Slipa om ditt gamla golv

När golvet sett sina bästa dagar behöver man ta ställning till vad man ska göra. Av uppenbara skäl slits golvet ganska mycket och behöver hållas efter med jämna mellanrum. Vissa material slits mer än andra. Ett massivt trägolv håller länge om det inte skadats, medan mjukare träslag behöver regelbunden omvårdnad. 

Att lägga ett nytt golv blir såklart väldigt snyggt men kostar mycket pengar och tar längre tid.  En golvslipning är ett ypperligt alternativ till köpa ett nytt golv. Det kräver dock att golvet är i gott skick i övrigt för att det ska gå att slipa om med gott resultat.

Golvet är ofta avgörande för ett rums känsla. Man kan lyfta ett rum betydlgit med en vackert golv. På samma sätt som ett slitet golv gör hela rummet slitet ooch tråkigt.

Golvslipning

En golvslipning är oftast nödvändigt om man ska måla eller lacka golvet. Det krävs för att färgen ska fästa ordentligt. Men när det gäller ett slitet golv behöver man slipa bort ojämnheter och små skador för att få en jämn yta för att kunna ytbehandla med lack eller måla om.

Det finns en mängd olika träslag på trägolv, alla med olika egenskaper. Kraftiga trägolv klarar många omslipningar och ytbehandlingar under en livstid. Till exempel ask, bok och ek är starka träslag medan björk och furu är betydligt mjukare.

Det går till och med att slipa om vissa laminatgolv, och även golv i betong och sten utan några specialverktyg. Med dagens moderna metoder och verktyg kommer det heller inte att medföra damm och smuts, då det används slutna system i de allra flesta fallen.

Golvavjämning

Det är en metod som används när man behöver släta ut golvet och ytbehandla det efteråt. Det går ut på att man avlägsnar gammalt och slitet ytskikt för att sedan göra en ny ytbehandling. Man kan kalla det för en variant av golvspackel. När golvet är slät och fint kan man göra en ytbehandling med till exempel lack eller göra en ommålning och få ett golv med nygolvskänsla.

Utnyttja ROT-avdraget på golvarbeten

När man tar hjälp med golvslipning kan man få hjälp med 30 % av arbetskostnaden. Det är ganska lite matrialkostnader när det gäller golvarbeten så det är ekonomiskt fördelaktigt och mycket enkelt. Man för hjälp med all redovisning till skatteverket av golvfirman. Man får göra avdrag på upp till 50 000 per år och person och behöver vara 18 år fyllda. Avdraget är redan draget på fakturan.

16 Apr 2019

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?