Motordriven eller manuell markis – fördelar och nackdelar

Den tekniska utvecklingen går snabbt framåt när det handlar om markiser. Tiden när man tvingades slita med en vev för att få in markisen när det började ösregna eller storma är förbi. Idag är merparten av terrassmarkiserna på marknaden motordrivna, även om det fortfarande går att få tag på gammaldags traditionella vevmarkiser. Markiser som styrs med sol- och vindmekanik blir också allt vanligare.

Här går vi igenom några fördelar och nackdelar med motordrivna markiser.

Fördelar:

  • Smidigheten. Den som var med förr vet hur tungt det kunde vara att veva in en gammaldags markis med väv. Särskilt när det hade regnat och markisväven blivit blöt och tung kunde det vara ett riktigt slit. Med en modern motordriven variant är det bara att trycka på en knapp på fjärrkontrollen.
  • Säkerheten. En motordriven markis med sol- och vindautomatik rullas in automatiskt med dåligt väder. Du behöver alltså inte dra in den varje gång du ska resa bort, i rädsla för att den ska blåsa eller regna sönder.
  • Flexibiliteten. Att hantera en markisvev kan vara både omständigt och svårt. Det tar en stund att göra en justering och när du har satt dig ned med saftglaset en stund så har solen flyttat sig och du måste upp och veva igen. Med en modern markis kan du ligga kvar och läsa sommardeckaren medan du sköter markisjusteringen med fjärren.

Nackdelar:

  • Servicen. En vevmekanik är enkel att åtgärda om den börjar krångla, ofta räcker det med att olja mekaniken eller byta ut en sliten del. Att fixa en krånglande sol- och vind-automatik är svårt och kräver specialkompetens. Se till att ha en ordentlig garanti, försäkring eller serviceavtal på din markis, annars kan ett fel bli kostsamt. Å andra sidan kommer din automatiska markis att utsättas för mindre slitage, då den rullas in automatiskt vid dåligt väder.
  • Priset. En motordriven markis är fortfarande dyrare än en traditionell, även om prisskillnaden minskar när fler och fler köper moderna markiser. Men förhoppningsvis kan automatiken göra att du slipper stora servicekostnader, så det jämnar nog ut sig i längden.  Med dagens kvalitativa markiser kommer du inte att behöva genomföra service särskilt ofta.

 

14 Jul 2017

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?