Vad kostar heltäckningsmatta inklusive montering?

Vad det kostar att köpa heltäckningsmatta och få den monterad är inte helt enkelt att svara på. Det beror nämligen bland annat på vilken matta som väljs samt hur stort golvet är där matta ska läggas. Vi har tittat på ett par butiker i Stockholm och sammanställt informationen kring prisnivåerna. 

Inköp av matta: 

Precis som med all inredning så finns det både billiga och dyra heltäckningsmattor. De allra billigaste kostar ca 150 kr per kvadratmeter medan de av bättre kvalité kan kosta 500-1000 kr per kvadratmeter. De mest lyxiga kan kosta ett par tusen kronor per löpmeter. Däremot ska man komma ihåg att de generellt säljs på en bredd av 4 meter. Köper man en löpmeter får man alltså fyra kvadratmeter matta. 

Till stor del beror det på var mattan ska ligga. Det är ju stor skillnad på om det är en hallmatta i en offentlig lokal eller om den ska ligga i ett sovrum hos en privatperson. Priset skiljer sig även om mattan har mönster eller inte osv. 

beige heltäckningsmatta

Tips – Välja matta

Var inte snål när du väljer heltäckningsmatta. I alla fall inte om det är till sovrummet, vardagsrummet eller annat rum där du är ofta. Ett vanligt sovrum är på ca 10-15 kvadratmeter. Är det 16 kvadratmeter skulle alltså ungefär 4 meter matta behöva köpas in. Är priset per meter 1000 kr innebär det bara 4000 kr för en ny matta i sovrummet. Kostar den istället 1500 kr blir det 6000 kr. Det är alltså inte speciellt dyrt och det är alltså inte värt att snåla då summan man sparar inte blir speciellt stor. 

Kostnad för läggning

Den andra kostnaden som uppkommer är för att anlita en mattläggare. Köper du heltäckningsmatta hos en återförsäljare i Stockholm erbjuder de mycket ofta tjänsten att även montera mattan. Det är det smidigaste och enklaste sättet. Självklart går det att köpa heltäckningsmatta hos ett byggvaruhus och sedan kontakta mattläggare som kommer hem och monterar mattan. Problemet i detta fall är däremot att kostnaden på mindre projekt är så liten att många mattläggare drar sig för att åta sig uppdraget. 

Att lägga heltäckningsmatta i ett vanligt sovrum kostar nämligen inte mer än ca 2000 kr. Priset kan variera något beroende på matta, storlek på rum och om golvet först måste planas ut. Men räkna med mellan 2000 kr och 3000 kr. Utöver det får ROT dras bort vilket gör att priset reduceras med 30%. 

Tips – Välja mattläggare

Är det enbart ett rum som ska få heltäckningsmatta handlar det inte om någon större summa. Självklart går det att spara en del genom att jämföra flera olika offerter men om priset ligger på 2-3000 kr är det knappast några större summor man kan spara. En rekommendation är att boka montage hos företaget där heltäckningsmattan köps. Det är en mycket smidig lösning. Dessutom blir det samma företag som behöver kontaktas om man får problem med mattan och garantin ska användas. 

Är det däremot större projekt kan självklart priset variera i större grad. Ser man till kostnad per kvadratmeter är det inte stor skillnad med de olika mattläggarna i Stockholm. Men är det många kvadratmeter drar det snabbt iväg. Som med alla renoveringsprojekt bör man alltid jämföra offerter när det handlar om större och dyrare renoveringar. 

21 Aug 2018

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?