Stora skillnader i pris på städ i Göteborg

När tidningen Göteborgsposten (GP) genomförde en undersökning gällande hur mycket det kostar att anlita hemstädning i Göteborg visade det sig att priset skiljde stort mellan olika företag. Men det var inte bara priset som var olika – utan även tjänsterna. Undersökningen, från 2016, genomfördes genom att tidningen bad en testperson ta in offerter från en rad olika städföretag runt om i Göteborg. Personen ville då ha hjälp med en storstädning av en villa samt en lägenhet. De offerter som lämnades in var olika uppbyggda och vissa gav ett exakt pris medan andra gav ett mer ungefärligt pris.

Stor skillnad på priset

Prismässigt var det stor skillnad både på städningen av villan och lägenheten. Men vilket företag som var billigast var inte lätt att avgöra. För städföretagen väljer att på mycket olika sätt specificera sina tjänster. De flesta företagen hade hemstädning som den största städtjänsten och sedan övriga tjänster som tillägg. Bland dessa övriga tjänster fanns alltså storstädning även om de kallades något olika. Det som skiljde mest var vad som ingick i städningen. Ett företag tog exempelvis en extraavgift på 100kr om vitvaror skulle rengöras (per styck) medan det ingick hos andra. En annan punkt som avgör kostnaden på storstädning, hemstädning och andra liknande tjänster är ”utkörningsavgift”. Här fanns det företag som alltid hade denna avgift, vissa som enbart tog det om städobjektet inte var centralt osv. Här kan du läsa mer om du är intresserad; www.hemstädninggöteborg.biz.

Stora skillnader i pris

Det företag som var billigast på villastädningen gav ett pris på ca 1600 kr medan dyraste företaget föreslog ett pris på ca 5700 kr. Detta alltså efter RUT-avdrag. Det är alltså lätt att spara pengar på att jämföra städföretagens priser. Men samtidigt kan inte bara grundpriserna jämföras då det, som nämnts ovan, även skiljer på utkörningsavgift, tilläggstjänster och om man måste stå för material själv eller inte. När tidningen kontaktade några av städföretagen i Göteborg så var det just kvalitén och service som många tog upp som förklaring till de prisskillnader som uppstår. Vad som ingår i städning är även lite svårt att definiera. Många angav exempelvis att rengöring av golvbrunn inte ingår i hemstädning men är som standard i storstädning. Men samtidigt ingår inte städning av micro i storstädningen i grundpaketet hos vissa – en tjänst som är standard i hemstädning för andra. Göteborgsposten drog slutsatsen att det är svårt att jämföra städföretagen helt rättvist. Det bästa är att ta referenser och höra med andra kunder om hur de upplevt företagets olika städtjänster. Att enbart titta på priset kan nämligen bli väldigt missvisande. 

26 Jan 2018

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?