Fyra tips inför takrenoveringen

takrenovering

Dags för en takrenovering? Om du ska byta hela taket krävs en hel del planering. Bra att känna till är att det kan kosta relativt mycket pengar, och att god planering är A och O. En takrenovering är många gånger ett stort – och dyrt – projekt. Genom att planera väl kan man se till att man får ut så mycket som möjligt av pengarna.

Behöver det verkligen bytas?

En takrenovering består ibland av ett helt takbyte. Det är dock inte alltid nödvändigt. Om du har tänkt att byta, är det bra att säkerställa att det faktiskt behövs. Många gånger räcker det gott och väl med att täta. Ett äldre tak som inte har några större skador behöver inte direkt bytas. Givetvis är det dock vanligt att man vill byta av anledningar som inte är praktiska eller funktionella.

Jämför takfirmor

Är du händig så kan du ofta göra din takrenovering själv. Det krävs dock vissa förkunskaper och att det finns vissa säkerhetsanordningar. Om taket ska bytas behöver man normalt vara två.

En del väljer alltså att göra sin takrenovering på egen hand, men desto vanligare är kanske att man tar kontakt med en takfirma. Genom att ta in offerter från flera olika firmor, så kan du vara säker på att du betalar ett marknadsmässigt pris. Bor du i en större stad som Göteborg eller Stockholm (speciellt Stockholm) har du många firmor att välja mellan.

Försök att ta in minst tre offerter som du jämför. I Stockholm och andra större städer kan du ta in fler. Titta på vad extrajobb (som inte ingår) kostar och om alla detaljer är med i prisförslagen. På så vis undviker du överraskningar när fakturan kommer. Här kan du läsa mer om takrenovering. 

Garanti

Om du anlitar en firma för en större takrenovering, där taket ska bytas, bör du få en garanti på arbetet och materialet. Seriösa aktörer erbjuder flera års garanti (ofta tio år). Genom garantin kan du känna dig trygg, även om firman skulle gå i konkurs.Garantitiden kan vara en faktor när du jämför offerterna. Är det någon som är lite dyrare, men som erbjuder betydligt längre garantitid? I sådana fall kan det väga över till dess fördel.

Kolla om du behöver bygglov

När husets yttre förändras krävs ofta bygglov. Om din takrenovering innebär att taket får ett nytt material, eller om det ändrar färg, så kan du behöva ansöka om bygglov innan arbetet kan påbörjas. Se till att kontakta byggnadsnämnden innan du låter arbetet sättas igång.

 

11 Jul 2019

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?