Uppdaterad: 10 september 2020
Om du bor i hyresrätt ska hyresvärden erbjuda renoveringen regelbundet gällande exempelvis ny tapet, nya golv och ommålning av tak. Hur ofta måste hyresvärden renovera kök?
Framförallt är det behov som styr hur ofta renovering får ske av kök i en hyresrätt. Mindre fel bör åtgärdas inom kort tid och nya tapeter kan man förvänta sig efter 10 - 15 år. I vissa fal kan man även påskynda renovering genom förhöjd hyra. Större köksrenovering ska ske med ”skäligt tidsmellanrum”.
Vid uppenbara brister eller akuta skador har fastighetsägaren fulla ansvaret att utföra renovering. Det handlar då inte om en komplett köksrenovering utan om att åtgärda bristerna. Det kan exempelvis vara en trasig frys eller spricka i köksskivan.
Oavsett om det finns uppenbara renoveringsbehov eller inte så kan hyresgästen kräva ommålning och tapetsering 10 – 15 år efter senaste tillfället. Man beräknar nämligen att lägenheten under denna period fått så mycket normalt slitage att det är dags att renovera.
Önskar du få renovering tidigare än vad planeringen gör gällande? Prata med din hyresvärd om önskemålet. Många har färdiga mallar som anger hur mycket mer hyra som hyresgästen behöver betala beroende på hur lång tid det egentligen var kvar till kommande renovering.
Önskar du skjuta upp en planerad renovering kan detta generellt ske varpå en lägre månadshyra ska erbjudas. Men allt beror på varför renoveringen sker. Är det funktionella fel erbjuds sällan möjligheten till att skjuta upp renoveringen.
Det finns inte någon lag som anger att en hyresgäst kan förvänta sig nytt kök inom ett specifikt tidsintervall. Däremot ska det med skäligt mellanrum. I regel finns en tydlig plan för när nya vitvaror ska monteras in eller när tapeter ska bytas ut. När det kommer till byte av luckor och övriga köksinredning finns alltså bara kravet att det ska vara skäligt.
Det kan i princip innebära att fastighetsägaren genomför köksrenoveringar med bara några års mellanrum. Detta för att exempelvis höja standarden.
Vissa saker får även renoveras själv i en hyreslägenhet. Men kom ihåg att det ska vara möjligt att återställa lägenheten till ursprungligt skick när flytt sedan sker. Prata alltid med hyresvärden innan egna renoveringsprojekt påbörjas. Just kommunikationen er emellan är viktig. Vi är alla medvetna om att det finns en skillnad mellan olika hyresvärdar och vad de är villiga att erbjuda. Det viktiga är att man hela tiden öppnar upp för en dialog. Vi tänkte gå igenom lite vad du kan göra för att få till stånd en köksrenovering innan det vi kallar för ett skäligt mellanrum har infallit:
Om en hyresvärd nekar renovering trots att hyresgästen anser sig ha rätt till det kan hyresgästen vända sig till en av Sveriges åtta hyresnämnder. Skulle företaget fällas i nämnden kommer hyresvärden att noteras på Hem & Hyras Svarta Lista.