Välj rätt fönster inför fönsterbytet

Inför ett fönsterbyte är det bra att känna till vad de olika materialen har för egenskaper och vad de innebär rent praktiskt för till exempel uppvärmningen. Många väljer att gå över till energisnåla fönster vid ett fönsterbyte – men det är långt ifrån alla. Energisnåla fönster är lite dyrare och ska man spara in pengarna på detta gäller det att man ska bo i huset under lång tid. Vissa väljer träfönster helt enkelt för estetiken. Vad passar dig bäst? Tänk på att det även går att passa på att byta själva glasen vid en vanlig fönsterrenovering i Stockholm eller på annan ort i Sverige.

Energisnåla fönster

Energisnåla fönster förekommer på marknaden i främst tre olika material: trä, PVC eller aluminium. Därtill finns till exempel också aluminiumklädda träfönster och PVC-fönster som ser ut att vara i aluminium. Alla dessa fönstertyper har olika egenskaper som gör att de passar bättre eller sämre för olika hus och husägare.

Det allra vanligaste i Sverige idag är träfönster. Nere på kontinenten och i många andra delar av världen är träfönster dock betydligt mer ovanligt. Sverige har dock en starkt förankrad tradition av att bygga trä, något som lett till att träfönster är så omåttligt populärt i landet.

Hur mycket tid på underhåll kan du tänka dig att lägga?

Olika fönstertyper innebär olika mått av underhåll. Så är det. Men många anser att estetiken, till exempel hos träfönster, gör att det är värt mödan. Man brukar säga att ett träfönster ska renoveras eller på annat sätt underhållas efter tio år, och därefter vart sjunde år. Hur mycket underhåll som krävs beror dock inte bara på fönstertypen, utan också hur fönstret är placerat.

Om du till exempel bor i Stockholms skärgård kan du behöva utföra mer underhåll än en bekant som bor i en förort i nordvästra Stockholm. Detta eftersom havsluft är en kraft som sliter ganska hårt på fönstret. Det här innebär inte bara att du som bor i Stockholms skärgård behöver lägga ner extra tid och energi – det innebär också att fönstret blir dyrare i längden än om du hade bott i en förort till Stockholm.

PVC-fönster innebär minimalt underhåll

De som vill lägga minimalt med underhåll väljer inte sällan PVC-fönster. De har en mycket lång livslängd och kräver minimalt med arbete. Med jämna mellanrum kan du behöva torka karmarna med en trasa – men det är inte mycket mer än så som behöver göras. Det här gör dem till ett mycket billigt alternativ på lång sikt, samtidigt som de också brukar vara ganska billiga att köpa in.

Men det finns också nackdelar. Till exempel är PVC-fönster svårare att måla om och att reparera vid skador. Vet man med sig att man gillar att göra om och att ändra på saker i hemmet, kan PVC-fönster vara ett sämre val.

Kan räcka med en fönsterrenovering

Ibland är ett komplett fönsterbyte inte helt nödvändigt. Ofta har man goda möjligheter att istället genomföra en fönsterrenovering, särskilt om man har träfönster. Har man PVC-fönster finns det inte särskilt mycket en fönsterrenovering kan åstadkomma, eftersom de båda är svåra att reparera och att måla om. Träfönster tåls dock att arbetas om flertalet gånger.

En fönsterrenovering kan till exempel bli aktuellt om man inte skött underhållet på ett bra sätt. Ofta kan det krävas ändå, om bara tillräckligt lång tid har gått. Träfönster är inte snygga för evigt, och så småningom bör en fönsterrenovering eller ett fönsterbyte göras.

 

24 Oct 2017

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?