Blogg

Skaffa ett allsidigt utegym

26 apr 2019

För fastighetsägare och företag har man mycket att vinna på att ha ett utegym. För fastighetsägaren blir det ett trevligt inslag i närmiljön där boende kan träna och umgås utomhus. Det är även estetiskt tilltalande och skapar en harmonisk och vänskaplig närmiljö. Det gör fastigheten mer attraktiv för både de som bor i fastigheten och för nya boende. 

Samma gäller för företag och andra verksamheter. Det är viktigt att medarbetarna lätt och gratis kan göra hälsafrämjande aktiviteter. Tidsaspekten är den vanligaste orsaken till att man inte motionerar och tränar i den utsträckning man önskar. Att vi människor mår bra av att röra på oss vet alla. Det har visat sig att friskvård och förmåner är en av viktigaste aspekterna när vi letar efter arbete. Arbetsgivarna ser direkta kopplingar mellan sjukskrivningar och brist på motion och träning. Ett utegym är ett trevligt och uppskattat alternativ där personalen har ständig tillgång till ett snabbt träningspass utan större förberedelser.

Träna året runt

Träning utomhus är egentligen den ultimata träningen då man samtidigt får frisk luft. Det minskar risken avsevärt att bli sjuk, jämfört med dåligt ventilerade gym och motionshallar där bakterier och virus frodas.

På ett utegym tränar man effektivt konditionsträning och styrka med kroppsvikten som motstånd. Det gör det till en mycket skonsam träning med liten risk för skador. Det är också mycket smidigt att man inte behöver byta om till tjusiga träningskläder. Man kan träna som man är och har 1 min hem till duschen. Men tyvärr kommer man inte undan uppvärmningen..

Som i all träning är det klokt att variera träningen så alla muskelgrupper tränas. Ett tips är att göra ett träningsprogram som passar dina behov och följa det för bästa resultat.

Hur bygger man ett utegym?

För det första måste man bestämma vad man har för krav och önskemål på utegymmet. Det kräver såklart en del plats för att kunna bygga gymmet. Sedan måste man låta experter undersöka om marken är bra för att kunna bygga. Sedan måste det göras markarbeten för att säkerställa säkerheten och förbereda inför bygget.

Man måste vara noga med kvaliteten på produkterna och maskinerna eftersom det medför mycket slitage på ett året-runt-gym. Det måste klara hård och daglig användning samt stå emot emot väder och vind som regn och snö och stekande sol. Det finns många olika varianter så välj något som även är snyggt att titta på eftersom det tar upp en del plats.

Kanske vill man komplettera med något solskydd varma sommardagar. 

Klokt att ta hjälp med bokföring och skatteplanering

17 apr 2019

Att äga fastigheter är att hantera egendom som är både eftertraktad och värdefull. Man behöver sätta sig in en lång rad lagar och regler, inte minst vad gäller förhållandet mellan dig som hyresvärd och dina hyresgäster vad gäller till exempel hyresavtal och boendestandard. Själva förvaltandet av fastigheterna tar också sin tid i anspråk och kräver kompetens inom en rad områden. Både den tekniska och ekonomiska förvaltningen är områden som många fastighetsägare väljer att leja ut.

Men det egna företagets ekonomi, vem har koll på den? Hur vet man att man inte betalar för mycket eller för lite i skatt, och har man verkligen alla böcker i ordning. Många fastighetsägare känner att de inte har fullständig kontroll och översikt över ekonomin i företaget, något som så klart leder till stress, oro och sömnlösa nätter. För att slippa denna osäkerhet kan det vara en utmärkt idé för en fastighetsägare att ta hjälp av en redovisningsbyrå.

Skatteplanering hör till i ett sunt företag

Hos en redovisningsbyrå kan man få hjälp med en lång rad tjänster, som bokföring, deklaration och skatteplanering. Viktigt är att poängtera att vi här inte talar om att fuska med skatten eller att gömma undan tillgångar i skatteparadis, utan vi menar helt enkelt vanlig, sund skatteplanering för att inom lagens ramar inte behöva betala mer skatt än nödvändigt.

Alla företagare, och även privatpersoner, ägnar sig ju medvetet eller omedvetet åt skatteplanering, till exempel genom att vänta med renoveringen till efter nyår för att kunna utnyttja ROT-avdraget och så vidare. En klok fastighetsägare kan med hjälp av skatteplanering sänka sina skatter och istället ha pengar över till att investera i fastigheten, något som i slutändan så klart kommer de boende till gagn.

Redovisningsbyrå i Stockholm

En bra redovisningsbyrå som kan fastighetsbranschen är en förutsättning ska kunna känna sig helt säker på att allt är under kontroll vad gäller finanserna i fastigheten och att man planerar rätt inför framtiden. Att låta en redovisningsbyrå ta hand om bokföringen gör att man sover bättre om nätterna. Det gäller alla företagare, inte bra fastighetsägare.

I Stockholm finns minst en redovisningsbyrå för varje bransch. Som fastighetsägare kan du lätt hitta en redovisningsbyrå i Stockholm som kan hjälpa dig utifrån dina önskemål. Inte sällan samlas tjänster i olika paket som du kan välja bland, till exempel om du bara vill ha hjälp med bokföring eller deklaration, eller vi ha en fullstädning optimering av ditt företags ekonomi, där du kan luta dig tillbaka och enbart fokusera på själva fastighetsaffärerna. För många fastighetsägare låter detta som en dröm, men med en redovisningsbyrå i Stockholm är det alltså fullt möjligt.

Klicka här för att komma till en redovisningsbyrå i Stockholm.

Slipa om ditt gamla golv

16 apr 2019

När golvet sett sina bästa dagar behöver man ta ställning till vad man ska göra. Av uppenbara skäl slits golvet ganska mycket och behöver hållas efter med jämna mellanrum. Vissa material slits mer än andra. Ett massivt trägolv håller länge om det inte skadats, medan mjukare träslag behöver regelbunden omvårdnad. 

Att lägga ett nytt golv blir såklart väldigt snyggt men kostar mycket pengar och tar längre tid.  En golvslipning är ett ypperligt alternativ till köpa ett nytt golv. Det kräver dock att golvet är i gott skick i övrigt för att det ska gå att slipa om med gott resultat.

Golvet är ofta avgörande för ett rums känsla. Man kan lyfta ett rum betydlgit med en vackert golv. På samma sätt som ett slitet golv gör hela rummet slitet ooch tråkigt.

Golvslipning

En golvslipning är oftast nödvändigt om man ska måla eller lacka golvet. Det krävs för att färgen ska fästa ordentligt. Men när det gäller ett slitet golv behöver man slipa bort ojämnheter och små skador för att få en jämn yta för att kunna ytbehandla med lack eller måla om.

Det finns en mängd olika träslag på trägolv, alla med olika egenskaper. Kraftiga trägolv klarar många omslipningar och ytbehandlingar under en livstid. Till exempel ask, bok och ek är starka träslag medan björk och furu är betydligt mjukare.

Det går till och med att slipa om vissa laminatgolv, och även golv i betong och sten utan några specialverktyg. Med dagens moderna metoder och verktyg kommer det heller inte att medföra damm och smuts, då det används slutna system i de allra flesta fallen.

Golvavjämning

Det är en metod som används när man behöver släta ut golvet och ytbehandla det efteråt. Det går ut på att man avlägsnar gammalt och slitet ytskikt för att sedan göra en ny ytbehandling. Man kan kalla det för en variant av golvspackel. När golvet är slät och fint kan man göra en ytbehandling med till exempel lack eller göra en ommålning och få ett golv med nygolvskänsla.

Utnyttja ROT-avdraget på golvarbeten

När man tar hjälp med golvslipning kan man få hjälp med 30 % av arbetskostnaden. Det är ganska lite matrialkostnader när det gäller golvarbeten så det är ekonomiskt fördelaktigt och mycket enkelt. Man för hjälp med all redovisning till skatteverket av golvfirman. Man får göra avdrag på upp till 50 000 per år och person och behöver vara 18 år fyllda. Avdraget är redan draget på fakturan.

Höj värdet med en badrumsrenovering

11 apr 2019

Badrummet är det rummet i en bostad som snabbast blir slitet med åren. Vatten, fukt och värmen sliter hårt på kakel, klinkers och vitvaror. Det är dessvärre vanligt med fukt- och vattenskador i våra badrum. Sedan går det mycket mode och trender i badrum. När man byggde eller lade nytt kakel för 20 år sedan var det snyggt och modernt men nu känns det inte lika modernt.

Förnya ditt badrum

Många som köper nytt boende gör ofta om det gamla badrummet. Så när man gör en renovering av badrummet höjs värdet på boendet direkt. Det är alltså en klok investering då man får igen den vid eventuell försäljning. 

Många drömmer om ett modernt och funktionellt badrum enligt behov och visioner. Tag tag i saken och kontakta en byggfirma och börja planera redan nu. Men man ska veta att en badrumsrenovering är ett ganska stort och omfattande projekt som tar tid och medför en del praktiska problem med avstängt vatten och ett stundtals stökigt hem. 

Välj hantverkare med omsorg

Det är därför viktigt att man har tillit till hantverkaren. Och det kan också skilja en del på deras priser. Jämför olika hantverkares offerter och kolla med referenserna. Vissa hantverkare är bättre än andra på badrumsrenoveringar och kan komma med råd och tips redan i planeringsstadiet. 

Det är viktigt att ha en dialog under arbetets gång för att känna sig trygg med att allt går enligt plan. Det är inte ovanligt att det upptäcks fuktskador när man till exempel ska byta kakel eller klinkers som måste åtgärdas direkt innan man kan lägga nytt.

Det är viktigt för ett bra slutresultat att välja material, design, färg, tidsplanera med omsorg. Ett badrum kommer man dras med länge så planera noggrant. 

Hur ser dina drömmars badrum ut?

Det ena badrummet är inte det andra likt och alla har olika kriterier. Som tur är finns det oändliga utseenden och metoder att renovera ett badrum. Vissa vill ha ett klassiskt utseende på sitt badrum, medan andra vill ha ett ultramodernt utseende med roliga och spännande lösningar.

Det är som vanligt bara fantastin som sätter gränsen. Och budgeten såklart. Innan du börjar planeringen bör du sätta upp en budget så du vet vad du har att röra dig med. En badrumsrenovering kan nuförtiden kosta precis hur mycket som helst. Då är det tur att man kan använda ROT-avdraget och få ner kostnaden med 30 % direkt på fakturan. Den maximala rabatten man kan få per år och person är 50 000 kr.

Hjälp genom hela byggprocessen

7 apr 2019

Som fastighetsägare är det inte helt lätt när man ska genomföra större renoveringar eller ombyggnationer. Det är en oerhört omfattande process från idé till verklighet. Och man måste vara insatt i alla regelverk och förordningar för att det ska gå att genomföra på ett bra sätt.

Det finns många fallgropar som man ska akta sig för och det är självfallet viktigt att hålla tiden för att inte hyresgäster och verksamheter ska lida längre än nödvändigt.

Förbered byggprocessen noga

Det krävs ett noggrant förarbete för att byggprocessen ska gå så smidigt som möjligt. Man behöver identifiera alla möjliga fallgropar och hur man ska undvika dessa. Desto mer förberedd man är, desto större chans att byggprojektet går smärtfritt och kommer att hålla med gällande tidsplanering.

Den ger också möjlighet att hantera eventuella överraskningar utan att bli försena byggets slut. Det är alltså klokt att vända och vrida på allt man kan komma på, så tidigt som möjligt i processen. 

Ta hjälp av extern byggkonsult

Många anlitar en byggkonsult som är specialiserad på hela byggprocessen. Dessa konsultföretag har stor erfarenhet och kunskap av byggprocesser och byggprojekt. Det gör att bygget kommer att gå smidigt och snabbt. Det är väldigt tryggt att veta att allt kommer gå rätt till och slutresultatet kommer bli som tänkt, utan överraskningar och tidsfördröjning. 

Byggprocessens steg

Efter att ha gjort ett grundlligt förarbete tillsätts en projektledare och ansvariga för varje delmoment. Allt dokumenteras noga och man måste ha en korrekt projektbeskrivning där allt står med. Den ska ha delmål som lätt kan följas och prickas av. Då ser man enkelt och smidigt när något inte är i fas och kan sätta in rätt åtgärder direkt.

Utifrån denna upprättas ett förfrågningsunderlag som sedan används i kommande anbudsförfrågan. Den ska innehålla en rambeskrivning av hela bygget, alla gällande föreskrifter, ritningar och andra beskrivningar. När man har hittat en passande entreprenör som ska utföra arbetet skrivs ett juridiskt korrekt kontrakt. 

Byggstart

Innan byggstart samlas alla inblandade till ett uppstartsmöte där allt gås igenom och reder ut alla eventuella frågetecken. Under projektets gång följer byggkonsulten allt på plats på bygget och ser till att allt fungerar som det ska. Det är väldigt tryggt att veta att allt sköts på ett korrekt sätt. 

Under processen sker kontinuerliga besiktningar och byggmöten för att säkerställa att slutresultatet blir som tänkt. Projektledaren sköter alla kontakter med entreprenörerna under hela processen tills allt är klart. Efter färdigt byggprojekt sker slutbesiktning som garanterar att slutresultatet blev som avtalat.  

 

Renovera tak på flerbostadshus

27 mar 2019

Som fastighetsägare är man skyldig att se till att huset underhålls ordentligt. Oavsett vem som sköter den tekniska förvaltningen så är det alltid fastighetsägarens ansvar att se till att huset är säkert och i så bra skick som det kan vara med tanke på dess ålder. I Stockholm har vi generellt en väldigt hög standard på våra flerfamiljshus. Det gäller inte minst i innerstaden, där husen i alla tider blivit skötta på ett exemplariskt sätt tack vare ansvarstagande fastighetsägare och bra detaljplaner.

Takunderhåll viktigt vid fastighetsskötsel

Det är mycket som måste kontrolleras och underhållas på ett flerbostadshus. Ett av de viktigaste områdena är taket. Stockholm är berömt för sina vackra tegel- och plåttak, och som fastighetsägare vill man förstås skydda byggnaden med ett ordentligt skalskydd. Ett tak utsätts året om för väder och vind, och blir det dåligt underhållet dröjer det inte länge innan det uppstår skador.

Men hur välskött ett tak är kommer det ändå en dag när taket måste bytas ut. Då gäller det att hitta en bra takläggare i Stockholm som kan ta stora entreprenader. Ett takbyte på ett flerbostadshus i Stockholms innerstad är inget litet projekt.

Hur går en takrenovering till?

En takrenovering är ett stort projekt, men nödvändigt för att säkerställa ett fortsatt bra skalskydd på huset och skydda de som bor i det. När man renoverar ett tak är det oftast främst de undre takmaterialen som behöver bytas ut, själva teglet och takplåten har generellt en betydligt högre livslängd. Dessutom vill ju i så stor utsträckning som möjligt bevara huset originalutseende, något som kan vara svårt att göra med ett nytt yttertak. Därför är det inte ovanligt att man varsamt avlägsnar yttertaket, kanske renoverar det och sedan lägger tillbaka det när undertaket bytts ut.

Hitta rätt takläggare i Stockholm

Att hitta en bra takläggare i Stockholm som kan renovera ett större tak i innerstan är vanligtvis inte så svårt. Stockholm har många större takläggarfirmor som har både kompetens och tillräckligt med mankraft för att ta hand om en större takrenovering. Men det är alltid bra att kontakta så många firmor som möjligt och begära in offerter för att jämföra priser och andra för- och nackdelar. En takrenovering är ett dyrt projekt och som fastighetsägare vill man så klart att den ska bli så väl utförd som möjligt. 

Noggrann inspektion av taket

Innan takläggaren kan börja renovera taket är det viktigt att det inspekteras in i minsta detalj för att utröna hur stort renoveringsbehovet är. Räcker det att byta ut undertaket, eller behöver takteglet också bytas ut. Kanske räcker det att byta ut enstaka trasiga pannor. Om undertaket länge varit i dåligt skick kan det hända att huset fått fuktskador på vinden, då måste även den renoveras.

När takläggaren skaffat sig en god uppfattning om takets skick kan en plan för renoveringen upprättas och arbetet sätta igång.

Kan hyrorna höjas efter takrenovering?

Som fastighetsvärd har man rätt att göra en höjning för att kompensera för kostnaderna för en takrenovering, men det ska vara en rimlig höjning. En takrenovering ger egentligen inget mervärde för hyresgästerna, utan är en del av husets långsiktiga underhåll, för vilket du ansvarar som fastighetsägare.

Informera hyresgästerna

Innan renoveringen sätter igång måste du i god tid informera dina hyresgäster, både om takrenoveringen och om en eventuell hyreshöjning. Vanligtvis brukar hyresgäster inte motsätta sig en mindre hyreshöjning, om den motiveras med en bra åtgärd som gagnar deras boende, vilket väl en takrenovering får anses göra.

När du behöver röja mark

15 mar 2019

Behöver du få tag i en arborist för en trädfällning i Sollentuna? Ibland kan man behöva fälla ett och annat träd i Sollentuna. Om det är så att man behöver röja mark för att man ska bygga hus, eller anlägga en trädgård så kan man behöva få bort träd och buskar på marken. Man behöver oftast anlägga en innergård eller en fin trädgård för sina hyresgäster om det är så att man är fastighetsägare. För att fälla träd, bör man alltid anlita en arborist som kan detta med att fälla träd. Att fälla träd är en svår konst och behärskar man inte den, riskerar man att skada sig själv eller andra, eller skada egendom eller bilar.

Det gör en arborist

En arborist är utbildad inom växtlighet och speciellt när det kommer till kunskap om träd. De vet hur träden mår, hur man ska kapa av dem, hur man ska beskära dem, och hur man blir av med dem. Ute på landsbygden gör det ju inget att det växer stora träd, men i städerna kan det vara en annan femma.

När man måste fälla träd i trånga områden

Om det är så att träden står i ett tättbebyggt område kan man behöva ta ner trädet i flera sektioner för att det ska fällas på sådant sätt att det inte skadar omgivningen. En arborist vet precis hur man bör fälla ett träd så att inte hela trädet faller ner och skadar saker i närheten. Googla då "trädfällning Sollentuna" om det är där som du behöver trädfällningen. På så sätt kan du förslag på arborister som är de som ska göra trädfällningen. De är kunniga på träd och vet hur de ska ta ner träd som ska kapas och som bör fällas. 

Så tar man bort stubbar

När man väl fäller träd brukar det ju självklart bli kvar en stubbe. En stubbe kan vara mycket svår att få bort, om man inte kan gräva runt den. Ett träd kan ha meterlånga rötter som gräver sig långt ner i marken. De kan sprida sig både över ett stort område men även långt ner i jorden. Därför är det alltid en stor operation att få bort stubben med rötter och ofta kan man förstöra gräsmatta och dylikt om man börjar gräva upp hela stubben. Då kan det vara bättre att låta den vara kvar. Kanske man kan använda stubben till något praktiskt? Den kan bli ett utmärkt och lågt bord? Eller en rolig ställning för barnens lek?

Efter källarrenoveringen - så inreder du torrt

12 mar 2019

Har du gjort en källarrenovering i Uppsala och undrar hur du nu ska använda de värdefulla kvadratmetrarna i botten av huset? Många husägare vill självklart undvika att belasta sitt hus med risker. Att bygga och inreda i en källare är en risk eftersom det kan göra att huset andas sämre. Att det i sin tur kan leda till fuktskador och kostsamma problem är troligen något du redan vet om. Det är kanske just därför du ska eller redan har renoverat din egen källare.

“I dag är det populärt med golvvärme. Det är mycket riskfyllt i en källare. Särskilt i äldre hus som inte alls är byggda för att värmas upp på det sättet”

Samtidigt är boyta i större städer dyrt i dag och självklart vill vi utnyttja de kvadratmetrar som finns i hemmet. Kanske till ett arbetsrum, ett gästrum eller en egen vrå för barn som blivit större och vill ha lite distans till sina föräldrar.

Den viktiga ventilationen

I samband med en källarrenovering har du troligen gjort en rad åtgärder för att få bort fukten. Med hjälp av bättre dränering, kanske har du behandlat väggarna utifrån eller bytt isolering runt fasaden.

Nu gäller det att ha en riktigt bra ventilation där frisk luft kan strömma in och den gamla luften kan passera ut i ett flöde.

Inget trä på golvet!

Golv i källare är knepiga och fungerar annorlunda är resten av husets golv. I rummen som ligger ovanför jord kan du sätta träreglar i både golv och väggar. Det ska du inte göra i källaren!

Har trä direktkontakt med betongen i källaren kan du räkna med problem! Trä ska inte ha kontakt med fuktiga ytor. Välj istället metallreglar och se till att ha en rejäl luftspalt mellan golv och nya material.

I dag är det populärt med golvvärme. Det är mycket riskfyllt i en källare. Särskilt i äldre hus som inte alls är byggda för att värmas upp på det sättet. Värme bär fukt bättre än kyla men med golvvärme kan du snarare förvärra fukten i din källare. Satsa hellre på ett golv som ventileras mekaniskt. I den typen av golv finns en fläkt som håller fukten borta.

Klinker bättre än matta

Om du ska bygga torra utrymmen i din källare, alltså inte våtrum, så fungerar ofta klinkers bra. Det kan läggas på betongplattan eftersom det är ett fuktsäkert golv som andas mellan fogarna.

Undvik våtrum!

Klinkers passar ofta dåligt i våtrum i källare, om du till exempel tänkt dig dusch eller spa-rum i källaren. Äldre hus saknar ofta en bra isolering under betongplattan och vare sig du använder fuktspärr eller inte i den typen av hur riskerar du att få problem med klinkersgolv. Klinkers är utmärkt för torra utrymmen men inte i våtrum i källaren.

Tyvärr leder våtrum i källare inte sällan till problem. Det bästa är att försöka behålla källaren som den från början var tänkt. För enklare förvaring. Om du ändå vill göra något åt golvet - måla det med en färg som andas.

Så ofta bör du renovera badrum

3 mar 2019

Hur ofta bör man renovera badrum? Allt beror på hur pass slitet badrummet är, och i vilka material som de tidigare renoveringarna är gjorda. Alla badrum slits ju ut förr eller senare, beroende på hur ofta och hur många som använder badrummet. Är man till exempel en familj på 2 vuxna och 2 barn, sliter man ju ut det efter 20 år. Ju större barnen är, desto oftare använder de badrummet.

Många vuxna använder det minst 2 gånger om dagen; duschar kanske både morgon och kväll. Efter några år, har fogarna mellan kakel och klinkerplattorna slitits ut. I sådana fall behöver man riva ut och lägga på nytt, eller om man ser till att underhålla fogarna och ser till att hålla borta all slags fukt genom att städa och rengöra kakel och klinkerplattorna, kan de hålla några år till.

Så slipper du slita ner badrummet

Om man är fyra vuxna som använder badrummet regelbundet, bör man inte låta det gå mer än 25 år mellan badrumsrenoveringarna för att undvika större skador av fukt. Då är det viktigt att renovera badrummet innan fukten har slitit ner materialet och kanske åstadkommit större skada.

Alternativ om du underhåller badrummet – om du ser att det släpper fog mellan kakelplattorna, kan du alltid köpa en fogspruta, antingen med silikon eller någon annan fogmassa. Fråga i din färghandel innan du bestämmer dig, vilken slags fogmassa som passar just i ditt badrum. 

Alternativ om du håller rent i badrummet – bara genom att hålla badrummet rent kommer badrummets material hålla för lång period. Genom att se till att badrummets kakelplattor, blandare och porslin inte samlar kalk, kan man hålla mnaterialet fräscht under lång tid.

När du väl bestämt dig för badrumsrenoering

Om du har bestämt dig för en badrumsrenovering är det i så fall dags att hämta information om olika hantverkare, samtidigt som du bör ta ställning till vilka material som du vill ha till badrumsrenoveringen. När det kommer till att välja hantverkare bör du välja en pålitlig sådan, som arbetar för att du ska bli nöjd, och som har hög kompetens, framför allt när det kommer till det viktiga arbetet med våtutrymmen i badrummet. Se till att hantverkarna har behörighet, och certifikat som visar att de är godkända vid arbete med våtutrymmen och är medlemmar i Byggkeramikrådet för våtrumsbyggen, har ansvarsförsäkringar, har F-skattsedel så att du som kund kan dra av arbetet i Rot-avdrag och arbetar nära din bostad, till exempel i Haninge, så du slipper dyra tjänsteresor till och från din bostad.

Skaffa en härlig pool

27 feb 2019

Många husägare drömmer om att anlägga en egen pool i trädgården. Vetskapen att man kan ta en härligt dopp när man vill. Sitta och njuta av ett avslappnande bad efter en stressig arbetsdag. Anordna ett poolparty med vännerna. Och en garanterat rolig aktivitet för alla barn. För att inte tala om att göra grannarna avundsjuka. En pool kan ju verkligen göra tomten exklusiv och vacker och öka värdet på huset.

Det är viktigt när man planerar för ett poolbygge att man väljer produkter av hög kvalitet för att den ska hålla sig fin under många år framöver. Det gäller också att tänka på utrymme omkring poolen och vilken trapplösning man vill ha. Sedan måste man ha ett bra pooltäckning som passar in.

Vilka olika alternativ finns?

Det finns en mängd storlekar och material på pooler på marknaden. Vanliga material är glasfiber, thermo samt thermoflex. Här kan du läsa mer om dessa:

Glasfiberpool - En trevlig pool som är gjord av komposit av hög kvalitet som man gräver ner i trädgården. Den passar bra för vårt nordiska klimat. Det går att få med smarta integrerade trapplösningar och andra finesser. Den har en fin yta av med hög finish.  

Thermopool - En thermopool har en poolstomme med inbyggd betonggjutning. Det innebär att den inte behöver grävas ner utan kan stå vart som helst. Den kan till och med byggas helt ovan mark om man vill det. 

Thermoflexpool - Denna variant har en rejäl stålstomme med tillagd isolering på 100mm som  skjuts in i stålstommens segment. Denna pool behövs inte heller grävas ner. Den passar upperligt att ha på en altan eller trädäck.

Glöm inte att skydda poolen

Det finsn en mängd olika pooltäcken eller pooltak för att skydda poolen när den inte används eller vid dåligt väder. Även här gäller det att välja något pooltak av hög kvalitet som håller för vanligt slitage.  

Ett bra pooltak gör också att poolen drar mindre ström och blir mer värmeeffektivt. Många pooltak är också väldigt vackra och ger poolen ett exklusivt utseende. Det gör att poolen kan användas året runt. Det är väldigt härligt att krypa ner i en varm pool mitt i smällkalla vintern.

Det finns transparenta och skjutbara pooltak av snygg och stryktålig klarplast. Det är också en viktigt säkerhetsåtgärd så inte barn eller djur ska ramla i. Ett bra pooltak klarar snö men i tö kan det bli för tungt så man behöver ta bort snön ibland.

Hur ofta borde man renovera en bostad?

18 feb 2019

Hur ofta man bör renovera hemma, beror på hur mycket man sliter på ytorna. Hyresvärdar har ofta värderingar som är långt från verkligheten, och hur ytorna blir efter några år. Många av dessa hyresvärdar beslutar att renovera sina hyreslägenheter endast vart 20:e år, vilket är helt förkastligt då ytorna i en lägenhet, som bebos av "normala" hyresgäster slits ner mycket snabbare än så. Säg att ni är en familj på 4 personer; 2 vuxna och 2 barn. Och har ett husdjur, såsom en katt eller en hund. Ni använder kök och badrum varje dag, som vilka andra "normala" människor. Då kommer ni snart att se att både badrum och kök har relativt slitna ytor efter 8-10 år. Vissa rum kan ha slitna ytor redan efter 5 år.

Vad kostar det att renovera hemma?

Många som behöver spara en del av sin inkomst till renoveringar undrar över vilka kostnader som det innebär att renovera hemma. Kostnadernas storlek beror till stor del på vilka material som man väljer att renovera med. Framför allt kök och badrumsinredning kan ha relativt dyrbara material, där kostnaderna för inredningen inte har några tak. De kan alltså kosta hur mycket som helst. Men om man föredrar modesta inredningsmaterial, och att renovera i en standardnivå, bör man räkna med minst 2.000 kronor per kvadratmeter. Sedan tillkommer arbetskostnaderna, vilka även de brukar gå på mellan 2.000-3.000 kronor per kvadratmeter. Sedan kan du dra av arbetskostnaderna, med som mest 30 procent.

Anlita hantverkare för renoveringar

Här kan man välja att själv anlita olika hantverkare, som det krävs när det kommer till renoveringar av badrum och kök. Ska man renovera dem är det viktigt att anlita både rörmokare, eller VVS-montörer som det egentligen heter, någon som kan kakla badrum samt en elektriker som kan installera och dra elledningar till och från badrum och kök. Väljer du att anlita alla hantverkarna själv, behöver du planera renoveringarna, så att hantverkarna dyker upp när de ska och så att de inte behöver vänta på varandra, eller så att arbetet görs i rätt ordning.

Anlita totalentreprenad av renoveringarna

Väljer du i stället att anlita ett byggföretag som erbjduer totalentreprenad, innebär det att du som kund, får hantverkare som själva tar ansvaret för att arbetet flyter på. De tar ansvar för att hela arbetet med renoveringen fortskrider och att arbetet går framåt. Du som kund får då en kontaktperson som håller dig informerad om hur arbetet går, och ger dig all information som du behöver. Här kan du läsa mer om en målare i Göteborg. Klicka på denna länk.

Relining alltid bättre än stambyte

11 feb 2019

Om du har stopp i avloppet Bör du som regel ta reda på vad stoppet i avloppet beror på. Då kan du ta kontakt merd en rörmokare som arbetar nära dig. Om du inte redan nu känner till någon som är duktig rörmokare så kan du behöva googla "rörmokare Uppsala", om det är till exempel i Uppsala som du behöver en rörmokare. Om du skriver in din ort efter "rörmokare" så får du kontaktuppgifter till en rörmokare som arbetar nära din bostad. Om du inte vill göra så, kan du alltid fråga grannar, nära och kära om det har haft behov av en duktig rörmokare som kan komma och lösa upp stoppet som du har i ditt avlopp.

När du behöver åtgärda dina stammar 

Om du får tag i en duktig rörmokare där du bor och ber dem komma ut och kontrollera dina stammar, kan de gå in med en liten minikamera och ta bilder och filmer från rören från insidan. På så sätt kan du med egna ögon se hur det ser ut i rören och kanske ser vad det är som orsakara stoppet. En rörmokare kommer säkert också att ge dig råd om vad du bör göra för att komma till rätta med stoppet. Om det skulle visa sig så att du behöver förstärka dina stammar; alltså att de är utslitna med ändå inte har gått sönder, då kan du behöva göra en relining.

Detta är relining

En relining innebär att en rörmokare sprutar in plast i dina rör. Det ser ut som en rund massa som läggs ini rören. Sedan härdas de; varm luft sprutas ini rören, vilket gör att plasten lägger sig som en hinna innanför rören. På så sätt blir de hela inuti på nytt, du får en ny yta på rören och sannolikt får du tillbaka den goda smaken på vanligt kranvatten, vilket definitivt är en underskattad smak. Friskt, rent vatten börjar snart bli en bristvara, och vi bör göra allt för att den inte ska ta slut.

Om du behöver en rörmokare i Uppsala

Bara i Uppsala finns det 100-tal rörmokare att välja mellan. Om det är så att du önskar mer än bara någon som kommer och tittar på dina rör och ser till att åtgärda det som är dåligt, eller akut, så bör du välja någon rörmokare i Uppsala som gör mer än så. Det finns rörmokare som är bredare och erbjuder fler tjänster än bara åtgärda akuta problem med rören. Här kan du läsa mer om en sådan; rörmokareuppsala.com.

När du behöver detaljerad information om marken

6 feb 2019

När man bygger är det viktigt att ha kontrollen över tomten som man ska bygga på. Hur ser jorden ut, långt ner i marken? Speciellt nu under vintrarna när man inte kan gräva så bra, kan man utföra inmätningar av marken som talar om exakt det som du som fastighetsägare bör veta och känna till om marken som du ska bygga på.

Vad är en inmätning?

Genom att lägga ut punkter och mäta marken i förhållande till ett slags refgerenssystem kan man ta reda på hur marken är, om den eventuellt (med störst sannolikhet) kommer att röar på sig och hur det i så fall kommer att förändras. Detta är spciellt viktigt när man ska planera ett bygge, eller om man ska arbeta med marken på annat sätt, bygga vägar, bygga trädgård, dela av tomter och uppföra fastigheter och liknande. Man kan även behöva göra inmätningar när man ska lägga nät, ledningar eller fiber i marken. Då behöver man veta på förhand hur marken ser ut, djupt nere innan man planerar för det praktiska utförandet av att lägga ner rör och liknande i marken. Man vill inte få negativa överraskningar när man sätter igång stora och resurskrävande projekt som har med marken att göra.

Måste göras av specialister

Detta arbete kan inte utföras av vem som helst, utan behöver utföras av specialister som vet vad de gör. Som fastighetsägare eller som byggherre bör man alltså vända sig till markingenjörer som kan göra de inmätningar av marken. De har den speciella utrustning som krävs för att ta reda på information om själva marken och hur det ser ut. Genom att göra på detta sätt, får ägarna och byggherrarna nödvändig information om marken, både beständighet,  beständighet och kvalitet av marken. Man bör anlita erfarna ingenjörer som kan förstå de data som kommer ut inmätningen och som kan avgöra vilka åtgärder man bör vidta när man sedan har den rätta informationen. 

Vad man kan göra med informationen

Med informationen som man får ur inmätningen känner man till exempel till hur vatten rör sig i marken, många gånger behöver man känna till vattnets riktning när det rinner. Man bör veta hur marken kommer att röra sig i framtiden, när man sedan bygger en fastighet på den, kan man förekomma de framtida rörelserna på rätt sätt. På basis av resultatet vid en inmätning kan man sedan göra en 2D eller 3D modell av marken och hur den kommer att röra sig, hur vattnet kommer att rinna och en prognos av rörelser och liknande kommande händelser.

Asfaltering för BRF:er

30 jan 2019

En BRF är ju ekonomiskt ansvarig för hela fastigheten, för tomten som hör till fastigheten, för att renovera fasad tak, stammar och planera innergård till exempel. Det finns en hel del som BRF:en kan göra med sin innergård. Finns det barn (vilket det oftast gör) som bor i BRF:en fastighet, är det så klart viktigt att bygga lekplats där barnen kan vara ute och leka på. För de minsta räcker det med en sandlåda, och en liten lekstuga, några gungor och en rutchkana. För större barn kan man skaffa en lekställning, då barnen kan klättra, hoppa och gunga. De kanske vill ha större utmaningar så att de kan krypa, klättra, hoppa och spela boll. 

En innergård för de vuxna

Vuxna vill oftast kunna sitta utomhus och grilla, äta mat och bara umgås utomhus. Till det krävs då att man bygger med matbord, bänkar, grillar och andra utemöbler. Kanske bygger man några av borden och bänkarna under tak. Man kanske planerar att odla gräsmatta, blommor och fina växter. Kanske vill man ha ett träd på innergården, en gran som kan kläs till julen och en liten damm, med ankor och fågelbad. För dem som har bil, är det viktigt att bereda möjlighet att parkera i närheten av bostäderna, eller nära garage. Då är det viktigt att asfaltera vägarna, parkeringarna och uppfarterna till garagen. 

Hitta rätta asfalterare i Stockholm

Det kan vara svårt att få tag i vägarbetare i Stockholm, som bryr sig om att komma och gör arbetet för en BRF. Ofta vill de göra stora arbeten, till exempel stora motorvägar, trafikleder och gator i Stockholm. Därför är det viktigt att hitta ett företag som bryr sig om de mindre uppdragen och som vill och bryr sig om att göra ett asfaltsarbete även bara för en innergård. Många vägarbetare vill bara arbeta med asfalteringar av vägar, och bryr sig inte om innergårdar.

För att vilja arbeta med innergårdar, krävs det oftast att man även arbetar på annat sätt med trädgårdar. Det kan då vara företag som både har trädgårdsmästare, och asfalterare, som enbart har asfaltering som en del av företagets verksamhet.

Behövs många trädgårdsarbetare i Stockholm

De flesta BRF:er finns i Stockholm. Det är där som de flesta arbeten finns. Om man vill anlita ett och samma företag för alla olika tjänster som tar hand om trädgårdarna och innergårdarna för BRF:er i Stockholm. Det är ju ingen idé att ta dit ett företag som tar hand om planteringarna och en annan för asfalteringarna. Då är det bäst att kunna anlita ett enda företag för alla tjänster. Läs mer om det på: http://www.asfalteringstockholm.nu.

Brukar en hyresgäst narkotika?

17 jan 2019

Det finns en svårighet i att vara fastighetsägare. Å ena sidan vill man hyra ut en lägenhet till reko personer, å andra sidan kan man heller inte kontrollera allting. Vad som försiggår bakom lyckta dörrar är var och ens ensak - du kan inte bara gå in och kontrollera vad som sker; varje människa har rätt till ett privatliv och varje hem är också att anse som en borg. Det kan således också finnas en risk att en hyresgäst exempelvis missbrukar narkotika.

Hur ska man då agera som fastighetsägare? Det finns några steg att ta. Det första ligger i att prata med hyresgästen i fråga och delge denne sina misstankar. Om det luktar marijuana i trapphuset så är det inte okej - hur lätt drogen i fråga ändå är. Det handlar om ett narkotikabrott. Och: om det skulle visa sig att problematiken kvarstår så kan man antingen som hyresvärd och fastighetsägare vräka personen i fråga.

Som sagt: det handlar om ett narkotikabrott och kriminell verksamhet är också ett skäl till varför någon skulle kunna vräkas. Detta sker då genom en skriftlig anmälan till Socialtjänsten och där sedermera Kronofogden avhyser personen i fråga från bostaden på ett givet datum - förutsatt att denne inte respekterat ditt beslut om vräkning.

Polisen kan du också tillkalla om du vill anmäla ett brott och få exempelvis då en misstanke om narkotikabrott bekräftad. Men, ett råd: se till att dina misstankar också blir bekräftade. Du kan inte godtyckligt vräka någon bara baserat på att du upplever en misstanke om narkotikamissbruk.

Att leva med en granne som missbrukar

Det finns fastighetsägare som agerar och anmäler misstänkta narkotikabrott. Men, det finns även de som sticker ner huvudet i sanden och som låtsas att det regnar. Det är något som påverkar de andra hyresgästerna.

Att bo som granne till en missbrukare kan innebära högljudda fester, det kan handla om bråk och det kan i övrigt handla om en otrygg miljö. Ett narkotikamissbruk ska finansieras också och det brukar tyvärr innebära stölder och inbrott: källarförråd bryts upp, saker försvinner och så vidare.

En hopplös situation som alltså endast kan lösas genom att fastighetsägaren tar tag i problemet och ser till att vräka personen i fråga. Visst, man kan ringa polisen och man kan ringa störningsjouren. Men, till syvende och sist så handlar det om att den person som äger fastigheten måste se till allas trygghet och därmed också agera om det handlar om problem som påverkar övriga hyresgäster.

Frågan är inte svart eller vit

Märk väl: vi anser inte att man ska vräka någon utan anledning. I första hand så handlar det om att erbjuda en hjälpande hand. Ge kontakter med olika föreningar, hitta en advokat och så vidare. Det är ofta trasiga personer som - genom en vräkning - säkerligen skulle hamna på gatan.

Därför är frågan heller inte helt svart eller vit. Man måste även förstå varför en fastighetsägare väljer att se åt ett annat håll - även om det naturligtvis är extremt svårt att göra det om man lever i samma trappuppgång och fastighet.

Läs mer om narkotkabrott här.

← Äldre inlägg

Så blir du en framgångsrik fastighetsägare!

På den här webbplatsen finner du all information för att framgångsrikt äga och förvalta en fastighet. Du får reda på när du skall gör en ovk-besiktning och hur den skall utföras.  Under vilka omständigheter skall du utföra en relining och när skall du göra en komplett stamrenovering?