Är du intresserad av att bygga ut fastigheten?

Ett populärt sätt att tjäna mer pengar som fastighetsägare är att bygga om i fastigheten och därmed skapa nya lägenheter som är möjliga att hyra ut. Inte sällan så handlar det i dessa fall om att bygga om råvinden. I Stockholm kan en sådan förvandling innebära väldigt mycket då det dels handlar om ett attraktivt boende och dels, som sagt, om extra mycket pengar att ta in i hyra. Det är bra, men det ställer vissa krav.

Vi kommer här att bortse från byggnadsregler, bygglov och vikten av att anlita en arkitekt. Istället ska vi se detta ur de befintliga hyresgästernas synvinkel. Tar du som hyresvärd bort en del av vinden och möjligheten till förvaring där uppe så kan det leda till en tvist - en tvist där du också har fel.

I hyreslagen finns det nämligen reglerat att man som hyresgäst ska ha rätt till god förvaring. Finns det inget källarförråd eller en tillräckligt stor yta - exempelvis en större klädkammare - i lägenheten så kan du som värd inte bara ta bort förråd från vinden utan att ge någonting tillbaka. Gör du det så riskerar du alltså att bli indragen i en tvist.

Erbjud reducerad hyra eller hjälp med magasinering

God kommunikation är A och O i en så här pass delikat fråga. Det kommer förmodligen att höjas en del röster kring dina planer - ingen vill förlora ett utrymme. Viss förståelse kommer säkert också att visas dig som fastighetsägare. Du vill naturligtvis ha ut så mycket som möjligt av din fastighet och en vindsvåning är, som sagt, väldigt attraktiv.

Det du får vara beredd på att göra är att kompromissa. Ett alternativ är att du sänker hyran för dina gäster som en kompensation. Du kan även erbjuda dig att betala en del av magasinering i Stockholm och det är faktiskt ett alternativ som kan vara att föredra. Kontaktar du ett företag som erbjuder magasinering så kan du säkerligen få till stånd en väldig bra uppgörelse om du har så pass många potentiella kunder. Magasinering är säkert, det ger bra skydd - bättre än ett kallt och dragit vindsförråd - och de flesta ligger ganska centralt till.

Magasinering i Stockholm är inte så dyrt

I många fall så handlar det om prylar som knappt används; de ligger på vindsförrådet och samlar damm. Där kan de säkerligen lika bra ligga hos ett företag inom magasinering. Får du till stånd ett bra pris så är det definitivt värt att prova. Annars får du vara beredd på att sänka hyran eller på något annat sätt kompensera dina hyresgäster för den yta de har rätt till.

Du kommer, av allt att döma, att ha råd så den planerade ombyggnationen kommer att generera mycket pengar. Kostnaden för magasinering kan vara värd att ta för att visa lite god vilja gentemot dina hyresgäster.

7 Sep 2018

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?