsholmen. Sedan är det bara att ta reda på om de har låsjour ifall något skulle hända. Det är mycket viktigt. Att bara gå till en låssmed, kan man ju gå till vid närmaste affär där de lagar skor och nycklar, det är ju inte så viktigt. Det som är viktigt är att de kan komma just när man behöver det som mest.

Hitta en servicevänlig låssmed

Det som är viktigt när man väljer låssmed är att de kan komma när man behöver det som mest. Det kan innebära att montera in nya lås när man behöver det. Skulle man tappa sina nycklar vill man inte gå och lägga sig ens med tanken på att någon kan ta sig in genom ens ytterdörr – även om risken skulle vara minimal att tjuven även skulle kunna veta var du bor. Bara känslan av att någon annan har tilltång till ens bostad är en mycket obahglig känsla.

Man kan behöva fler slags lås

Sedan, när man väl har fått tag i en servicevänlig låssmed, kan det finnas fler tjänster som man kan vilja få; som montering av fönsterlås, altan- eller balkongdörrar, installering av larm och mycket annat. Eller så kanske man vill förstärka sin ytterdörr, altan- eller balkongdörr med extra skydd mot tjuvar som försöker ta sig genom att bryta upp dörren. Det kan vara bra att leta upp en låssmed som arbetar och känner till de flesta lås som finns på marknaden.

Alltid bra med hantverkarkontakter

5 aug 2019

Som fastighetsägare och ansvarog för ett eller flera fastigheter i Stockholm är det alltid bra att ha flera hantverkare som du kan hålla kontakten med. RÄtt som det är kommer du att behöva renovera fastigheterna. Att äga fastigheter och hyr ut bostäder eller lokaler, slits både bostäderna där människor bor och lokaler där företagare huserar. Ytor som väggar och golv slits snabbt ut. Rätt som det är springer ett rör läck, det behöver bytas ut både kylar och frusar, fönster behöver renoveras, liksom fasad och tak. Som fastighetsägare är det alltid något som behöver fixas. Är man villaägare är et i princip likadant. Bäst är att ha goda kontakter med hantverkare i Stockholm.

Pålitliga hantverkare är guld värt

En snabb sökning på Allmänna reklamationsnämndens (ARN) hemsida, visar på att hantverkare verkligen är av olika slag. Det är till ARN  som man vänder sig om man till exempel inte är nöjd med den hantverkare som man kanske har anlitat. Det är ARN som avgör i tivster mellan konsumenter och uppdragstagare. HÄr kan man hitta VVS-montörer som har lagt in eller bytt fler delar i ett VVS-system än vad som har avtalat mellan kunden och uppdragsgivaren. Om kunden då inte är villig att betala för arbete som har gjorts och man inte kan komma överens med hantverkaren, är det ARN som avgör tvisten. Deras beslut är lika juridiskt bindande som ett domstolsbeslut. Har amn något att klaga på, är det bara att sända in allt som krävs för att bevisa sin sak. De fattar beslut som är hel t och hållet baseras på dokumentation i ärendena. SÅ då behöver man sända in allt som finns dokumenterat; med bilder, korrespondans mellan kunden och hantverkaren, och eventuella avtal som man har slutit med denna.

Skaffa bra hantverkare i Stockholm

Det finns nämare 5.000 olika hantverkare, allt från VVS-montörer till målare, murare, elektriker och byggarbetare i Stockholm. Beroende på vilken tjänst det är som man behöver, bör man googla till exempel "hantverkare Stockholm" och sedan sålla utifrån de förslag som du får från Googles sökmotor. Det viktiga är att ta reda på hantverkarens referenser och kontrollera dem. Jämför även offerter, läs på allt som går att läsa om den hantverkare som du funderar på att anlita. Är du noggrann i detta skede, och märker sedan att det är hel rätt hantverkare för dig, är det bara att hålla kontakten med din egen hantverkare i Stockholm. Här är kan du läsa mer: https://www.hantverkarestockholm.biz.

← Äldre inlägg

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?