Dags arbeta med trädgården

Alla slags arbeten som innefattar trädgårdar, planteringar och odling av nya och gamla växter, bör göras på hösten. Ska man plantera med nya lökar eller frön är det bäst att göra det på hösten, så att lökarna och fröna ligger kvar i jorden under hösten och vintern. Därför är det verkligen dags att sätta igång nu, innan det blir för sent. Det har ju blivit alltmer populärt med odlingar av grönsaker och annat som man kan vilja odla. Lägga potatis, görs däremot tidigt på våren, så snart det inte längre är frost. Med det alltmer varma klimat som vi ser just nu, kan innebära fler och allt tidigare skördar, vilket bådar gott inför framtiden. Även om man bor i staden, kan man odla i sin egen trädgård. Då kan man se till att ha sina egna rotfrukter, precis som man behöver.

Det kan du odla på hösten

I september-november kan du odla:

Grönsaker

Vintersallad på friland, vitlök, schalottenlök. I växthus kan du odla spenat, vintersallad, vinterportulak (ett slags sallad med små, gröna blad), vitlök, krasse. Inomhus kan man ju alltid odla ärtskott, småbladiga salladsväxter och vitlöksblast. Blasten på både vanlig gul lök, vitlök och annan lök kan man äta. Oftast smakar de mer än vanlig gräslök och är god att klippa ner i sallader eller äta på smörgåsar.

Blommor och träd

Under hösten är jorden naturligt fuktig och perfekt för odlingar av till exempel häckar, perenner, gräsmattor och de växter som man önskar. Även om de inte är gröna under hösten och vintern, så lever plantan och kan växa i jorden med rötter och får på så sätt växa och etablera sig i fred under hösten och vintern, och när vår och sommar kommer, har de kraft att blomma och skjuta gröna blad. Träd som man önskar på sin tomt bör odlas på hösten, alla lövfällande buskar och träd bör planteras på hösten, liksom rosor, barrväxter, städesgröna buskar som rododendron är perfekta för odling på hösten.

Anlita markentreprenad i Stockholm

Behöver du bygga ett växthus, eller anlägga en odling på friland, kan man behöva anlita en markentreprenad för att gräva ett friland, och lägga på matjord för det. Behöver man gräva ner en rand för att odla en ny häck, behöver man markentreprenad för den rand där häckan kommer att stå. Har man väl fått en sådan uppgrävd, är det sedan så mycket lättare att plantera dem på sin plats. Behöver man dränera eller andra grävprojekt på tomten behöver man en markentreprenad i Stockholm, till exempel. Läs mer här om företag som arbetar med markentreprenad i Stockolm.

21 Oct 2019

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?