Måste jag ringa en lokal låssmed?

Om du behöver hjälp med lås och larm kontaktar du en låssmed. Men väljer du att kontakta en lokal låssmed som finns maximalt 15 minuter bort eller kan du lika gärna ringa ett företag ”i andra sidan av stan”? Allt handlar om tidsaspekten. 

Ja – Du bör ringa en lokal låssmed

Bor du på Östermalm och har låst inne nyckeln i bilen och behöver bilen inom en halvtimme? Eller har du kommit hem efter en kväll på krogen och inser att nycklarna är stulna? I dessa fall vill du få hjälpen så fort som möjligt. 

Ta fram mobilen, sök efter en låssmed med jour på Östermalm, ring dem och få hjälp inom 20 – 30 minuter. Det finns till och med de låssmeder som lovar att de oftast (i stort sett alltid) kommer inom en kvart. Men det handlar då om att utryckningen just är inom ett bestämt område. Låssmeden på Östermalm kan ju lova att vara på plats inom 15 minuter så länge som hjälpen ska ges just på Östermalm.

Nej – Kontakta flera och tänk inte lokalt

Planerar ni att byta lås på flera dörrar hemma? Eller att installera larm? Då är det knappast någon jättebrådska. Ta då tid och kontakta flera låssmeder för att få in offerter från dem. Detta inte minst om det är ett större arbete som därmed kan kosta en större summa. 

Att i detta fall anlita en lokal låssmed har inte någon större fördel. Det kan snarare bli begränsande eftersom du bör ta in offerter från minst tre företag för att få en rättvis prisbild. 

Börja med att skriva ner vad du vill ha hjälp med. Skicka sedan detta till tre låssmeder (lokala eller i annan stadsdel) och be om offert. På detta sätt kan du få ett bättre pris. 

Men som journummer…

Oavsett vilken låssmed som installerar låsen bör du spara ner telefonnumret till en lokal låssmed i mobilen. Det behöver alltså inte vara samma företag som installerade låsen. Uppstår problem som inte är akuta kan du ringa det företag du anlitade vid installationen. De kan låsen och är insatta i hur det fungerar. 

Men när det är akut hjälp som behövs ringer du företaget som finns i närheten. Ett företag som har jour och kan hjälpa dig dygnet runt. 

Stora prisskillnader

Kom ihåg att kostnaden för att få ut en låssmed under jourtid är betydligt högre än om man vänta in vanliga arbetstider och därmed få hjälpen 7 - 16 på en vardag. Men är det bråttom så är det. Då kan det vara värt att betala extra för att få hjälp.

10 Oct 2019

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?