Blogg

Behöver du renovera ditt badrum i Solna?

7 dec 2018

Om du är i stort behov av att renovera ditt badrum, kanske du vill kika på vilka badrumstrender som finns för i år. När det komemr till badrum och vilka praktiska uppfinningar som finns, brukar de föra utveckligen framåt, knappast bakåt. Då brukar lösningarna bli bättre. Här tar vi upp några fiffiga lösningar, som inte bara är snygga men som gör livet i våra badrum bättre och mer praktiska. Om du funderar på att renovera badrummet och vill förnya och utnyttja ytorna i badrummet mer, kan du fortsätta läsa här.

1. Hårfällan i duschen

Vem har inte svurit över hårtussar i duschen? Eller i golvbrunnen? Det går att slippa detta otyg, varje gång som man duschar, genom att enkelt montera in en hårfälla i Duschen, i golvbrunnen och i handfatet. När du väl har duschat, eller när du har rengjrot golvet i badrummet, är det enkelt att bara avlägsna golvbrunnen och duschgolvet från hårtussarna.

2. Golvbrunn intill väggen

En nyhet som är bra för bdåe utseende och funktion är att placera golvbrunnen invid väggen istället för under badkar, eller var det nu är man placerar det. Har man golvbrunnen invid väggen, får man ett bättre flöda på det som fska rinna ner i golvbrunnen. Dessutom är det snyggare, och det blir lättare att lägga golvet i rätt lutning mot golvbrunnen.

3. Toalettstol i väggen

De moderna toalettstolarna är fästa iväggarna och detta för att lättare kommer åt under toalettstolen, och rengöra udner dem. För rengöringens och för den praktiska ordningens skull är det bästa konstruktionen att fästa den i väggen i stället för i golvet.

4. Badkar nerfällt i golvet

De moderna badkaren kan du sänka ner i golvet, vilket gör det mer praktiskt än att ha karet ovanför golvet. Du slipler lyfta på benen och du slipper momentet med krökta ryggar när du ska rengöra det.

5. Badhanddukstorkare

Handdukstorkare som utnyttjar varmvattenledningarna är en mycket bra uppfinning. I stället för att installera handdukstorkaren med egen el, är det lika bra att monterade handdukstorkare som använder det varmvatten som ändå ska färdas genom rör än att installera extra el bara för att handdukarna ska torka snabbare.

Om du vill ha dessa funktioner och behöver renovera badrummet, välj en hantverkarfirma som gör jobebt åt dig. Bor du i Solna kan du behöva välja någon av alla de 4-5000 hantverkare som finns i Stockholm. Om du behöver en hantverkare med gedigen erfarenhet, noggrannhet, pålitilighet och som ger nöjd-kund-garanti ska du fortsätta läsa på: http://www.badrumsrenoveringsolna.nu.

Hur många plan vill du ha på villan?

27 nov 2018

Funderar du på olika alternativ som du har för att köpa dig en villa? Den som har letat länge och kanske har gett upp, då du kanske inte har hittat det där drömhuset som du så länge har längtat efter, kan få sina önskemål uppfyllda genom att bygga just det slags hus som du drömmer om. Om du beställer ett modulhus får du chansen att bestämma allt det som du önskar dig; hur många plan du vill ha, hur stora och hur många rum som du vill ha och vilka ytor som du vill lägga på badrum, kök, vardagsrum och sovrum. Du bestämmer vilka byggmaterial och färger. Du bestämmer vilket utseende som du önskar dig på fönster, dörrar och fasad och tak.

Från Floods Trähus får du det drömhem du alltid velat ha

Du bestämmer vilken slags husgrund som du vill ha. Om det är så att du redan äger en tomt, bestämmer du på vilka sätt som du bäst vill ta tillvara den tomten. Då kan du bstämma i vilka väderstreck som du vill ha dina rum i huset. Du kanske vill ha morgonsol i köket och kvällssol i vardagsrummet? Du kanske vill ha morgonsol på balkongen och kvällssol på altanen? Då är det du som bestämmer hur det kommer att bli. Beställer du ditt drömhem från Floods Trähus, en hustillverkare i Stockholm, kan du bestämma allt sådant. 

Varför inte anlita ett hus från Floods Trähus?

Du bestämmer vilka tillbehör som du önskar dig till ditt hus från Floods Trähus; vill du ha garage, bastu, balkong och altan? Vill du ha spröjsade fönster, eller större panorama fönster? Vill du ha dubbla dörrpar? Endel vill ha ett hus som är byggt i sekelskiftesstil, andra vill ha ett trähus byggt i funkisstil. Är du osäker på hur du ska bygga ditt hus kan du alltid rådfråga Floods Trähus, då de har arkitekter som de alltid rådfrågar, just för att om du önskar dig något med ditt hus, ska det alltid vara säkert att bygga. Endast en arkitekt vet vilka konstruktioner som är genomförbara och som är tillräcklgit säkra för att kunna bygga ett sådant hus.

Om det är i Stockholmstrakten eller om det är i Uppsala som du önskar uppföra ditt drömhem är just Floods Trähus det företag som du bör anlita för det husbygget. Här kan du läsa mer om det byggföretaget som erbjuder hustillverkning i Stockholm på: https://www.floodstra.com.

Viktigt med markarbete när man bygger nytt

16 nov 2018

Alla som någon gång har byggt ett hus vet hur viktigt markarbetet är. Ingen som bygger ett hus skulle drömma om att fuska med markarbetet. Ju större hus, desto större grund och ju högre hus, desto djupare måste man gräva för att förbereda marken för fastigheten. Här gäller det att inte hasta fram något som inte håller, inte slarva när man ska bygga för framtiden. Även om det är ett stort arbete att gräva, schakta, dra kablar och rör och gjuta grund, måste det göras på bästa sätt och hellre låta det ta den tid det tar än fuska med arbetet. Skulle man göra så och sedan får problem med grunden är det för sent att åtgärda när allt redan är på plast.

I Sverige brukar vi inte ha fuskbyggen

I Sverige har vi en gedigen tradition av att bygga hållbart. Vi har en tradition att bygga med kvalitet, och att göra saker och ting ordentligt från början. Vi har myndigheter griper in om motsatsen skulle kunna bevisas. Här finns omfattande krav på att bygga enligt reglerna. Om inte kan bostäderna bedömas som obeboeliga. Det vill ingen. Det kostar ofantligt mycket att bygga och ingen vill ha bostäder som ingen får eller vill köpa.

Markarbete kräver stora maskiner

Vad är det då för slags markarbete som ska till innan man kan bygga nytt? Man behöver jämna mark som ska förberedas för bostadsbygge. Klippor och stenar måste avlägsnas och sprängas. Vägar, gångbanor och innergård eller trädgård måste byggas. Till det krävs det stora maskiner; gräskopor, hjullastare och lastbilar, schaktbilar och andra maskiner. Och inte bara det utan även kompetent personal och förare som kan hantera dessa stora maskiner på rätt sätt.

Stora maskiner kräver kompetenta förare

Ska man dränera kring sin fastighet behöver man även ordentliga maskiner och grävare som kan hantera dem utan att skada omgivningen som ska bearbetas. Är man inte van vid att gräva kan man åstadkomma stora skador. 

Andra gånger kanske man vill bearbeta den egna tomten. Då kan man kräva sprängare som kan ta bort stora stenar och få till grus som man kan använda till den egna trädgården. Marksten kan vara ganska kostsamt. Då kan en sprängning ge en det slags grus som man kanske vill göra till en uppfart, gångbana eller som man vill anlägga en terass, altan, eller en pool till den egna trädgården. Om du vill anlita kompetent personal till alla slags stora maskiner för markarbete i Stockholm kan du fortsätta läsa här: http://www.markarbetenstockholm.nu.

Varför renovera fönster?

7 nov 2018

Vad skulle få dig fönsteratt göra en fönsterrenovering? Bättre ekonomi, bättre inomhusmiljö eller för att det är bättre för miljön? Eller något annat? Det finns flera fördelar med att renovera fönster. Här presenteras de fördelar som ett renoveringsföretag i Uppsala väljer att lyfta fram på sin hemsida.

För att det är lönsamt

De flesta som funderar på att göra en fönsterrenovering gör detta för att spara pengar. Man byter ut gamla fönster som släpper in en hel del kyla mot bättre isolerade varianter. Det kan exempelvis vara treglasfönster eller fönster med en gas mellan skivorna som därmed mycket tydligt håller värmen inne i huset.

Men det behöver inte alltid ske ett byte av fönster. Det kan räcka med en fönsterrenovering där delar av fönstret byts ut helt efter behov. På riktigt gamla bostäder måste ofta varje fönster specialanpassas eftersom de inte är byggda med några standardmått.

Hur lönsamt är det då? Det är omöjligt att svara på utan en offert. Detta företag erbjuder gratis offerter så länge som kunden bor inom Uppsala. Detta är även relativt vanligt dvs. att företagen åker till de eventuella kunderna och besiktar huset. De kan därmed tydligt säga vilka fönster som bör köpas in eller om enbart en fönsterrenovering rekommenderas.

Utifrån det kan man sedan räkna på om det är lönsamt eller inte. Detta framförallt utifrån vad det kostar att värma upp bostaden idag och hur mycket detta skulle ändras med bättre fönster.

För att det är bättre för miljön

Att byta fönster kan vara bättre för miljön. Detta utifrån att mindre energimängd går åt vid uppvärmningen. Men det bästa för miljön är inte fönsterbyte – utan fönsterrenovering. Då går det åt betydligt mindre material och man tar vara på de fönster som redan finns. Genom att ta hand om de produkter vi redan har kan påverkan på miljön förbättras avsevärt. Återvinning och renovering bör premieras så långt det går.

Visserligen kan en renovering ta längre tid än ett fönsterbyte men samtidigt får man 30 % rabatt på all arbetskostnad. Däremot ges ju inte någon rabatt via ROT för de produkter som köps in dvs. fönster i detta fall.

Fler fördelar?

Självklart kan det finnas fler fördelar än dessa med en fönsterrenovering. På vissa liknande listor nämns exempelvis att man ”gynnar det lokala näringslivet” och att man ”bevarar sina fönsters skönhet”. Eftersom branschfolk bör vara mest insatta i ämnet har bara punkter tagits upp från ett slumpmässigt valt fönsterföretag i Uppsala som tydligt valt att presentera fördelar på dess startsida.

Täpp till alla delar på tak

7 nov 2018

Som fastighetsägare är det definitivt bråda dagar just under den säsong som vi har just nu. Inför höst och vinter gäller det att se över fastigheten när det kommer till att se över isoleringen av tak och hus. Hur ser isoleringen ut på taket? Finns det isolering mellan tak och skorsten, mellan tak och vindskivor, mellan tak och stuprör och mellan tak och hängrännor? Om det inte finns är risken verkligen överhängande att det blir omfattande skador på fastigheten i form av vatten- och fuktskador. Får man fuktskador på hus, är det bara att riva bort allt som har drabbats av fukten och sedan måste man bygga med nytt och fräscht byggmaterial. Skulle det vilja sig så illa att det skulle nå huskonstruktionen, kan hela fastigheten dömas ut som obeboeligt. Så en fuktskada vill man inte ha.

Anlita plåtslagare som ser över isolering mellan takets olika delar

Det är ingen dum idé att anltia en plåtslagare som du skickar upp på taket och ser över alla de olika delar som finns på taket; isoleringen mellan taket och skorstenen, mellan taket och vindskivorna, mellan taket och hängrännor och stuprör. Dessutom är det en god idé att be plåtslagaren att se över isoleringen mellan fönster, fönsterbleck och fasaden när plåtslagaren ändå är och ser över isoleringen av fastigheten. Det som en plåtslagar kan göra (det gäller ju inte alla plåtslagare generellt utan endast de som arbetar med detta) är att hon, eller han, kan skräddarsy just det slags skydd som du behöver för att isolera din fastighet.

Skaffa det bästa tänkbara skyddet för ditt hus

Om du kan få skräddarsytt skydd för din fastighet är det bland det bästa tänkbara skydd som du bara kan få. En plåtslagare kan då inspektera alla delar av fastigheten och ta hänsyn till vad just din fastighet behöver coh erbjuda en helhetslösning som är anpassad just för din fastighet. Plåt är dessutom det bästa tänkbara material som du kan använda för isolering och som håller tätt mot fasaden och taket. Som du säkert förstår är det ju inte alla plåtslagare som direkt arbetar med plåt på detta sätt. Det gäller att anlita just den plåtslagare som har erfarenhet och arbetar med specifikt detta och som tänker i rätta banor. Det du som fastighetsägare behöver är en hantverkare som kan arbeta med plåt så att det isolerar fastigheten på bästa tänkbara sätt.

Här kna du läsa mer om hur du kan anlita plåtslagare i Stockholm på: plåtslagarestockholm.nu.

Kan en replokal bli en vinstaffär?

28 okt 2018

Har du som fastighetsägare i Stockholm ett utrymme som du inte riktigt vet vad du ska göra av med? Det är kanske för litet för att använda för uthyrning till någon juridisk person, det kanske ligger för dåligt till - en källarlokal - och den används kanske idag enbart som någoit typ av förråd? Tänk ett varv extra. Den lilla ytan kan mycket väl bli något som varje månad genererar dig pengar. Detta i form av att hyra ut den som en replokal. Serf man till en replokal så finns det inte många sådana i Stockholm och om man ser till antalet musiker och band i staden så blir det extra tydligt. Bristen är total, många band lägger ner och här akn du således dels bidra till en mer blomstrande musikscen och dels också få in några extra kronor. Vi tänkte ge några tips kring detta. Kort sagt: vill du skapa en replokal så bör du också ha dessa punkter i åtanke:

Göra en replokal - tänk på detta

  • Isolering: Den enskilt viktigaste frågan handlar om ljud och att isolera bort sådant. Dina hyresgäster ska inte störas av att det ligger en replokal i källaren på din fastighet i Stockholm. Ta gärna professionell hjälp med detta: bygg flera lager av gips vid väggarna, sätt upp akustiktak och dämpa golvet genom en heltäckningsmatta.
  • Elektriker: Kontakta en behörig elektriker för att dra in ström och för att sätta upp fler vägguttag (sådana behövs alltid). Dra aldrig elektricitet på egen hand.
  • Flera band - mer pengar. Genom att låta flera olika band använda din replokal så får du också in mer hyresintäkter. Här måste du dock frigöra mer utrymme. Banden vill kunna ställa sina egna instrument någonstans och man vill definitivt kunna göra detta bakom lyckta dörrar. Tyvärr finns det alltid en risk för inbrott och här måste du som fastighetsägare också se till att din replokal är skyddad.
  • Tydliga regler. Sätt upp scheman om vilka tider man får rep a och när man inet får det. Sätt även upp regler gällande exempelvis alkoholintag och gällande sociala sammankomster. För många band blir en replokal ett andra hem. Det är bra ur ett rent musikaliskt perspektiv, men det ska inte tolkas bokstavligt. Band som använder din replokal som någon typ av festlokal kan således börja leta efter andra utrymmen att jazza loss på.

På http://www.replokalstockholm.nu kan du läsa mer om replokaler.

Så kan du förstärka ytterdörrens säkerhet

22 okt 2018

Bor du i lägenhet eller villa? Är du orolig för inbrott? Om man bor i ett område som är särksilt utsatt för inbrott, är det stor risk att den egna bostaden även utsätts för inbrott och åverkan från inbrottstjuvar. Då är både larm och väktarbolag bra att anlita. Om inte annat är det avskräckande för inbrottstjuvarna att larmet går i gång. Det är nästan omöjligt att fortsätta vara i ett hus där larmet har gått. Det ger ett öronbedövande oljud som är meningen att få bort inbrottstjuven. Men man kan förstärka sin bostad på fler sätt än att installera larm. Här går vi igenom några va de åtgärder som man kan göra för att förstärka sin bostad.

Dubbla ytterdörrar med olika slags lås

Den som är fiffig kan skaffa sig dubbla dörrar vid ytterdörren, men med olika slags lås och nyckel. Det försernar definitivt för en inbrottstjuv som vill ta sig un den vägen. Allt som gör att det är krånligt och svårt för en inbrottstjuv är bra skydd för den egna villan eller lägenheten. 

Ett bra tips är att tänka som en inbrottstjuv och titta på din bostad genom den sådans ögon. Var är den svaga punkten i din bostad? Var skullde det vara lätt att för en sådan att ta sig in? Då gäller det sedan att förstärka den svaga punkten i sitt hus eller lägenhet.

Gallergrind för ytterdörren och altandörr/balkongdörr

En gallergrind för ytterdörren och altandörren är bland det bästa du kan förstärka skyddet med i din villa eller lägenhet. Det är så pass bra skydd för din bostad eller lägenhet att försäkringsbolagen sänker risken för inbrott och ger dig lägre försäkringspremie för din hemförsäkring. Även altandörren eller balkongdörren behöver förstärkas, och en gallergrind även där är de utsatta för inbrottsförsök.

Galler för fönster mot bakgård eller trädgård

Man kan även montera fast galler för fönster som vätter mot bakdgården eller trädgården och som är insynskyddade. Då kan man skaffa sig riktigt snygga stålkonstruktioner som inte förtar utsikten genom fönstret, utan bara förskönar utsikten. De måste inte vara svarta, utan dem kan man få i önskad färg och mönster. 

Särskilt äldre hus kan vara känsliga för ingrepp som syftar till att öka inbrottsskyddet. Ibland blir det fult om man monterar en stabil dörr men som inte är byggd i samma tidsanda som resten av huset. Då kan i stället en gallergrind passa bättre än en annan slags ytterdörr. Läs mer om gallergrinder och gallerfönster här.

Insticksmetoden vid trädfällning – något för alla?

18 okt 2018

Insticksmetoden är en metod för att göra det sista skäret när du fäller träd. Det finns många olika metoder för att fälla träd och i den här texten går vi kort igenom hur du kan göra om du exempelvis är villaägare i Nacka och ska ge dig på trädfällning.

Vad är speciellt med insticksmetoden?

När du ska göra slutskäret för att få trädet att falla så är du inne i ett kritiskt moment i en trädfällning. Du har kapat trädet så långt så att det är dags att skära av och sätta in kilen som ska styra åt vilket håll som trädet faller. Insticksmetoden bygger på att du för in motorsågen med svärdet först och skär. Alternativet är att såga med den breda sidan först och därmed såga av längs hela stammen samtidigt. Den här metoden går att använda oavsett storlek på träd men kan med fördel användas på tjocka stammar eftersom du kan gå in med svärdet och sen styra inifrån hur du ska kapa trädet.

Finns det några risker med metoden?

Nackdelen med insticksmetoden är att om du inte gör hela kapningsmomentet i ett stycke så finns alltid en risk att motorsågen slinter iväg och att du skär dig. För den som ska kapa små träd, som en vanlig villaägare i Nacka som vill bättra på sin utsikt, så kan den här metoden användas om än med stor försiktighet. Det finns andra metoder som inte har samma risk att få bakslag så att man skadar sig.

Hur ofta fäller du träd?

För den som håller på med trädfällning i Nacka på daglig basis så kommer de olika metoderna för fällning att komma väl till hands vid olika tillfällen. Man kan komma att variera sågteknikerna utifrån varje träds unika förutsättningar. Men om du däremot bara ger dig på trädfällning ett par gånger under en livstid för att bättra på utsikten så kan det vara klokt att ta den enkla vägen. Fäller du ett fåtal små träd så räcker det gott med ett rakt fällskär bakifrån i trädet eftersom motorsågsbladet täcker hela trädets bredd.

En gammal motorsåg

Om motorsågen är ny eller om sågkedjan är nyslipad så minskar risken att fastna eller slinta när du gör fällskäret. Om motorsågen däremot är gammal och sliten så är riskerna större att något går fel. Du kan ofta känna under sågningen om sågarbetet går smidigt och lätt eller om motorsågen känns tung och trög. En gammal och sliten kedja kommer inte ha så lätt att skära igenom tunga trädstammar och kommer då att kännas trög att såga med. Ta alltid det säkra före det osäkra, använd skyddsutrustning, slipade motorsågskedjor och se till att utgå från de teknikerna som du är bekväm med. Säkerhet är det viktigaste när man ska ut och fälla träd.

(Exemplet med orten Nacka är enbart taget som exempel på problem som kan uppstå i storstad)

 

 

3 vanliga markarbeten för den som bygger hus

12 okt 2018

För många är den största drömmen i livet att bygga ett eget hus. Det finns mycket att tänka på, många steg att göra och budgeten är oftast väldigt stor för ett sådant projekt. En vanliga fråga är hur mycket man ska göra själv och vad man ska lägga ut på entreprenad. När det kommer till markarbeten så krävs det en hel del kunskap, verktyg och maskiner för att göra jobbet. Här är tre vanliga markarbeten som husbyggaren kommer att möta under resans gång.

Grunden

För den som ska bygga ett hus så måste man självklart bygga en grund. Om du till exempel bygger i ett hus i Bålsta utanför Stockholm så kommer de flesta husen där att ha en sorts grund, helgjuten betongplatta till exempel. Ett alternativ kan då vara att göra som de andra i området och gjuta en platta. Den vägen kommer oftast ha lättast att få godkänt bygglov eftersom det blir enhetligt med övriga detaljplanen. Ett annat alternativ är att ta sin egen väg och lägga en krypgrund. Ett gammalt kort som säkrar både ventilation och minimerar dina timmar för markarbete.

Avloppet

När man bygger ett hur så kommer också frågan om avlopp att dyka upp. Ska ni ansluta er till det kommunala avloppet eller ha ett helt eget avlopp? Det är ytterst få i Stockholm idag som väljer att gräva ner ett reningsverk i miniatyr på tomten och köra avloppet helt i egen regi. Dels för att den insatsen omfattas av hårda lagkrav men också för att det kommunala avloppet fungerar väldigt bra. Om ni trots det vill överväga ett helt eget avlopp så kan det vara klokt att kontakta någon som är expert på markarbeten och fråga om råd.

Besiktning

När huset väl är färdigbyggt så kommer det alltid att behöva göras en besiktning. Hela fastigheten kommer att besiktas och självklart är det inte något som du kan göra själv, framför allt inte om du har byggt huset på egen hand. När det kommer till markarbeten så kommer även dessa, hela fastigheten, att besiktas. Om du har anlitat en firma för totalentreprenad, se då till att investera i en extern besiktningsman som granskar hela arbetet.

Alltså

Vanliga markarbeten som alla husbyggare stöter på är själva grunden och avloppet. För den som bygger hus i Stockholm eller en annan storstad så är eget avlopp antagligen att gå över ån efter vatten. Trots det kan det vara klokt att se sig om kring alla sina möjligheter. Ta gärna in en extra besiktningsman som kollar igenom allt arbete och ser till så att allt har gått rätt till. En liten investering idag kan spara stora pengar till framtiden.

Coff Entreprenad utför alla former av markarbeten i Stockholmsområdet. 

 

Tjäna pengar på utökad trappstädning

9 okt 2018

Många fastighetsägare ser inte längre än näsan räcker. Konkret så innebär detta att man hela tiden försöker spara in pengar på olika saker och att man därmed också gör en vinst - men det handlar om en vinst för stunden snarare än i det långa loppet. Slitage och annat sker hela tiden och det innebär att ett regelbundet underhåll krävs. Negligerar man detta så kommer också de akuta skadorna och med dessa också de högre kostnaderna som ett brev på posten.

Vi menar att exempelvis utökad trappstädning kan leda till att golven hålls i ett bättre skick och få en längre livslängd genom detta. Drar man - som många fastighetsägare i Stockholm gör - in på sin trappstädning så kommer man också att få mer slitage på golv, hissar och andra detaljer (räcken exempelvis) som kortar ner livslängden och som därmed också ökar kostnaden på sikt.

Trappstädning ger högre trivsel

En annan viktig aspekt då det kommer till trappstädning handlar om trivsel. Om en hyresgäst trivs så kommer denne att fortsätta hyra bostaden - om så inte är fallet så kommer hyresgästen i fråga att börja se sig om efter andra, mer trivsamma, alternativ på marknaden. Här spelar trappstädning en stor roll. Det första man möts av då man öppnar porten till en fastighet är trapphuset.

Det viktiga första intrycket av en fastighet sker i samma ögonblick som dörren öppnas. Är det då smutsigt, dammigt, luktar konstigt eller ser skumt och lugubert ut så kommer detta av utgöra intrycket av resten av fastigheten. Det gäller såväl hyresgäster, gäster till dessa eller - om så är fallet - företag som behöver hyra exempelvis kontorslokaler. Trappstädning gör skillnad i detta och skapar mervärde i form av ett bättre intryck, en trevligare atmosfär och - faktiskt - även mindre konflikter.

Konflikter som en följd av undermålig städning

Säg ordet tvättstuga och de flesta fastighetsägare, BRF:er och Hyresgästföreningar skakar till av obehag. Det är nämligen den stora källan till konflikter mellan de boende. Numera så har många börjat förebygga detta genom att erbjuda tvättmaskiner i varje enskild lägenhet snarare än att ha den gemensamma tvättstugan.

Vår poäng dock: bråken handlar ofta om misskötsel och undermålig städning. Det är ett tecken på att vi dels är olika och har olika krav på hygien och renlighet.

Dels så är det också ett tecken på att kan bråka om det är smutsigt; vi har lättare att beskylla andra och vi drar oss inte för att agera gällande detta. Mycket slask i hallen - det är nog grannen. Damm i hörnen - undra om inte gubben på fjärde våningen är boven i dramat? Stora, smutsiga fotspår - det är definitivt han som bor under. Och så vidare. Vi menar att trappstädning kan skapa en bättre grannsämja och att utökad sådan är en ganska sund investering sett till trivsel och den långsiktiga ekonomin.

Städhuset är en firma i Stockholm med lång erfarenhet av trappstädning.

Vilket ansvar har du som fastighetsägare för fuktskada?

7 okt 2018

Man har stort ansvar som fastighetsägare för själva fastigheten. Därför är det bäst att alltid se till att ha en buffert som finns till för oförutsedda händelser vad gäller fastigheten. Man vet aldrig vad som kan hända. Har man då en buffert, blir man inte tagen på sängen, utan kan rycka in närhelst något händer. Så även om huset skulle drabbas av fukt.

Fukt måste alltid åtgärdas

När det kommer till fukt, är man tvungen att åtgärda problemet. Det eftersom fukten kan bilda en grogrund för mögel, och mögel är hälsofarligt för alla som bor i den fastigheten. Om man inte åtgärdar mögelskador, kan de sprida sig till själva fastighetens konstruktion. Om det händer är det bara att ta adjö av det huset. Det kan bli omöjligt att åtgärda en sådan sak och huset kan utdömas som beboeligt. I värsta fall kan kommunen i så fall beslagta huset.

Viktigt ta reda på om eventuell fukt

Men innan vi kommer dit, finns det många saker som du, som fastighetsägare kan och bör göra. Bland det allra första du bör göra är att ta reda på om det faktiskt finns fukt i ditt hus. Det gör du enklast genom att ta kontakt med ett företag som arbetar med fuktskador. Googla "fuktskada Stockholm", om det är där du bor. Annars skriver du in den ort du bor i, i Googles sökruta. Sedan väljer du ut den som verkar bäst och har bra referenser och omdömen.

När det väl har slagits fast om du har fuktproblem hemma, eller ej, händer sedan ungefär följande saker:

  1. En fuktbesiktning görs. Man lokaliserar var och hur stor del som har drabbats av fukten.
  2. Man skriver en skaderapport som du får del av och som sänds till försäkringsbolaget. Där står då vad som bör åtgärdas, hur stor skadan är och eventuella komplikationer och liknande.
  3. Sedan river man allt som kan ha drababts. Ju större skada desto mer omfattande blir rivningen.
  4. Sedan hyr man en avfuktare som placeras på det drabbade området. Under tiden som luften avfuktas, mäter man luftfuktigheten så man vet när luften har återställts.
  5. Sedan när luften har återställts och fukten är borta, kan man påbörja renoveringen.
  6. När man är färdig med renoveringen, görs en sista kontroll och en sista fuktighetsmätning. Man skriver en rapport så att man vet att fukten har åtgärdats.

Fukt ger grogrund för mögel. Egentligen är fukten i sig inte farlig, det är följderna av det som är problemet. Fukt ger grogrund för mögel som är hälsofarligt. Läs här om hur du kan hyra en avfuktare som tar bort fukten ur hus.

När du behöver en expert på brandförebyggande konstruktioner

20 sep 2018

Behöver du någon som kan bränder på sina fem fingrar? Alla som arbetar med byggen bör alltid tänka på säkerhet. Inte bara för dem som arbetar med själva bygget, utan man bör även tänka på de boendes säkerhet i byggnaden efter att bygget är klart. Det gäller både i konstruktion och materialval. Det finns nämligen brandsäkra material både vad gäller målarfärg, isoleringsmaterial och andra saker när det kommer till att bygga hus och lägenheter. En eld kan sprida sig så lätt. Ändå har vi i våra moderna bostäder, många förebyggande konstruktioner som ska hindra en brand från att antändas. 

Elektronik och bränder

Elektronik sägs ligga bakom många bränder, när man använder elektriska saker blir de ofta varma; datorn blir varm när du använder den, därför har den en inbyggd fläkt som kyler ner den. Även TV:n kan bli varm efter lång tids användning, liksom elektroniken i köket, vars uppgift är att bli varm och het. Även kyl och frys kan börja brinna. Det som kan mata värmen så att en eld uppstår är ofta kombinationen av värmen från de elektriska apparaterna och damm. Därför ska man inte ha en dator i eller under sängen, liksom en mobil, som står på laddning.

Materialval

Det finns byggnadsmaterial som har komponenter i sig som inte är särskilt lättantändliga. Man kan till exempel måla med brandskyddande målarfärg, man kan isolera med brandskyddande isoleringsmaterial. Man kan tapetsera med brandskyddande tapeter. En eld behöver syre och material som antänds för att leva vidare när den väl har tänts. Får den både syre och material växer den otroligt snabbt. Det kan gå på några sekunder.

Isolering

På samma sätt som man inte matar elden med syre (genom att täta så att det inte finns spridningsrisk) eller med antändligt material (genom att använda brandskyddande målarfärg och brandskyddande tapeter) kan man alltså isolera en eld. En eld konsumerar syre väldigt snabbt. Den behöver hela tiden mer syre för att leva vidare. Så snart elden har slut på syre, dör den. Det är därför mycket viktigt att isolera en eld så att den inte kan få mer syre. 

Anlita experter på brandsäkra byggmaterial

Så när det är dags att bygga eller renovera är det stor idé att anlita experter på brandsäkra material och hur man konstruerar brandsäkert. De arbetar i Stockholm med brandtätningar i Stockholm och är experter på brandsäkerhet, brandisolering, brandtätning, brandskyddsinklädnad, brandmålning och brandtapetsering. Läs mer om brandtätning i Stockholm på: http://www.brandtätningstockholm.se.

Är du intresserad av att bygga ut fastigheten?

7 sep 2018

Ett populärt sätt att tjäna mer pengar som fastighetsägare är att bygga om i fastigheten och därmed skapa nya lägenheter som är möjliga att hyra ut. Inte sällan så handlar det i dessa fall om att bygga om råvinden. I Stockholm kan en sådan förvandling innebära väldigt mycket då det dels handlar om ett attraktivt boende och dels, som sagt, om extra mycket pengar att ta in i hyra. Det är bra, men det ställer vissa krav.

Vi kommer här att bortse från byggnadsregler, bygglov och vikten av att anlita en arkitekt. Istället ska vi se detta ur de befintliga hyresgästernas synvinkel. Tar du som hyresvärd bort en del av vinden och möjligheten till förvaring där uppe så kan det leda till en tvist - en tvist där du också har fel.

I hyreslagen finns det nämligen reglerat att man som hyresgäst ska ha rätt till god förvaring. Finns det inget källarförråd eller en tillräckligt stor yta - exempelvis en större klädkammare - i lägenheten så kan du som värd inte bara ta bort förråd från vinden utan att ge någonting tillbaka. Gör du det så riskerar du alltså att bli indragen i en tvist.

Erbjud reducerad hyra eller hjälp med magasinering

God kommunikation är A och O i en så här pass delikat fråga. Det kommer förmodligen att höjas en del röster kring dina planer - ingen vill förlora ett utrymme. Viss förståelse kommer säkert också att visas dig som fastighetsägare. Du vill naturligtvis ha ut så mycket som möjligt av din fastighet och en vindsvåning är, som sagt, väldigt attraktiv.

Det du får vara beredd på att göra är att kompromissa. Ett alternativ är att du sänker hyran för dina gäster som en kompensation. Du kan även erbjuda dig att betala en del av magasinering i Stockholm och det är faktiskt ett alternativ som kan vara att föredra. Kontaktar du ett företag som erbjuder magasinering så kan du säkerligen få till stånd en väldig bra uppgörelse om du har så pass många potentiella kunder. Magasinering är säkert, det ger bra skydd - bättre än ett kallt och dragit vindsförråd - och de flesta ligger ganska centralt till.

Magasinering i Stockholm är inte så dyrt

I många fall så handlar det om prylar som knappt används; de ligger på vindsförrådet och samlar damm. Där kan de säkerligen lika bra ligga hos ett företag inom magasinering. Får du till stånd ett bra pris så är det definitivt värt att prova. Annars får du vara beredd på att sänka hyran eller på något annat sätt kompensera dina hyresgäster för den yta de har rätt till.

Du kommer, av allt att döma, att ha råd så den planerade ombyggnationen kommer att generera mycket pengar. Kostnaden för magasinering kan vara värd att ta för att visa lite god vilja gentemot dina hyresgäster.

Besök Gopak om du vill veta mer om hur magasinering fungerar i praktiken.

Dags att måla om huset?

31 aug 2018

Är det dags att måla om ditt hus? Om du gör det nu, under den torra perioden lär du få ett hus som hinner torka ordentligt innan alla höststormar med medföljande nederbörd kommer. Oberoende vilket material som ditt hus är byggt av, kan du alltid måla om det. Genom att måla om ditt hus får du ett (nästan) nytt hus.

På samma sätt som att måla om huset, kan du egentligen måla om vad som helst. Genom att måla om, och slipa (innan förstås) får du nya ytor som fräschar upp golv, väggar, tak och fönster. Visste du att det rä bra mycket mer miljövänlgit? Vi måste komam från vårt köp-slit-och-släng-mentalitet som har varit den dominerande konsumtionsmönstret i flera årtionden.

Ska du måla om huset?

Antingen måla du om huset på egen hand, eller så anlitar du en firma som gör det för dig. Det finns ju här lite olika fördelar och nackdelar med båda alternativen. GÖr du det själv kan du få ner kostnaderna. Däremot tar det längre tid för en lekman att göra samma jobb som en professionellt gör på bara några arbetsdagar. Med Rot-avdrgaet får du ner kostnaderna ordentligt. Visserligen kostar det ju mer än om du gör allt måleriarbete själv, men däremot får du en professionall hantverkare som kan se över hela ditt hus och byter snabbt ut de delar som u behöver byta ut för att huset ska fortsätta vara fräscht.

Allt måleri är beroende av förarbetet

Som du säkert vet är det förarbetet som nästan är viktigast, om det inte är det, är det i alla fall minst lika viktigt som själva måleriarbetet, för att helheten ska bli snygg och målarfärgen verkligen sitter kvar och inte flagnar av. Oberoende vilket material som ditt hus är byggt av; tegel, puts eller trä, kan du alltid måla om det. Genom att göra så ser du automtatiskt till attt fasaden och materialet håller för en längre tid och står emot kyla och nederbörd. Målar du om det blir hela huset förbättrat och ser snyggare ut.

Se över resten av fasad; fönster, knutar och tak

Samtidigt som huset målas om bör man se över fönster och knutar. Annars kommer skillnaden mellan den övriga fasaden och fönster blir för stor för att det ska bli bra. Därför är det bra att se över helheten; tak, fönster och husknutar (om du har sådana). Har du träpanel är det viktigt att se över träets hållbarhet och byta ut de delar som inte är bra. På samma sätt är det med fönster, om du inte har underhållsfria fönster.

Vet mer om golvslipning

25 aug 2018

Golvslipning i Stockholm, exempelvis, är något som kan markant kan förbättra utseendet i en bostad. Ett gammalt och slitet trägolv som får sig en slipning ser nästan ut som nytt efteråt. Samtidigt är det ett område som inte många är särskilt bekanta med. Hur ofta ska man slipa? Hur hittar jag en bra firma? Vad är dammfri golvslipning? Det, och en del andra frågor, hittar du svar på här nedan. 

När bör man slipa?

Golv, precis som allt annat i huset, behöver underhåll med jämna mellanrum. Hur ofta en golvslipning bör ske beror på flera faktorer, men främst vilket träslag golvet är i och hur mycket slitage det utsätts för. Ett hårt träslag som ek kräver inte lika tätt intervall av underhåll som exempelvis al eller furu. 

Är ni en stor familj och golvet är i till exempel vardagsrummet, köket eller ett annat ”vältrafikerat” rum, kommer slipningar att krävas med jämnare mellanrum. Det bästa är att kontinuerligt titta på hur golvet ser ut och utvärdera om det är dags för en golvslipning. 

Dammfri golvslipning

Kanske har du hört talas om detta? Skillnaden mellan en golvslipning förr och en idag är mycket stor. Tidigare kunde man få damm i princip överallt och städningen ofta kunde bli riktigt krävande. Det ställdes därför stora krav på hur väl man förberedde arbetet och att man täckte över känsliga delar i rummet. 

Idag ser det inte riktigt ut så längre. Oavsett om du anlitar en firma för golvslipning i Stockholm, Göteborg, Malmö eller någon annanstans i landet kommer de sannolikt att kunna erbjuda en dammfri variant.

Om du hyr en golvslipmaskin och ska göra jobbet på egen hand, är dessa maskiner i de allra flesta fall utrustade med effektiva uppsamlarpåsar och filter. Mindre maskiner kan gå att koppla in i en grovdammsugare. 

Att hitta en firma

Att hitta en firma för ett dylikt arbete är normalt inga problem, nästan oavsett var i landet man befinner sig. Störst urval har man visserligen i större städer som Stockholm och Göteborg, men även på mindre orter brukar ett gediget utbud finnas. Ett enkelt sätt att hitta dem är att helt enkelt söka på internet, på fraser i stil med ”golvslipning Stockholm” eller ”golvslipning Stockholm offerter” (byt bara ut Stockholm mot din stad). 

En välbeprövad strategi är att ta in offerter från flera olika firmor i ditt närområde. Du har då möjlighet att jämföra priser och att sätta dig själv i ett gott förhandlingsläge. 

← Äldre inlägg

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?