Välj rätt sorts tak till din fastighet

Som fastighetsägare behöver du byta tak på fastigheten efter minst 20 år. Beroende på vilket sorts tak bör du antingen renovera det eller byta ut det helt och hållet. Här har du ganska olika tak att välja mellan och vi kommer därför at gå igenom de vanligaste taken du kan välja mellan från dyrast till billigast.

Tegeltak

Detta är det mest klassiska taket du kan tänka dig och ser det på de flesta hus i Sverige. Tegel är traditionellt det vanligaste sättet att lägga tak. Tegel kan hålla hur länge som helst, förutsatt att det läggs på rätt sätt och hanteras rätt. Ofta kan det vara takstolarna som behöver bytas ut efter 20, 30 år. Tegel kan även skadas av nerfallna grenar, i stormar och vid hårt väder. Efter 20 år bör man ha en hantverkare som går upp på taket och ser efter om det finns något som behöver ersättas med nya tegelpannor.

Plåttak

Detta tak som är gjort på plåt håller i ofattbara många år. Det finns finska plåttak som har minst 50 års garanti på hållbarheten, och 20 år på att utseendet är det samma. Detta är ett billigare tak, men som kan hålla minst lika länge som tegeltaket. Här gäller det att skaffa sig ett plåttak som till exempel ett Jalo-plåttak. Det har en unik blandning av plåt och stål och håller mot vatten och nederbörd eftersom det är byggt med höga spontar och vikta framkanter. På så sätt hamnar alla skruvar under taket och man ser endast raka, fina plåtlinjer. Ett annat tak med den hållbarheten är Luja-plåttakt som har en tegel imitation. Det har alltså plåt som ser ut som tegel och är byggt på samma sätt som tegelpannorna för det vackra utseendets skull. Ett annat tak med finsk kvalitet är Uljas-betongtak. Detta är ett tegeltak med betong som har fått en pigmentering och en skyddande beläggning för en garanterat lång livslängd.

Papptak

Detta är absolut det billigaste alternativet på tak och som håller i minst 20 år. Lite missvisande kallas detta för ett papptak, utan att vara gjort i papp. Det finns olika sorter här, som kallas papptak, det vanligaste är så kallade asfalttak. Då lägger man på asfaltliknande remsor som gjuts ihop med värme för att de ska fästa till ett enda tak. Rätt hanterat håller det sedan för vind och väder i minst 20, 30 år.

Välj rätt hantverkare som lägger tak

Det viktiga här är att välja hantverkare som är erfarna och som kan hantera de olika taken på rätt sätt. När du väljer hantverkare gäller det att först googla takläggare Västerås, om det är där du bor. Annars skriver du bara takläggare och sedan den ort där du bor, så får du på så sätt flera olika takläggare som arbetar nära dig. Be sedan om offert. Ber de då om att få komma ut och titta på ditt tak – kostnadsfritt givetvis – vet du att det är ett seriöst företag som inte ger ifrån sig offerter på lättvindiga beräkningar.

Efter det bör du givetvis be om referenser. Är du fortfarande osäker kan du alltid kontrollera med Skatteverket att det är ett företag som har betalat in alla skatter och har en ekonomi som inte råkar vara vid ruinens brant. Man vill ju inte anlita ett företag som finns idag men som är borta i morgon. Med ROT-avdraget kan du få ner kostnaderna för arbetskraften, men inte materialet eller resorna till och från dig. Läs mer om finska tak på: http://www.takläggarevästerås.biz.

1 May 2018

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?