Blogg

Så underhåller du fastigheten på bästa sätt

24 apr 2018

Äger man fastigheter och i synnerhet om man hyr ut fastigheten och har bostäder där folk bor, är det viktigt att värna om fastigheten där människorna bor. Som fastighetsägare har man ett ansvar för att människorna som bor där trivs och mår bra. Bor man i ett sjukt hus, blir man sjuk. Några av orsakerna som kan leda till ohälsa kan vara fukt, radon eller skadedjur som göra människor och husdjur dåliga. Därför som fastighetsägare är det ett stort ansvar att hålla borta allt det som kan göra människor som bor i fastigheten sjuka.

Fukt

Har man en fastighet som har drabbats  av fukt, kan det leda till stor ohälsa bland dem som bor i en sådan fuktskadad fastighet. Då är det mycket viktigt att sanera den fastigheten. Fukt och mögel är sporer, små, små partiklar som kan ta sig in i våra lungor och ge oss svårigheter att andas. De täpper till våra andnings- och luftvägar i kroppen. Människor som bor i fuktskadade bostäder kan drabbas av astma, andningssvårigheter och i allra allra värsta fall av lungskador. Vi kan drabbas av huvudvärk av att andas in den dåliga luften, om inget görs. Därför gäller det att hålla ögon öppna och se upp med saker som kan antyda att det finns fukt och mögel i en bostad. Fukt kan ta sig uttryck som små svarta prickar, som inte går bort om man försöker tvätta bort det. Man kan känna en stark lukt av fukt, eller se våta ytor i tak eller väggar.

Radon

Särskilt i gamla hus kan det finans radon som omedelbart bör avlägsnas. Radon har varit ett väl använt byggmaterial, i lister, i ventiler, och i alla tätningsutrymmen. Den kan finnas under mattor, i väggar och i lister. Har man radon i huset är det direkt farligt för människor att vistas där. Radon är cancerframkallande. Det eftersom det är radioaktivt. Har man det som kallas för blåbetong, gasbetong eller blågrå betong bör man avlägsna allt sådant material eftersom det ger cancer. I alla hus som byggdes mellan 1929 och 1975 bör man undersöka om det materialet finns i de fastigheterna och avlägsna det, även om det är kostsamt.

Skadedjur

Att få in skadedjur är mycket besvärligt. Det vet alla som någon gång har drabbats. Skadedjur som kommer in i hus, säg i storstäder, är sällan råttor eller möss. Även om det finns både råttor och möss i storstäderna. De kan göra väldig skada i alla soputrymmen som inte är täta nog för att de ska kunna ta sig in till soporna. Däremot har vägglössen trätt in i våra svenska hem. Under mellankrigsperioden och åren innan det var det vanligt med vägglöss. Efter Andra Världskriget blev standarden så mycket bättre i våra bostadshus att vägglössen försvann, men med vårt myckna resande har vägglössen funnit fäste i våra hem på nytt. Det är vi människor som tar hem vägglössen. Så enkelt är det. Vägglöss är egentligen inte farliga för människor, men mycket obehagliga, eftersom de lever väggar och kommer fram under natten och biter människor. Har man fått något skadedjur hemma, som vägglöss, kackerlackor eller silverfiskar, bör man sanera fastigheten så snabbt som möjligt.

Renovera allmänna utrymmen för de boendes och gästernas skull

Som fastighetsägare, finns ingen bostadsrättsförening som tillsammans äger bostäderna. Ofta är det enklast att de som bor i fastigheten tar ansvar för den. Är man en fastighetsägare som inte vistas i dem, kan det vara svårt att hålla koll på i vilket skick som de befinner sig i. Därför bör man med jämna mellanrum renovera och måla allmänna utrymmen. Läs mer om trapphusmålning på: http://www.trapphusmålning.nu.

Gör ditt hem kompatibelt med din mobil

13 apr 2018

Det finns många slags intelligenta hem numera. Med ett KNX-system kan man styra det som sker i hemmet med en enkel app i mobilen. Är man på semester och är orolig för att inte kaffebryggaren, spisen eller något annat i hemmet stängdes av innan avfärd, kan man stänga av allt sådant när man är bortrest. På samma sätt kan man göra så att kaffet och värmen slås på innan man kommer hem. Har man till exempel sänkt värmen inomhus, kan det vara skönt att slå på den timmar innan man kommer hem och slipper komma till en kall bostad. 

Installera KNX-system i ditt hem

Med KNX-system installerat i ditt hem, och har kylskåp som är datoriserat kan du få information om du saknar mjölk, eller någon annan matvara som saknas i ditt hem till din mobil. Bor du i Stockholm, säg i Bromma är det alltfler stockholmare som efterfrågar just dessa möjligheter. Varför inte installera det systemet i ditt hem? Då kan du slå på – och av diskmaskiner, tvättmaskiner och andra saker, när du inte är hemma. Du kan slå på en självgående dammsugare, till exempel. Då har du i alla fall dammfritt på golvet när du sedan kommer hem. I framtiden kan vi kanske ha flera robotar hemma som kan utföra både städarbete och matlagning, och som kan aktiveras när du är på väg hem. Tänk att äntligen få fönstertvätt utförd av en robot, eller en robot som går ut och går med hunden.

Sänk kostnader på elen

Hela den här utvecklingen är bra och innovativ på många sätt. Nackdelen är den att vi alltmer är beroende av elektricitet. Förlorar vi den (av någon anledning) står vi slätt. Det är en lite bekymmersam utveckling om vi gör oss så beroende av elektricitet och energikällor. Det är ju så att alltmer i hemmet är elektriska, eller beroende av elektricitet. Och all elektricitet är beroende av energi, och energin måste komma någonstans ifrån, vilket tas från jordens resurser. Samtidigt med den elektriska revolutionen, måste vi engagera oss i allt som har med jordens resurser att göra.

Just därför att vi har alltfler elektriska saker hemma, måste vi dra ner på elanvändningen. En skicklig elektriker kan hjälpa till med att dra ner på elförbrukningen i ett hem. Då installerar de kostnadseffektiv och energibesparande installationer. Det finns många smarta installationer som inte drar så mycket el. Då är det till exempel nya kyl och frysar, tvätt- och diskmaskiner, dammsugare och andra elektriska utrustningar som inte drar lika mycket som äldre maskiner. För att ett hem ska dra mindre el, behövs att både elektrikern och ägaren vidta rätta åtgärder. Läs mer om elektriker i Bromma på: http://www.elektrikerbromma.nu.

Spabad i fastigheten – vardagsnära lyx

11 apr 2018

Vill du på ett smart sätt höja livskvaliteten både sommar och vinter och samtidigt öka värdet på din fastighet, är ett spabad en bra lösning. Ett spabad är ett utomhusbadkar i glasfiber och akryl, man kan se det som en mindre pool, men med mer fokus på att sitta och njuta än att simma omkring och plaska. Ett spabad passar dig som vill kunna koppla av på ett enkelt sätt, och ha tillgång till ett skönt bad utomhus året runt.

Spabadet kopplas till husets elnät, och du måste anlita en behörig elektriker för jobbet. Se till att en jordfelsbrytare installeras och gärna också en brytare för av- och påsättning om spabadet behöver underhållas.

Sköna bad utomhus 365 dagar om året

Spabadet är utrustat med elvärmare och isolerat runt om. Det går alltid att ställa in precis den temperatur du vill ha och det går fort att ställa in temperaturen. Du behöver inte vänta länge på att vattnet har rätt temperatur, vilket ökar möjligheterna väsentligt för ett spontanbad precis när som helst.

Ett spabad är utrustat med massagemunstycken, som ger skön massage med olika styrka. Beroende på vilken modell av spabad man köper kan man välja mellan olika många munstycken och sittplatser. Det bästa när man ändå investerar i ett spabad till fastigheten är att satsa på ett bad som gör att du har plats med gäster. Finns det nåt bättre än att kunna erbjuda ett skönt bad utomhus med lite champagne inpå småtimmarna, trots att det är mitt i vintern? En oförglömlig upplevelse att bjuda era vänner på.

Valfri placering

Du kan placera ditt spabad på altandäcket, eller på en gjuten platta i trädgården. Det kan vara bra att placera ditt spabad så nära huset som möjligt, det gör det lättare tillgängligt om vintern och gör attt du kommer att utnyttja badet mer. Tänk också på att ställa badet där det finns bäst chanser till en fin utsikt, och gärna där insynen inte är så stor.

Kombinerad lösning

Ett spabad höjer din fastighets värde och gör att du kan bli en ännu bättre värd till dina gäster. Den är kanske inget alternativ till en utomhuspool på sommaren, men i gengäld erbjuder den möjlighet till avkoppling och sköna stunder året runt. Har du plats på tomten rekommenderar vi att du både bygger en pool och installerar ett spabad. Då har du optimerat möjligheterna till vattenlek och avkoppling. En bra lösning, särskilt om ni inte bor nära vattnet.

Prisvärt tycker vi

Bra spabad går att hitta relativt billigt, sett till vad man får för pengarna, och försäljarna kan alltid hjälpa dig med de bästa skötselråden och hur du tar and om ditt spabad på bästa sätt. Att regelbundet kontrollera vattnets kvalitet är av stor vikt för att få en bra badupplevelse. Spabadets lock bör också regelbundet oljas in, speciellt under de kallare årstiderna.

Kontakta en återförsäljare idag och låt dem berätta mer om hur man köper spabad och får det installerat. Det blir en klar förbättring av din fastighet och ökar både din, familjens och era gästers upplevelse av er fastighet.

Läs mer om Spabad hos SpaDealers.

Då kan du behöva en fastighetsjurist

4 apr 2018

I många fall klarar man sig utan juridisk hjälp vid enklare ärenden som till exempel har med hyresavtal att göra. Ett exempel på det är ägare av bostadsrätter som hyr ut sin lägenhet i andrahand. Det kan räcka gott och väl med en färdig kontraktsmall som skrivs ut från nätet eller inhandlas från butik. I andra fastighetsrelaterade ärenden kan det dock bli svårt utan en kunnig fastighetsjurist som kan hjälpa en.

I bostadsrättsföreningar

I bostadsrättsföreningar, särskilt när de är lite större, bör man ha en fastighetsjurist som kan hjälpa till med olika frågor. Hjälpen kan behövas löpande, då det regelbundet kan dyka upp frågor som måste tas om hand och svara på. Om man inte har den kompetensen själv är det nästan helt nödvändigt att man har en fastighetsjurist vid sin sida. Särskilt i uppstartsfasen kan behovet av dylik kompetens vara särskilt påtaglig.

I praktiken kan hjälpen behövas vid situationer likt följande:

 • Fusioner
 • Ombildningar
 • Kontraktsskrivning
 • Överlåtelse av lokaler eller bostadsrätter

Hyresgäster

Som nämnt i inledningen går det i de flesta fall att sköta en andrahandsuthyrning utan att behöva kontakta en fastighetsjurist. Det finns dock situationer där såväl hyrestagare som hyresvärd kan behöva juridisk hjälp. Till exempel kan det handla om en hyresgäst som anser att värden tar ut en ockerhyra. Är man osäker kan en fastighetsjurist hjälpa till med att driva ett ärende i Hyresnämnden, om det finns något i fallet som anses bryta mot lagar och rekommendationer.

Innan man flyttar in i en hyresrätt är det bra att ta till vissa försiktighetsåtgärder. Till exempel bör du alltid, tillsammans med hyresvärden, gå igenom hela bostaden noggrant och tillsammans. Finns det några brister är det viktigt att du skriver ner detta, så att du inte råkar bli betalningsskyldig för någonting som tidigare hyresgäster har orsakat. Ta hellre lite för många fotografier än för få.

Tomträtt och byggjuridik

Som fastighetsägare finns det en rad olika situationer när hjälpen från en jurist kan behövas. Till exempel kan man behöva hjälp med att klargöra hur gränserna till fastigheten ser ut. Om det visar sig att en granne olovligen har installerat något, eller genomfört någon annan åtgärd på mark som egentligen är din, kan en juridisk process behöva inledas.

Vid markarbeten, renoveringar och andra byggprojekt är det viktigt att regler inom plan- och byggjuridik samt entreprenadrätt följs till punkt och pricka. Skulle problem med bygglov, leverantörer eller underentreprenörer ske kan en fastighetsjurist hjälpa till.

Som fastighetsägare måste du få bort snön

28 mar 2018

Äger du ett stort och högt hus i Stockholm? Du vet väl att som fastighetsägare har man ett stort ansvar för hyresgästernas säkerhet och hälsa? Nu på vintern finns det snö och halka som kan vara skadlig för dina hyresgäster. Dels är det viktigt att få bort snön, så att alla kan ta sig fram på gårdar, till sina bilar och ut till trafiken. Dels handlar det om att säkerställa att inte snö, som har bilvit is, eller hård på annat sätt, inte faller ner från tak och skadar någon. I värsta fall kan någon dö av is som faller ner från tak, hängrännor och annat.

Få bort all snö...

Det gäller också att se till att ingen halkar på is eller hal snö. Dels handlar det om att få bortskottat snön som täpper till gårdar, gångbanor och parkeringsplatser, dels handlar det om salta eller sanda så att de som använder gårdarna och gångbanorna inte halkar och råkar ut för fallskador. Vissa snöskottare kan även göra besiktningar av tak, när de ändå är upp där. Samtidigt kan de montera fast räcken så att snömassorna inte faller ner på samma sätt. Det är viktigt att anlita företag som är certifierade med ”Skotta säkert” och finns med på listan för ”skotta säkert”. Det är definitivt inte att rekommendera att ge sit upp på tak om man inte har kunskapen om hur man kan gå till väga för att inte halka, göra ödesdigra misstag och inte skada sig själv eller andra.

...så att ingen skadas!

Skulle något hända som är relaterat till att man inte har skottat undan snön, blir man som fastighetsägare skadeståndsskyldig vid skada. Då är det bättre att använda de pengarna till att se till att hyresgäster och andra är säkra även när det snöar ymnigt.

"Snö och is som kan rasa ned och skada personer eller egendom på offentlig plats skall utan oskäligt dröjsmål avlägsnas från tak, rännor och liknande anordningar." Ordningsbalkens 3 kap 3, andra stycket (1993:1617)

Få snöskottare som reparerar tak

Har man kunskap om hur man vistas och arbetar på höga höjder, på tak, kan man lika väl utföra fler arbeten på tak, som att måla tak, montera räcken och skydd, stegar och annat när man ändå är uppe på taket. Som fastighetsägare kan du ingå avtal med snöskottningsföretag som i så fall tar fullt ansvar för att all snö skottas bort. I så fall behöver inte du oroa dig för att det inte skulle bli gjort. Då är ansvaret den firmans och de tar då ett totalt ansvar för både snön avlägsnas och att taket har de skyddsanordningar som krävs.

Använd ROT för fasadmålning

26 mar 2018

Har du under en lång tid dragit dig för att få fasadmålningen utförd? Om du inte kan tänka dig att göra det själv, är det enkelt att anlita en firma för jobbet. Enklast är det kanske i större städer som Stockholm, där det finns många firmor att välja mellan. Att hitta någon som kan göra fasadmålning i Stockholm eller annan större stad, som du också tycker verkar bra, är inte särskilt svårt, även om man har kort varsel. 

Sparar pengar – men hur mycket?

Den största anledningen till att många väljer att göra en fasadmålning själv är att man sparar pengar. Om man inte har goda förkunskaper kan det dock vara bättre att leja ut jobbet till någon annan. Tiden som du behöver lägga på en fasadmålning kan du istället göra någonting annat med. Kanske någonting som ger pengar? Om du har möjlighet att jobba en extra dag istället för att göra fasadmålningen själv är det något som många skulle överväga. 

Visst, jobbar man en extra dag innebär det inte att man tjänar ihop lika mycket som fasadmålningen kostar – om man inte har en väldigt bra lön. Har man en sådan lön är dock pengarna säkerligen inte något som hindrar en från att anlita en firma i vilket fall som helst. Men glöm inte att ROT ger 30 procents avdrag på arbetskostnaderna. Om anlitandet av en firma ger dig möjlighet att jobba en extra dag – samtidigt som du använder dig av ROT-avdraget – behöver det inte alls bli särskilt dyrt. 

Prisexempel

Vanligtvis kostar det mellan 350 och 500 kronor i timmen att anlita en målare innan ROT (priserna brukar vara något högre i Stockholm och Göteborg, jämfört med landsbygden). På 60 minuter hinner en genomsnittlig målare med 2 – 4 kvm fasad, vilket då ger oss ett ungefärligt pris på 75 – 250 kronor per kvadratmeter. 

Det här är ett väldigt stort intervall givetvis. För att göra en bättre prisuppskattning på egen hand kan du söka på till exempel ”fasadmålning Stockholm priser” och leta efter prisuppgifter. Det är dock inte alltid detta finns, så det bästa är egentligen bara att fråga efter en offert. Du förbinder dig inte till något genom att fråga efter en offert, även om det givetvis är oschysst att fråga om man inte har några seriösa planer på att anlita någon för målningen. 

I en bra offert är dessutom kringkostnader med. Det går inte bara att se till arbetskostnaden. Dock är det bra att känna till att det endast är arbetskostnaden som ROT omfattar – inte material och resekostnader, till exempel. 

Så brandsäkrar du fastigheten

12 mar 2018

Det är alltid fastighetsägaren som har ansvar för att fastigheten, som boende och yrkesverksamma vistas i, är säker. Det här kan i praktiken till exempel innebära att hissen ses över med jämna mellanrum eller att inomhusluften är frisk. Något av de viktigaste att se till att göra är att brandsäkra fastigheten ordentligt. Om olyckan väl är framme kan både fler liv och egendomar räddas, jämfört med en dåligt brandsäkrad fastighet. I den här texten kan du läsa om ett antal vanliga – men kraftfulla – åtgärder.

Brandtätning

Brandtätning ger fastighetsägare ett bra skydd mot att elden sprider sig. Det som händer att branden stängs inne i det utrymme där den startar. En brandtätning kommer med flera fördelar, en av dem är att det i princip alltid fungerar. Det spelar ingen roll om ett larm har gått eller inte, eller om någon har upptäckt branden. En brandtätning är helt enkelt en stabil (och relativt billig) lösning.

Det är främst mellan olika våningsplan och ventilationssystemet som branden kan sprida sig. Just detta anses vara en av de största brandfarorna i moderna byggnationer. Lättantändliga gaser som sprider sig genom rörkanalerna slår snabbt ut andra åtgärder, som branddörrar till exempel, och gör dem verkningslösa.

En brandtätning kan vara det som avgör ifall olyckan blir en katastrof eller något som går att reparera. Särskilt angeläget kan det vara i större städer, som Stockholm till exempel, som är tätbebyggda, med fastigheter som ofta har många andra hus i närheten. Fortsätt läsa om brandtätning i Stockholm på: brandkraft.se.

Brandsläckare

Att ha brandsläckare utplacerade är inte bara enkelt – det är också billigt och mycket funktionellt. Vid mindre eldsvådor kan boende i fastigheten enkelt stävja små bränder. I vissa fall räcker det givetvis inte, men påfallande ofta är det en enkel brandsläckare som räddar ett helt hus. För att vara säker på att den fungerar bör den ses över åtminstone någon gång i månaden. Är det typen av brandsläckare med pulver, ska detta bytas ut minst varje decennium.

Brandskyddsmålning

Något som inte är ovanligt är att man fixar brandskyddsmålning. Det här kan fördröja en brand, men kommer inte att släcka den helt och hållet. Syftet är snarare förebyggande, att hindra att den ens uppstår och att, om den uppstår, motverka att den sprider sig. Som nämnt ovan kan sådana här åtgärder vara särskilt angelägna i större städer (Stockholm, Göteborg, Malmö t.ex.), eftersom det finns många och ofta stora fastigheter nära varandra. Annat som brandskyddsfärg skyddar mot är rökutveckling samt att temperaturen stiger. Rökutveckling, såväl som temperaturstigning, är avgörande faktorer att ta hänsyn till vid en räddningsinsats. För hög temperatur tillsammans med mycket rök innebär att brandmän inte kan ta sig in i utrymmet.

Ta emot rådgivning och information

Det finns många brandskyddsföreningar runt om i landet som arbetar med att främja god brandsäkerhet. I Stockholm finns till exempel Brandskyddsföreningen Stockholm som arbetar för att förebygga skador på människor och egendom. Det här gör de just genom rådgivning, utbildningar, övningar information och aktiviteter. På andra håll i landet finns liknande motsvarigheter.

Hitta rätt målare till fastigheten

9 mar 2018

Som fastighetsägare står man efter exempelvis en helrenovering av fastigheten inför valet om man ska låta måla eller tapetsera väggarna. Här blir det allt vanligare att fastighetsägarna i Stockholm väljer – ofta efter en konsultation med hyresgästerna – att låta måla väggarna istället för att tapetsera dem, som var det vanligaste förr. Allt fler hyresgäster i Stockholm föredrar den målade ytan, den upplevs som enklare och neutralare, och är lättare att hålla rent. Används tapeter vill man dock å andra sidan ha något som verkligen sticker ut, och använda det i mindre skala, som till exempel till en fondvägg eller en liten hall.

Som fastighetsägare har du mycket att vinna på att hitta en målare i Stockholm som är van att ta sig an stora projekt som till exempel att måla samtliga lägenheter i ett flerfamiljshus. Här ställs stora krav på logistik och planering och förmåga att samarbeta med andra aktörer. Som uppdragsgivare ställs man ibland inför svåra val, som ett snabbare utfört jobb till ett högre pris eller tvärtom. Här bör man som fastighetsägare alltid försöka sätta sig in i sina hyresgästers situation, kanske är det värt några extra slantar att kunna erbjuda sina hyresgäster en snabbare återinflyttning efter renoveringen?

Färgval

Att bara måla Stockholmsvitt i alla rum kan ses som en neutral och säker lösning, men faktum är att det har visat sig att många hyresgäster uppskattar en smula färg på väggarna. Man ska förstås inte vräka på med knalliga färgexplosioner, men diskreta nyanser i olika kombinationer kan faktiskt göra att en lägenhet upplevs som mer levande. En god idé är att tillsammans med målaren komma överens om ett par tre nyanser, där en då är en neutral vit, som hyresgästerna kan välja mellan. Ett bra sätt att låta hyresgästerna känna att de kan påverka sin boendemiljö, samtidigt som kostnaderna hålls nere. Vill hyresgästerna sätta än mer personlig prägel kan du erbjuda dem att fritt välja färg mot att de själva står för materialkostnaden. Det är dock alltid bäst att låta den målare du anlitat för arbetet med hela fastigheten stå för målandet även i dessa lägenheter.

Målning i kök och badrum

Det är mycket viktigt att du som fastighetsägare anlitar en målare med behörighet för arbete i våtrum, både med tanke på dina hyresgästers hälsa och ur försäkringssynpunkt. Kan du inte påvisa att den ansvarige målaren har våtrumsintyg kommer du att få problem om kö eller badrum i fastigheten drabbas av fuktskador. Var noga med att kontrollera intyg, ansvarsförsäkringar och liknande med målaren och gör även en bakgrundscheck med tidigare kunder.

Blir det fuktskador kan det leda inte bara till stora skador på fastigheten, utan även till att dina hyresgäster blir sjuka. Det är därför oerhört viktigt att den målare som tar sig an kök och badrum i din fastighet gör ett professionellt jobb efter konstens alla regler.

Jämför offerter

Gör en ordentlig upphandling när du ska låta måla om i din fastighet, och ta in offerter från många målare. I Stockholm finns många professionella målare som tar sig an projekt i den här storleken, och det som till sist får fälla avgörandet är priset jämfört med servicekänsla, kundkontakt, tidigare referenser och liknande. Du ska alltid känna dig helt trygg med den målare du väljer; känns något inte helt hundra är det tyvärr stor risk att du inte blir helt nöjd med målningen, så då är det bättre att leta vidare.

Mer om måleri: http://www.malarestockholm.nu/.

Fastighetsägarens ansvar gällande fettavskiljare

5 mar 2018

Företag som bedriver verksamhet inom exempelvis restaurang, slakteri, bageri och rökeri måste ha en fettavskiljare. Däremot är det fastighetsägarens ansvar att installera denna och sedan följa de regler som finns. Om en restaurang exempelvis hyr lokalen så är det alltså inte detta företag som har ansvaret för fettavskiljaren utan fastighetsägaren. Däremot kan restaurangen ändå få stora problem om avskiljaren inte installeras. Detta utifrån att risken för stopp i avloppet ökar avsevärt. Fortsätt läsa mer här om fettavskiljare.

Fastighetsägarens ansvar

En fastighetsägare har alltid ansvar för att:

 • Det är en godkänd avskiljare

De fettavskiljare som företag får använda måste vara typgodkända. De flesta rörmokare och VVS-företag vet vilka regler som gäller. I annat fall kan kommunen kontaktas då de har fullständig information om vad som gäller för fettavskiljare inom kommunen.

 • Den har rätt dimension

Fastighetsägaren är även ansvarig för att installerad fettavskiljare har korrekt dimension. Denna ska alltså vara anpassad utifrån den verksamhet som bedrivs och därmed den fettmängd som beräknas uppstå. Med en underdimensionerad fettavskiljare kommer risken öka avsevärt att fett kommer i avloppet vilket i värsta fall kan skapa stopp och översvämning. Skulle kommunen anse att ett företag ha en underdimensionerad fettavskiljare kan skadeståndskrav ställas.

 • Den töms efter de regler som finns inom kommunen

Inom alla kommuner finns regler för hur ofta avskiljarna ska tömmas. Det kan exempelvis vara fyra gånger per år men kan även variera något mellan de olika kommunerna. Om det är krav på att det ska ske fyra gånger så måste det alltså ske med detta intervall oavsett om avskiljaren är full eller inte. Orsaken att den bör tömmas regelbundet handlar nämligen även om att den på även spolas ren och underhålls. Om man tömmer mer sällan är risken stor att resultatet blir sämre över tid och fett ändå kommer ut i avloppet.

 • Den blir servad och underhållen enligt regler

För att fettavskiljaren ska nå bäst resultat krävs regelbunden service. Hur ofta detta ska ske framgår i manualen. Vid tömning sker även en viss regelbunden service.

 • Återvinning sker av fettet som samlats ihop

Kommunen har avtal med ett eller flera företag som hämtar upp ihopsamlat fett. Generellt är det enbart dessa som får användas oavsett om det är regelbunden tömning eller extratömning. Genom denna regel kan kommunen ha kontroll på att fettet verkligen lämnas på avsedd återvinningsstation. Som fastighetsägare finns därmed ansvar att kontakta och boka in hämtning samt se till att hämtning kan ske utifrån tillgänglighet.

 • Den blir anmäld vid installation

När ett företag installerar en fettavskiljare ska detta direkt anmälas till kommunen. När anmälan kommer in sker en registrering mycket ofta gällande ett tömningsabbonemang. I anmälan ska man därmed ange hur ofta som tömning beräknas genomföras. Kom ihåg att kommuner kan ha olika krav gällande hur ofta tömning ska ske som minsta antal gånger per år.

Är du i behov av en mögelsanering?

26 feb 2018

Att ett hus blir angripet av mögel sker ofta som en följd av att det finns fuktskador eller att det är för hög luftfuktighet i det utrymme/rum där möglet syns. Mögel trivs utmärkt, växer och frodas i fuktiga miljöer och även om du inte ser mögel – vilket du naturligtvis också kan göra – så kan du säkerligen använd andra sinnen för att upptäcka ett angrepp. dem fräna doften är ett säkert sätt. Håller du dessutom utkik efter exempelvis bubblor i tapeten, under mattan på golvet eller att det börjar synas fuktfläckar på vissa områden så är det förmodligen så att mögel finns där. 

Vanliga områden där mögel kan finnas handlar alltså om fuktiga ställen – vi har naturligtvis kök- och badrum som tydliga exempel på sådana. Även källaren brukar vara vanligt; liksom krypgrund och vind. Det senare området är intressant då många negligerar ett mögelangrepp just på vinden. Tidigare råd och rön har nämligen sagt att ett mögelangrepp på vinden inte är skadligt – nya rekommendationer visar dock på motsatsen och ett bevis på detta är att Boverket stark rekommenderar åtgärder i form av en mögelsanering även då det kommer till vinden. 

Gör en orentlig sanering

Vad innebär då en mögelsanering? Vi kan säga att du bor i ett hus i Stockholm där du upptäcker mögel i skåpet under din diskho. Synligt mögel som måste tas bort. Många tror att en mögelsanering i ett sådant fall kan innebära att du antingen skrapar bort möglet eller tar bort – byter ut – det material som är angripet. 

Faktum är dock att sådana hemmasnickrade metoder inom mögelsanering enbart fungerar för stunden och att problematiken – på sikt – riskerar att bli värre. Skrapar du bort mögel så sprids sporerna runt i rummet och kan få fäste även på andra områden. En mögelsanering bör alltid utföras av en på området specialiserad firma och detta för att effekten ska bli hållbar och att ni ska kunna leva utan problem i ert hus i Stockholm även i framtiden. 

Mögelsanering i flera steg

Vi kan ge exempel på hur en mögelsanering kan te sig om du anlitar ett företag i Stockholm. Några steg som på ett bättre sätt förklarar hur man går tillväga och vad som skiljer mot den slipning/skrapning vi nämnde ovan. Läs mer här om mögelsanering i Stockholm på: mögelsaneringstockholm.nu.

Steg ett – undersökning. Företaget undersöker hur pass drabbat ditt hus är. man gör detta genom känsliga instrument som bland annat mäter luftfuktighet och som kan se hur mycket mögel som finns. 

Steg två – åtgärder. En mögelsanering kan innebära att man använder sig av ett ämne vid namn Natriumhypoklorit som appliceras på/i rummet. Detta är extremt starkt och de anställda måste därför använda sig av skyddsutrustning för både händer, kropp och andningsorgan. Efteråt kan du säkerligen känna igen doften som påminner om en nystädad simhall. 

Steg tre – uppföljning: Företaget återkommer för att genomföra kontroller och följer upp sin mögelsanering med hjälp av exempelvis UV-lampor. Här kan du även följa upp själv genom att titta, lukta och hålla utkik efter andra varningssignaler. 

En mögelsanering är dock inte färdig enbart för att möglet försvunnit. Lika viktigt är att det inte uppkommer i framtiden. Här kan företaget använda sig av avfuktning som en metod och man kan komma med goda råd gällande hur ett uppdaterat ventilationssystem skulle kunna rädda er från framtida mögelangrepp. I vissa fall så sker även en kombination där man dels fuktar av och dels byter ut skadat material. I synnerhet om det gäller plywood och masonit så är detta vanligt.

Vilken elektriker ska man anlita?

20 feb 2018

Ska ni installera golvvärme i er fastighet? Har ni många lägenheter i en och samma fastighet blir det ett stort arbete. Dels ska golven antingen rivas upp, en elektriker, eller golvläggare ska installera ett väl fungerande värmesystem. Sedan ska golvet läggas, antingen med klinker eller med trägolv. Du visste väl att man gott och väl kan installera golvvärme under ett trägolv? Jajamensan, det går hur utmärkt som helst. Ska man lägga golvvärme åt flera olika hushåll gäller det att välja en pålitlig elektriker som inte är någon dagslända, som finns idag och är borta i morgon.

Var hittar man en bra elektriker?

Har man inte de kontakterna i dagsläget, kan man googla efter en elektriker. Finns er fastighet antingen i Stockholm, eller i området kring, säg i Uppsala, kan man då med fördel skriva ”elektriker Uppsala” eller ”elektriker Stockholm” – om det är där man behöver en sådan. Många elektriker har som arbetsfält även utanför Uppsala, då avstånden är så pass korta mellan Stockholm och Uppsala.

Googla efter en bra elektriker

När du väl har googlar de sökorden, får du flera förslag på elektriker i antingen Uppsala, Stockholm, eller den ort som du har skrivit i sökfältet på Google. Då kan du gå till nästa steg som är att begär in offerter och jämför pris med arbete. Du kan även be om referenser, om du trots det är osäker på hur bra företaget är som erbjuder elektricitetsinstallationer. Vissa är mer eller mindre erfarna med stora arbeten. Välj då ett kunnigt och erfaret företag, som har många bra referenser. Har företaget inga referenser alls, bör du inte anlita dem, såvida det inte är ett nystartat företag som ännu inte hunnit få några sådana, men är de ett nystartat företag har de säkerligen inte så stor erfarenhet av det slags arbete som du frågar efter.

Anlita rätt från början

Ibland händer det att det blir fel, även om det är ett behörigt företag som har gjort arbetet, då kan man behöva kalla in en riktig elektriker som inspekterar arbetet och säkerställer att allt blir rätt. I värsta fall har ”elektrikern” gjort fel, och man är tvungen att göra om allt och korrigera det som har blivit fel, eller så anlitar man någon som gör rätt från början. Så med detta vill vi säga att för den som vill ha elen installerad på rätt sätt från början bör vara säker på sin sak när man anlitar en elektriker eftersom det är ett stort arbete att rätta till fel. Särskilt när det kommer till golvvärme.

Detta säger ju sig självt. Har något gått fel måste hela golvet, eller delar av det rivas upp, felet korrigeras och sedan lägga om hela eller delar av golvet. Många golvslipare, eller golvläggare samarbetar med elektriker för att ta ett helhetsansvar gentemot sina kunder. Om man inte själv vill arbeta som spindeln i nätet, kan det underlätta att anlita en totalentreprenör, som då har kontakter med andra hantverkare och ansvarar för att hela arbetet utförs på bästa sätt.

En fastighetsägares ansvarsområden

16 feb 2018

Du som fastighetsägare har ett stort ansvar som vilar på dina axlar. Är det till exempel krångel med en gammal hiss är det på ditt ansvar att ordna en hissmodernisering eller annan lämplig åtgärd som krävs. Det är upp till fastighetsägaren att se till att fastigheten når upp till kraven vad gäller säkerhet och teknik. Vidare ansvarar du för hälsan och säkerheten hos de som bor, vistas eller arbetar i och omkring fastigheten.

Hissar

Hissar är ett exempel på ett område där fastighetsägarens behöver göra noggranna och regelbundna kontroller. Det är alltid på fastighetsägarens ansvar ifall en olycka eller incident sker. Många väljer att göra en överenskommelse med ett skötselföretag, att de ansvarar inför dig vad gäller hissens säkerhet. Till exempel kan de säga att de anser att en hissmodernisering skulle öka säkerheten markant – men det är upp till dig att besluta om en hissmodernisering faktiskt ska ske eller inte.

Information

Ett annat ansvarsområde en fastighetsägare har är att informera de boende om vissa saker. Till exempel ska det, i trapphuset, gå att läsa fastighetsbeteckning, kontaktuppgifter och ägarens adressuppgifter. Vidare bör det finnas adress och nummer till någon som har hand om servicefrågor.

Lagstadgade protokoll

Det finns lagstadgade regler och kontroller som gäller för den som är fastighetsägare. Till exempel:

 • OVK. OVK står för obligatorisk ventilationskontroll och innebär att du ansvarar för att den här ventilationen blir av.
 • Hissar. Hissar har höga krav på säkerheten. Behövs en hissmodernisering? När gjordes hisservice senast? Du bör ha ett seriöst skötselföretag som kan uppfylla de säkerhetskrav som ställs på hissar idag.
 • Radon. Radon är fortfarande inte helt ovanligt, och kan ha allvarliga hälsoeffekter på de boende om nivåerna är höga.

Andrahandsuthyrning

Om någon av dina hyresgäster vill hyra ut sin lägenhet i andrahand ska denne få göra det, om det finns beaktansvärda skäl. Dessa skäl kan exempelvis vara studier utomlands (eller någon annanstans i landet) eller prövning av samboende. Skulle du neka hyresgästen att hyra ut sin lägenhet kan han eller hon vända sig till Hyresnämnden, som kan titta närmare på saken. Samma krav på säkerhet och teknisk standard gäller givetvis även omkring fastigheten. Ett exempel på vad man bör vara noga med är istappar. Särskilt viktigt är detta om de finns på en plats där många människor passerar. Anordningar som till exempel bänkar och lekplatser är annat som en fastighetsägare bör ha god koll på. Ansvarsområdena är många – ovan är endast bara några exempel. 

Därför ska du anlita en byggfirma

10 feb 2018

Inför en renovering, tillbyggnad eller nybyggnation så ställs man som privatperson inför två stycken val: ska jag bygga själv elle ska jag anlita en byggfirma. I vissa fall så sker en slags kompromiss där man väljer att göra det man klarar av medan man tar hjälp av en byggfirma för de delar man saknar kunskap för – eller inte får göra. Den typen av delad entreprenad blir ofta billig – men den förutsätter att man klarar av en hel del på egen hand för att det ska löna sig. 

Att kunna göra allting själv är få förunnat – men trots det så väljer många just det alternativet. man väljer alltså bort en byggfirma totalt och väljer att på egen hand gå vidare med det projekt man tänkt sig. Naturligtvis så måste man här skilja lite på äpplen och päron också – att totalrenovera ett badrum eller bygga ett Attefallshus skiljer sig markant från att lägga nytt golv i hallen exempelvis. 

“En byggfirma som erbjuder totalentreprenad är med dig längs hela vägen. Från planering till besiktning och du slipper kontakta yrkesmän för varje moment. En trygghet som dessutom brukar vara mer prisvärd i slutändan“ 

I de flesta fall dock - en byggfirma behövs. Ser man till det färdiga resultatet så blir jobbet, helt enkelt, bättre utfört. Man kan direkt se om en privatperson varit inblandad i en renovering; små skavanker syns, mindre misstag förfular hela intrycket, slarv, okunskap och fusk genomsyrar byggnationen. Den blir i många fall dessutom osäker för framtiden. 

Därför bör man låta en byggfirma i Stockholm sköta allting och gärna enligt modellen totalentreprenad. Ska du renovera ett badrum i Stockholm så är det onödigt att anlita flera mindre företag. Du kommer nämligen att få ett säkrare - och i slutändan mer prisvärt – jobb om du låter en och samma byggfirma, enligt totalentreprenad, sköta allt från dragning av elektricitet, vatten och avlopp samt exempelvis sättning av kakel- och klinkers. 

Vilken byggfirma gjorde renoveringen? 

Allt detta leder oss in på ett annat område som är nog så viktigt i Stockholm. vad händer om du säljer din bostad – eller om du ska köpa en ny där en renovering nyligen skett? Många köper grisen i säcken och ser en renovering som ett kvalitetstecken. 

Finns det ett fräscht badrum så blir lägenheten mer värd – men man har sällan någon aning om vad som döljer sig bakom kaklet. Menas här: skulle du vara medveten om att ägaren till bostaden – på egen hand – genomfört denna badrumsrenovering så skulle du kanske dra öronen åt dig. 

Många tar för givet att det alltid är en byggfirma som gjort jobbet. Så är inte fallet och det kan stå en köpare dyrt i slutändan. Därför bör man vara vaksam som spekulant i Stockholm och alltid ställa frågan om vilken byggfirma som anlitats då en renovering skett. Ställ frågan till mäklaren och du kan undvika en väldigt dålig affär och framtida konflikter gällande exempelvis dolda fel. 

Dags att måla om huset?

6 feb 2018

Färgen på ett hus finns där av två stycken primära skäl. Det första är givet: det är färgen som utgör det första intrycket och det är den som säger lite om vilka det är som bor i huset i fråga. Det estetiska är således det första man tänker på då det kommer till färg och att måla om ett hus. Det andra skälet dock, det handlar om skyddet som färgen ger. Färg handlar om att skydda träet mot allehanda angrepp från naturen; vi har regn, snö, blåst och solsken som exempel. Ett skydd som ger huset längre livslängd och som är absolut nödvändigt. 

Det är ganska lätt att som husägare se då det är dags att måla om. Börjar färgen släppa, flagna och lossna så är det indikationer på att man bör kontakta en målare. Det senare nämnde vi av en anledning. Till skillnad mot att måla om inomhus så råder vi att man tar hjälp då det handlar om att måla om fasaden. Några skäl till detta följer som förklaring: 

 • Du får ett bättre jobb

Anlitar du en målare i exempelvis Uppsala för att måla om ditt hus så kan denne – utifrån sin expertis – bedöma vilken typ av färg som ska användas. Och; en målare har verktygen för att göra ett gediget grundarbete – något som i sin tur är avgörande för hur lång livslängd målningen i fråga får.

 • Det är säkrare

Att måla innebär för många privatpersoner att man antingen använder en stege eller en mobil ställning. Båda dessa varianter har avigsidor i form av bristande säkerhet. En stege av uppenbara skäl – du sträcker ut din hand lite för långt, din tyngdpunkt förflyttas för snabbt och du faller. Ställningen å sin sida må vara reglerbar och där benen går att ställa in även vid ett lutande underlag. Många orkar dock inte reglera ställningen i den mån man borde; något som gör att hela ställningen välter. Anlitar du en målare i Uppsala så ingår en ställning i priset – en heltäckande sådan som gör att din målare kan arbeta mer effektivt.

 • Det är billigare

Du kan använda dig av ROT-avdraget och dra av 30 procent av den totala kostnaden för det arbete som din målare i Uppsala lagt ner. Vi räknar på att detta blir billigare då du kanske måste ta ledigt från jobbet och att det jobb du själv skulle ha gjort kommer att ge kortare livslängd. Att det blir billigare är alltså relativt – men de flesta kommer att tjäna på att anlita en målare i längden. Läs mer här om målare i Uppsala.

Hitta en pålitlig målare i Uppsala 

Tre stycken goda skäl till varför en målare bör anlitas för ett exteriört målerijobb. Det du bör tänka på är att dels hitta en pålitlig målare – något som du främst gör genom att kontakta flera olika företag, ställa offerter mot varandra samt att – då du minskat urvalet – ringer efter referenser. 

“ Tänk på att det kan krävas bygglov för att måla om huset i en helt annorlunda färg. Kolla även med grannarna innan. Du bör försöka – för allas trivsel – hålla ungefär samma färgskala som övriga hus i kvarteret håller “ 

Dels så bör du – gällande färg – tänka till lite innan. Ska du byta färg på fasaden så är det något som kan kräva ett bygglov. Kolla med byggnadsnämnden där du bor och – viktigt – kolla även med dina grannar. En alltför vågad färg som bryter mot alla andra hus kan skapa dålig stämning i ett kvarter. Försök alltså att hålla dig till den färgskala som finns. De mer explosiva färgerna kan du spara till interiören. 

Rätt rörmokare kan ge dig lägre omkostnader

31 jan 2018

Hur många uppfattar en rörmokare skiljer sig markant från hur en sådan faktiskt spenderar en arbetsdag. Det många tar för givet är att det hela handlar om att rycka ut och hjälpa folk med kranar som sprungit läck, att laga rinnande toaletter eller för att dra in vatte n och avlopp vid exempelvis en badrumsrenovering. Ovanstående är enbart en liten del av vad en rörmokare gör. 

VVS är ordet som bäst beskriver hur en rörmokare arbetar - tre bokstäver som utan förkortning blir Värme, Ventilation och Sanitet. Ser man till en rörmokare så är de två första orden de viktigaste och de som en privatperson kan få bäst användning för. Vi förklarar hur vi menar och säger att du bor i ett hus i Stockholm. Följande saker inom Värme och Ventilation kan en rörmokare se över för att skapa ett bättre hemmiljö - och samtidigt spara pengar. 

Detta kan en rörmokare åtgärda

Värme:

Gamla element som står och durrar är inte bara irriterande - de är riktiga energislukare också. Nya, moderna radiatorer drar betydligt mindre energi och de går dessutom att anpassa efter vad som sker i rummet. En rörmokare kan ställa in så att varje rum håller värmen efter hur många personer som finns i det. Det är exempelvis onödigt att ha varmt i ett rum som aldrig används och samma sak gäller för det motsatta. Nya radiatorer anpassas och drar ner temperaturen per automatik och via sofistikerade sensorer. 

Ventilation:

Undermålig ventilation kan innebära en stort hälsofara och symptomen på att du behöver uppdatera ditt ventilationssystem kan vara att du dras med huvudvärk, att du får svårare att koncentrera dig ju längre dagen lider, att du får återkommande förkylningar, utvecklar allergier eller till och med astma. Vi behöver frisk, cirkulerande luft för att fungera bättre. En rörmokare kan koppla in ett nytt ventilationssystem som ger er bättre inomhusmiljö och som dessutom kostar mindre pengar. Även här så slukar äldre system energi medan moderna system är väldigt energisnåla.

Anlita en rörmokare med ROT-avdraget

En rörmokare och dennes arbete räknas in under Rot-avdraget. Ska du byta ventilationssystem eller värmesystem i det hus i Stockholm så innebär detta konkret att du kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden med ett tak på 50.000 kronor per år. 

Vi skulle råda dig att se över i synnerhet din ventilation och investera i ett nytt system om det du har inte längre håller måttet. Rätt rörmokare gör jobbet perfekt och med rot-avdraget så blir det väldigt prisvärt. Pengarna du lägger ut kommer du att tjäna igen sett till de lägre energikostnaderna. En riktigt bra investering. Läs mer om rörmokare i Stockholm på: rörex.se.

← Äldre inlägg

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?