Varmvatten används till väldigt mycket saker; vi tvättar, vi diskar, vi tvättar händerna, vi duschar och vi badar som ett litet axplock på detta. ock så är det ingen oändlig resurs som kommer av sig själv; du vrider inte på kranen och önskar dig varmt vatten. Nej, det varma vatten som kommer ur kranen är en effekt av antingen husets värmesystem (något som är vanligare om du bor i en lägenhet) eller av det faktum att ditt hushåll har en varmvattenberedare stående i något utrymme.
Det senare är det vi ska tala om här. För många så kommer det nämligen som en överraskning då man flyttar till en villa eller ett hus och inser att varmvattnet tagit slut.
“ Va, varmvattnet är slut - kan det verkligen vara så; är det möjligt”?
Speciellt gäller detta för familjer med ett större behov av varmvatten; en familj med många barn där några befinner sig i tonåren kan ofta se att varmvattnet tar slut och att det i och med detta blir bråk. Dessutom kan många som har en värmepanna av en äldre modell - utan en separat varmvattenberedare - uppleva svårigheter med att få varmt vatten under sommaren - utan att behöva värma upp hela huset på köpet.
Således så finns det ofta ett värde i att införskaffa en separat varmvattenberedare till hushållet - dels för att säkra tillgången till varmvatten och dels för att spara energi och dra ner höga uppvärmningskostnader. Dagens varmvattenberedare kan - rätt anpassad efter en familjs behov och husets storlek - göra exakt detta.
Det primära är att man hittar en varmvattenberedare som passar sina egna behov. Om vi snabbt tittar på hur dessa generellt brukar se ut hos olika familjekonstellationer så kan följande fungera som en mall;
Där har vi alltså några siffror som man kan utgå ifrån då det kommer till att välja en varmvattenberedare. Viktigt är dock även att den verkligen är anpassad efter hur huset är byggt samt ges tillräckligt med utrymme. Vissa varmvattenberedare ger inte möjlighet att nå sin fulla kapacitet på grund av att de placeras fel i förhållande till kök och badrum (där varmvattnet används flitigast) och därför så bör man låta en installatör undersöka detta innan man genomför ett köp. Det finns massor av modeller som tar mindre plats - liggande, mer kompakta och så vidare - men som ändå ger god effekt. Läs mer om varmvattenberedare här.
Ser man till den energi som en modern varmvattenberedare kan spara så kan vi ge ett konkret exempel. Tack vare att det finns modeller utrustade med timer så kan du själv styra när din varmvattenberedare ska gå ner- och upp i kapacitet. Är du inte hemma och barnen är i skolan så finns ingen anledning att beredaren ska stå med full effekt; en timer gör att den hela tiden följer er dygnsrytm och era behov. Tack vare den goda isoleringsförmågan så hålls vattnet varmt under en längre period också.