Alla vill ha balkong

Tänk vad vi vill vistas utomhus, jämfört med bara för 60, 70 år sedan. Det var under 1950-talet som allt fler familjer ville vistas ute när de åt. Innan det satt man alltid inne när man skulle äta. Att vistas utomhus var konstigt. Men under 1950-talet kom trenden att sitta utomhus och äta frukost, lunch eller middagen ute i sin trädgård. Man kan konstatera den förändrade trenden att sitta utomhus, som påverkare arkitekturen mellan 1940-talet och 1950-talet.

Arkitekturen ändrades med nytt beteende

Husen som ritades och byggdes innan Andra världskriget hade inga stora balkonger, inta stora altaner eller terasser utomhus, om man nu inte råkade rita och bygga ett slott. Vanligt folk satt inomhus när de skulle inta sina måltider. Men under 1950-talet ville man sitta ute och sedan dess har vi en kultur av utomhusvistelse. Och husen som byggdes efter det, ser man fler hus med balkonger (även om de i flerfamiljshus är relativt små). De större husen har fått större altaner. Allt för att husägarna ska kunna vistas utomhus när helst de önskar det. Vi såg en ökad tillgång på utemöbler. Idag finns det hela möblemang som är anpassade för utomhusvistelser, med soffor, soffbord och mattor. Uterummet blir ett till rum som kompletterar rummen inne i huset.

Balkongerna räddade flerfamiljsbostäder

De som bor i lägenheter, ser ett sämre värde i de bostäder som saknar balkonger och tvärtom. Det är stor skillnad på värdet på en lägenhet med balkong, i jämförelse med dem utan balkong. Så vill man höja värdet på en lägenhet, bör man absolut bygga balkonger till lägenheten. Till skillnad från gamla balkonger, satsar man numera mycket på säkerhet, något som man inte var medveten om under den tiden som balkongerna först blev populära. De flesta hus som saknar balkonger, går alldeles utmärkt att bygga balkonger på.

Endast K-märkta hus får inte förändras

De enda som det kan vara problem att bygga balkonger på, där det inte funnits balkonger från början, är de fastigheter som är K-märkta. Det är byggnader som staten har bestämt att man vill bevara, precis som de är till eftevärlden. Det innebär bland annat att man inte får måla i någon annan färg, att man inte får bygga om huset så att det förändras. Man får endast underhålla men inte förändra ett sådant hus. Varför inte passa på att bygga balkonger i de bostäder där man redan har planerat att renovera om?

2 Sep 2019

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?