Attefallshus blev inte vad politikerna önskade

Vissa husbyggare har försökt fiffla sig till byggreglerna för villahus i Stockholm, skriver tidningen stockholmdirekt.se. Så här har man gjort; först söker byggföretaget bugglov för en villa, och bygger ett parhus plus ett Attefallshus och säljer alla tre som bostadsrätter. Villan som de byggde, byggde de exakt spegelvänt, med separata kök, badrum, men endast med en dörr emellan. Den lades ut för visning. När villan till sist blev såld till två köpare, murades dörren igen och blev på så sätt två separata bsotäder.

Så kunde byggföretaget fuska sig till miljoner

Attefallshuset såldes även det separat. På så sätt fick byggföretaget tre hus sålda på en och samma tomt. Priset på "bostadsrätterna" blev inte låg; parhuset såldes för 4,5 miljoner per parhus. Attefallshuset såldes för 2,5 miljoner; 11,5 miiljoner för 3 "bostadsrätter" på en och samma tomt. När fifflet blev uppdagat satte en dom stopp för fifflet. Mark- och miljööverdomstolen satte en dom som satte punkt för fifflet. Då hade trenden med byggfifflet redan spridit sig till Täby, Järfälla, Nacka, Mälarhöjden och till Trångsund.

Man måste sälja en villa tillsammans med Attefallshuset

Det som är lagligt är ju att bygga en villa med ett Attefallshus på tomten, inte sälja dem separat, eftersom ett Attefallshus måste ha ett bostadshus på tomten. Själva tanken med att tillåta bygget av ett Attefallshus är ju att ägaren ska hyra ut det som en självständig bostad för någon som är bostadslös. Politikerna ville göra det möjligt för husägare att kunna hyra ut en bostad och underlätta för husägare att avhjälpa bostadslösheten, vilket inte har lett till vad de önskade. I stället, som i fallet ovan, har man i stället sett det som en möjlighet att tillskansa sig stora pengar.

Bättre hyra ut det på lagligt sätt

Det som var en bra tanke med Attefallshus, var att kunna få ett till hus på sin tomt som skulle kunna användas på valfritt sätt. Antingen skulle en husägare kunna hyra ut det som ett fritidshus för någon som ville komma hemifrån och hyra ett hus över semestern, eller kunna ha en bostad till ett utfluget barn, kunna inhysa långväga gäster. Särskilt är ju behovet stort i Stockholm med hus som någon godhjärtad husägare kan tänka sig hyra ut.

Vägledande dom för fler husbyggen

Domen som kom från Mark- och miljööverdomstolen ska numera vara vägledande för andra byggen som på samma sätt är byggda, egentligen för två olika boenden och som ska delas mellan två olika familjer. I stället för att kringgå byggloven, ska tjänstemän på stadsplanenämnderna i kommunerna kunna neka till bygglov när de misstänker fusk och fiffel.

Om du är intresserad av att läsa mer om Attefallshus i Stockholm, läs på: http://www.attefallshusstockholm.nu.

22 Jun 2018

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?