Så skapar du ett tryggt boende med hjälp av säkerhetsdörrar

Då och då bryter det ut inbrottsvågor i Sverige. Varken stad eller landsbygd, lägenhetsinnehavare eller villaägare är skonade från den integritetskränkning detta innebär - för att inte tala om den ekonomiska smällen.

Det finns många sätt att skydda sig mot inbrottstjuvar - larm, lås och utvecklad grannsamverkan är några av metoderna som visat sig framgångsrika. Men här ska vi rikta in oss på säkerhetsdörrar och ge några matnyttiga tips om man tänk skaffa en sådan för att skapa ett tryggare liv och hålla inbrottstjuvar borta.

Moderna dörrar är både säkra och snygga

Dagens säkerhetsdörrar är både snygga att titta på och ett bra sätt att försvåra för personer som har fula planer. En kvalitativ säkerhetsdörr fungerar dessutom ofta utmärkt som ljuddämpare och även som brandskydd, vilket ökar trivsel och trygghet ännu ett steg.

Många lägenhetsinnehavare har sedan länge investerat i en säkerhetsdörr, medan villaägarna rent generellt har varit något mer skeptiska. Men idag finns det fler varianter och ett stort utbud av designer att välja på, så säkerhetsdörrar är numera vanligare och vanligare även i villaområden.

Vanliga dörrar är lätta att forcera

Varför ska man då investera i en säkerhetsdörr? Den enkla förklaringen är att en traditionell dörr är väldigt lättforcerad för en van inbrottstjuv, i många fall kan det räcka för ett “proffs” med några sekunder. Men intrånget blir betydligt svårare om det är en säkerhetsdörr som ska forceras.

Det är inte vilken dörr som helst som får kallas säkerhetsdörr. Först och främst måste den vara testad och godkänd enligt en speciell EU-standard. De flesta säkerhetsdörrar har en stålkärna, men det är fler komponenter än materialet som gör att den klassas som säker.

Upphängningen måste också vara svår att forcera. Dagens klassificering av säkerhetsdörrar är indelad på detta sätt:

  1. Den lägsta säkerhetsgraden (en vanlig dörr med lås) innebär att tjuven inte behöver använda några andra verktyg än sin egen kropp.
  2. Den lägsta formen av säkerhetsdörr. Ska klara av en tjuv som använder skruvmejsel, kil och hammare.
  3. Denna nivå är vanligast när det handlar om normala lägenheter och hus. En dörr av typ tre ska kunna stå emot en van inbrottstjuv med kofot och andra verktyg.
  4. Klass fyra är mycket säker och är högst rankad av de dörrar som brukar installeras i privata lägenheter och villor. En erfaren tjuv med borrmaskin och vinkelslip ska gå bet på en klass 4-dörr.
  5. En dörr med denna klassifikation. oftast använd i handeln och i offentliga lokaler, stoppar tjuvar med i stort sett alla typer av verktyg.
  6. Det bästa skyddet man kan få av en säkerhetsdörr.

Tänk efter noga innan du gör ditt val

Innan du väljer säkerhetsdörr så bör du tänka över valet noga. Kolla upp om den har relevanta certifikat gällande säkerhet. När det handlar om utseendet så går det ofta att specialbeställa en design som man tycker passar in. Det blir dyrare, men lättare att få dörren att passa in i helheten på det viset.

När du ska installera säkerhetsdörren så rekommenderar vi att du anlitar professionell hjälp. Exempelvis är montering av karmar ett svårt jobb som av säkerhetsskäl måste utföras på ett proffsigt sätt. För installationer av säkerhetsdörrar till privata bostadshus kan man få ROT-avdrag på arbetskostnaden, läs mer om det här!

2 Jun 2017

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?