Så väljer du rätt solskydd

Visst är det fantastiskt med fönster. Vacker utsikt, ljus och rymd. Men stora, snygga glaspartier kan också leda till en för stor hetta under riktigt varma sommardagar. Då kan det behövas en riktig kvalitativ solavskärmning. Solskydd kan vara fördelaktigt för inomhusmiljön ur många aspekter: mindre ljusinsläpp, mindre bländning i dator och tv och självklart även minskad insyn. Ett bra solskydd kan dessutom gynna sömnen, många har svårt att sova under våra ljusa sommarnätter.

Ett solskydd som är monterat på husets utsida är mycket effektivt när det handlar om att stänga hettan ute och skapa en behaglig inomhustemperatur. Den stora fördelen med att montera utomhus är att solstrålarna stoppas redan innan de hinner träffa fönsterglaset och värma upp inomhusmiljön.

Markisen populäraste solskyddet

Den vanligaste formen av utvändigt solskydd är givetvis markiser. Dessa finns i en stor mängd olika storlekar, varianter, modeller och färger.
Dagens markistillverkare kan idag oftast skräddarsy en markis så att den passar perfekt för dina fönster. Valet är ditt: en enkel markis med vev, en motordriven eller rent av en med sol- och vindstryrning. Om du monterar din markis på fönster i markplanet så bildar de även ett sol. och regnskydd utomhus. I dag finns det även markis som är utrustade med LED-belysning, något som kan skapa en riktigt mysig stämning på uteplatsen.

Invändiga solskydd är förstås också en bra valmöjlighet. Den tekniska utvecklingen, där man idag kan utnyttja en värmeavstötande baksida, har gjort invändiga solskydd till ett mer lockande alternativ. Om man exempelvis bor i en lägenhet så är det inte ens säkert att man har möjlighet att sätta upp markiser.

Plisségardinen på stark uppgång

En lösning som ökat mycket popularitet är plisségardinen. Denna variant med veckat tyg i uppemot fyra lager fungerar i de flesta fönstertyper. Den stora fördelen med denna typ av invändig solskydd är att det även hjälper till att hålla värmen kvar inomhus på vintern, vilket kan ge minskade uppvärmningskostnader. Även lamellgardiner har blivit allt mer populär.

Flera olika faktorer påverkar vilken typ av solavskärmning som du ska vilja. Hur mycket pengar du har, vilken typ av fönster och så förstås vad du vill få ut av din solavskärmning. Tänk på att det inte alltid är den dyraste lösningen som är bäst. Ibland kan det dessutom vara bäst att kombinera två olika lösningar - exempelvis markiser och persienner - för att nå bästa möjliga resultat.

Bor du i Stockholmsområdet och vill kombinera ditt inköp av markiser med en liten utflykt. Vi kan tipsa om en firma som säljer kvalitativa markiser i Norrtälje.

23 Jul 2017

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?