Vridfönster kan vändas så att utsidan kommer inåt. Det förenklar vid fönsterputsning. Om de dessutom är i aluminium så slipper man mycket arbete med underhåll.
Mattias och hans fru bodde i ett hus som var över 100 år gammalt. Det låg i en liten skånsk by och var av typen som kallas gatuhus. Det innebar att det inte fanns någon trädgård på framsidan. Faktum var att det inte ens fanns trottoar mellan huset och vägen. Det var en viss charm med denna typ av gamla gatuhus, särskilt om man hade planterat klätterrosor eller stockrosor mot väggen.
Dock fanns det också en stor nackdel, hade Mattias upptäckt. Vägsaltet som användes för halkbekämpningen på vintrarna stänkte nämligen upp på husets fasad. Det gick hårt åt fönstrens träkarmar. Dessutom vette fasaden mot väster och var ofta utsatt för hårda vindar och piskande regn som tärde ytterligare på fönstren.
Mattias hade tröttnat på att behöva arbeta på fönstren varenda sommar. Alltid var det något som behövde bättras på. Nu var det hög tid att byta till underhållsfria fönster. Han var särskilt sugen på att installera vridfönster i aluminium. Han hade blivit glatt överraskad när han upptäckte att det fanns varianter med inbyggd spröjs som efterliknade gamla tiders fönster.
Det skulle alltså bli nya, moderna och underhållsfria vridfönster och ändå skulle husets karaktär kunna bevaras. En stor fördel med att installera just vridfönster var dessutom att fönsterputsningen skulle underlättas på ovanvåningen. Idag fick de hänga halvvägs ut genom ena fönsterhalvan för att kunna putsa utsidan på den andra. Med nya vridfönster skulle de helt enkelt kunna vända utsidan inåt för enkel putsning. Det var verkligen bara fördelar med bytet.