Då vet du att det är dags att byta fönster

Som fastighetsägare är det viktigt att hålla fastigheten i skick. Det har vi gång på gång påmint om här, och så är det ju. Har man många fastighetsbestånd är det nästan omöjligt att hålla koll på hur fastigheterna mår och om det är något som inte fungerar som det ska. Då är man helt och hållet beroende av att hyresgästerna själva anmäler fel eller skador på fastigheterna. Annars får man väl gå efter när de olika fastigheterna senast renoverades och så räkna bakåt, och sätta datum för renoveringarna efter en ungefärligt passerat "bäst-före" datum. Däremot finns det några tecken som du som fastighetsägare kan titta efter för att veta om till exempel ett fönsterbyte är aktuellt, oberoende "bäst-före" datumet.

Fönster som är svåra att öppna/stänga

Har man plötsligt fönster som gnisslar när man öppnar och stänger dem kan det vara ett tecken på att huset har satt sig. När hus gör det innebär det att det flyttar på sig, eftesom marken under gör det. Vi tänker sällan på att även vi på Skandinaviska halvön har jordbävningar. Vi känner knappt av dem eftersom de är så små, men sanningen är att marken rör sig och hus sätter sig och det gör inte alla gånger fönster. Det innebär att fönsterramen blir ojämn gentemot fönstret och det gör att det blir svårt att öppna eller stänga. Det innebär att man bör byta fönster som håller tätt mot fönsterkarmen och fönsterbågen.

Fönster som drar in kall luft

Detta är det absolut lättaste sättet att veta att det definitivt är läge för att byta fönster, eftersom isoleringen av ett dragigt fönster har släppt. Det är i de lägen som kall luft sugs in genom springorna där det inte längre är tätt. Inne i bostaden bildas det ett undertryck som skapar ett sug av luft utifrån och in. Det är därför man känner att det drar in kall luft genom springorna i ett otätt fönster. Då vet man att det är läge att byta ut fönster.

Fönster som är immiga

Detta är också ett lätt sätt att kunna konstatera att fönstret som blir immigt inte är täta nog. Fukten lägger sig på fönster som en beläggning när fönstret inte är tillräckligt tätt och de behlver bytas ut.

Fönster som bildar vackra snöstjärnor under kalla vinterdagar

Detta är en del av fenomenet att fönster blir immiga, och det sker under kalla vinterdagar. Mötet av fukten inifrån och den kalla luften utifrån bildar vackra snöstjärnor på fönstret. Även om snöstjärnorna är vackra att titta på är de en klar indikation på att det är dags att byta fönster.

12 Jul 2018

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?