3 vanliga markarbeten för den som bygger hus

För många är den största drömmen i livet att bygga ett eget hus. Det finns mycket att tänka på, många steg att göra och budgeten är oftast väldigt stor för ett sådant projekt. En vanliga fråga är hur mycket man ska göra själv och vad man ska lägga ut på entreprenad. När det kommer till markarbeten så krävs det en hel del kunskap, verktyg och maskiner för att göra jobbet. Här är tre vanliga markarbeten som husbyggaren kommer att möta under resans gång.

Grunden

För den som ska bygga ett hus så måste man självklart bygga en grund. Om du till exempel bygger i ett hus i Bålsta utanför Stockholm så kommer de flesta husen där att ha en sorts grund, helgjuten betongplatta till exempel. Ett alternativ kan då vara att göra som de andra i området och gjuta en platta. Den vägen kommer oftast ha lättast att få godkänt bygglov eftersom det blir enhetligt med övriga detaljplanen. Ett annat alternativ är att ta sin egen väg och lägga en krypgrund. Ett gammalt kort som säkrar både ventilation och minimerar dina timmar för markarbete.

Avloppet

När man bygger ett hur så kommer också frågan om avlopp att dyka upp. Ska ni ansluta er till det kommunala avloppet eller ha ett helt eget avlopp? Det är ytterst få i Stockholm idag som väljer att gräva ner ett reningsverk i miniatyr på tomten och köra avloppet helt i egen regi. Dels för att den insatsen omfattas av hårda lagkrav men också för att det kommunala avloppet fungerar väldigt bra. Om ni trots det vill överväga ett helt eget avlopp så kan det vara klokt att kontakta någon som är expert på markarbeten och fråga om råd.

Besiktning

När huset väl är färdigbyggt så kommer det alltid att behöva göras en besiktning. Hela fastigheten kommer att besiktas och självklart är det inte något som du kan göra själv, framför allt inte om du har byggt huset på egen hand. När det kommer till markarbeten så kommer även dessa, hela fastigheten, att besiktas. Om du har anlitat en firma för totalentreprenad, se då till att investera i en extern besiktningsman som granskar hela arbetet.

Alltså

Vanliga markarbeten som alla husbyggare stöter på är själva grunden och avloppet. För den som bygger hus i Stockholm eller en annan storstad så är eget avlopp antagligen att gå över ån efter vatten. Trots det kan det vara klokt att se sig om kring alla sina möjligheter. Ta gärna in en extra besiktningsman som kollar igenom allt arbete och ser till så att allt har gått rätt till. En liten investering idag kan spara stora pengar till framtiden.

12 Oct 2018

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?